Υγεία - Περιβάλλον

29 Νοεμβρίου 2023 21:55

Ανδρουλάκης: Αναγέννηση του ΕΣΥ σε οκτώ άξονες

Διάβασέ μου το...

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε θεματική εκδήλωση για το ΕΣΥ στην Κρήτη. Είχε προηγηθεί επίσκεψή του στο Βενιζέλειο.

Ανδρουλάκης: Αναγέννηση του ΕΣΥ σε οκτώ άξονες
-

Σε θεματική εκδήλωση, στο Ηράκλειο Κρήτης, για την υγεία με τίτλο «Μαζί για το νέο ΕΣΥ» παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη «αναγέννησης» του ΕΣΥ.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας για πάρα πολλά χρόνια ήταν βασικός μοχλός κοινωνικής δικαιοσύνης, ένα δίχτυ ασφαλείας για τους μη προνομιούχους της εποχής. Δυστυχώς όμως τα χρόνια πέρασαν, τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα στη χώρα σήμερα να έχουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας, που δεν μπορεί να παίξει το στρατηγικό του ρόλο, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, επαναλαμβάνοντας ότι πολλοί οδηγούνται σε ιδιωτικές δομές υγείας και πως η Ελλάδα «κονταροχτυπιέται» με την Βουλγαρία για το «ποιος λαός πληρώνει από την τσέπη του, τις περισσότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας».

Αναφερόμενος, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΚ-ΚΙΝΑΛ, στο Ταμείο Ανάκαμψης και τη στήριξη των εθνικών συστημάτων υγείας, είπε ότι από τα 36 δις που έλαβε η χώρα, χρησιμοποιήθηκε για την υγεία μόλις 1,5 δις και τα μισά από αυτά αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΥ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΚΡΗΤΗ

«Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι πρόκειται για χρονιές παθογένειες. Ναι αλλά ο Μητσοτάκης δεν είναι πρωθυπουργός μερικούς μήνες, είναι όσα χρόνια ήταν πρωθυπουργός και ο Τσίπρας, άρα σήμερα δεν είναι αντιμέτωπος μόνο με τις χρόνιες παθογένειες, είναι αντιμέτωπος και με την ιδεοληψία, την αδυναμία, ή την υπηρεσία σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που νέμονται τον χώρο της υγείας και δεν θέλει να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις για να θωρακίσει την κοινωνία σε αυτά τα μεγάλα θέματα. 'Αρα αντιμέτωπος δεν είναι μόνο εμάς, είναι αντιμέτωπος με τα προβλήματα που δημιούργησε, ή τα προβλήματα που είναι χρόνια, αλλά δεν διαθέτει την εμπειρία, την δύναμη, το σθένος ή την αυτονομία για να τα λύσει» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που θέτουν, αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα με οκτώ κεντρικούς άξονες για την αναγέννηση του ΕΣΥ, όπως την ανάπτυξη του τομέα δημόσιας υγείας ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία με ισχυρές δομές σε κάθε περιφέρεια της χώρας, ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία, παρέμβαση για την υγεία στα μεγάλα, τα μικρότερα, αλλά και τα πολύ μικρά νησιά με στελεχωμένες δομές και μοριοδότηση θέσεων. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα νέο χάρτη υγείας που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές δημογραφικές και πληθυσμιακές αλλαγές, τη δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού με αλλαγή στο μισθολογικό και ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς όπως τόνισε χωρίς πόρους νέο ΕΣΥ δεν θα υπάρξει. «Προτεραιότητα δημοσιονομική για εμάς, είναι η αναγέννηση της παιδείας και η αναγέννηση της υγείας. Για δασκάλους και νοσηλευτές, για καθηγητές και για γιατρούς. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος».

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΥ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΚΡΗΤΗ

Επίσης, ο κ. Ανδρουλάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Κρήτης λέγοντας ότι «είμαστε ήδη στο μείον 50% του επιπέδου που θα έπρεπε να υπάρχει σε δομές και υπηρεσίες υγείας και συνεχίζουμε να πέφτουμε. Σήμερα δεν υπάρχει πρόγραμμα, δεν υπάρχουν μέτρα που να απαντούν στις επείγουσες ανάγκες του νησιού, τέσσερα από τα οκτώ νοσοκομεία έχουν πληρότητα κάτω από το 50% με έλλειψη σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, βάζοντας σοβαρό ζήτημα στην λειτουργία τους».

Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στο σύστημα επιλογής διοικητών νοσοκομείων, μετά και την απομάκρυνση της διοικήτριας του Μαιευτηρίου «Έλενα» έκανε λόγο για «κομματικοκρατία και αναξιοκρατία που έχει ένα περιτύλιγμα ενός νέου νόμου» επισημαίνοντας ότι πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι «η επιλογή με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, όπου μια ανεξάρτητη επιτροπή -ως επί το πλείστον από το ΑΣΕΠ- θα ελέγχει, θα αξιολογεί και θα επιλέγει τους διοικητές και μάλιστα με ένα επιπρόσθετο στοιχείο. Με πέντε χρόνια θητείας, ώστε να αποκλείεται ο συγχρονισμός των εκλογών, με το χρονοδιάγραμμα των διοικητών».

Επίσης, ανάμεσα στις παρεμβάσεις που πρότεινε, ήταν επίσης κάλυψη των πραγματικών αναγκών του ΕΣΥ, μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες, αλλά και ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΥ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΚΡΗΤΗ

Παρεμβάσεις στην θεματική εκδήλωση έκαναν ο πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την υγεία και την ευεξία του ευρωπαϊκού γραφείου Π.Ο.Υ. και ειδικός καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης 'Αγις Τσουρός, με θέμα "Η στρατηγική για ένα σύγχρονο Ε.Σ.Υ." και επίσης ο Διευθυντής Ε.Σ.Υ. , διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τσακουντάκης, με τίτλο "Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και πρόληψη". Επίσης μίλησαν ο Συντονιστής Διευθυντής Ε.Σ.Υ. ογκολογικού τμήματος Βενιζελείου νοσοκομείου Ηρακλείου, Νικόλαος Ανδρουλάκης, με θέμα "Δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας- Ισχυρά νοσοκομεία" , η αντιπρόεδρος ένωσης ασθενών Ελλάδας Κατερίνα Κουτσογιάννη, με θέμα "Τα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. από τη σκοπιά των ασθενών", η Μαρία Σπινθούρη, μέλος Δ.Σ. 5ου περιφερειακού τμήματος Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας , με θέμα "Νοσηλευτική φροντίδα και έκβαση ασθενών: Μια κρίσιμη σχέση". Την θεματική εκδήλωση συντόνισε ο Λάμπρος Βαμβακάς, Διευθυντής ΕΣΥ στην Παθολογική - Ογκολογική Κλινικής ΠΑ.Γ.Ν.Η.

"Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ το ΕΣΥ"

Το Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου επισκέφθηκε το πρωί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και συζήτησε με τη διοίκηση και τους εργαζομένους.

Η έλλειψη αναισθησιολόγων στο Βενιζέλειο έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα τακτικά χειρουργεία.

Νίκος Ανδρουλάκης - Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου - Κρήτη

«Βασική προϋπόθεση μιας ανθρώπινης και δίκαιης κοινωνίας είναι η επένδυση σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, -στη δημόσια Υγεία και τη δημόσια Παιδεία-, ώστε όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες.

Νίκος Ανδρουλάκης - Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου - Κρήτη

Σήμερα, εδώ, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, συζητήσαμε με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το προσωπικό για τα προβλήματα που υπάρχουν.

Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε, όπως έπρεπε, το Ταμείο Ανάκαμψης. Γι’ αυτό, λοιπόν, έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Να υπάρξει αύξηση των μισθών και κίνητρα σε ειδικότητες, που λείπουν από τα νοσοκομεία μας και ως αποτέλεσμα έχουν χιλιάδες χειρουργεία να παίρνουν συνεχώς αναβολές.

Νίκος Ανδρουλάκης - Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου - Κρήτη

Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι να αναγεννηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εμείς το φτιάξαμε κι έχουμε χρέος να προσφέρουμε τις υπηρεσίες εκείνες, που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία η οποία, δυστυχώς, συνεχώς γερνάει.

Έχουμε το υψηλότερο κόστος ιδιωτικών δαπανών υγείας, μετά τη Βουλγαρία, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα που έχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε.

Γι’ αυτό και σήμερα, στο Ηράκλειο, το απόγευμα έχουμε καλέσει γιατρούς, νοσηλευτές, εξειδικευμένους στα οικονομικά της Υγείας και ασθενείς, προκειμένου να συζητήσουμε για αυτό το τεράστιο ζήτημα, που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Θέλουμε να είμαστε στην προτεραιότητα των λύσεων και όχι να αναμοχλεύονται συνεχώς τα ίδια προβλήματα που εμποδίζουν –ιδίως τους πιο αδύναμους- να έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας».

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης σε τελετή αποφοίτησης του ΟΚΑΝΑ: Να σπάσουμε το στίγμα

Υπόθεση Φρέντη Μπελέρη: Η Ελλάδα προσέφυγε στο Συμβούλιο Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ

Η δημοσιογράφος του BBC στον ΑΝΤ1: Ο Σούνακ ενοχλήθηκε από τη συνέντευξη Μητσοτάκη


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ