Υγεία - Περιβάλλον

11 Ιουλίου 2022 07:28

Μωβ μέδουσες: Σε ποιες παραλίες έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής (χάρτης)

Διάβασέ μου το...

Ο νέος χάρτης των παραλιών στην Ελλάδα που εντοπίζονται οι μωβ μέδουσες. Τι πρέπει να κάνουν οι λουόμενοι σε περίπτωση τσιμπήματος.

Μωβ μέδουσες: Σε ποιες παραλίες έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής (χάρτης)
-


Παραμένουν στις ελληνικές θάλασσες οι μωβ μέδουσες, η πληθυσμιακή έξαρση των οποίων στο Αιγαίο, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, άρχισε τον Οκτώβριο του 2020 και αναμένεται να κρατήσει για περίπου 2 χρόνια ακόμα.

Σύμφωνα με τον χάρτη του iNaturalist, "καθαρά" από μέδουσες φάινονται τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία και Σάμος, αλλά και ο Κορινθιακός, ενώ οι παραλίες του Αργοσαρωνικού αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Από εκεί επεκτείνονται στον Αργολικό και τις Κυκλάδες, στο Ιόνιο, τη Νότια Πελοπόννησο, στα Βόρειο-δυτικά της Κρήτης και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Ο χάρτης με όλες τις περιοχές όπου το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί μωβ μέδουσες

Μωβ μεδουσες - χάρτης

 Συμβουλές σε περίπτωση τσιμπήματος μωβ μέδουσας 

Το τσίμπημα από μωβ μέδουσα είναι επώδυνο και προκαλεί φλεγμονή, ένα τοπικό πρήξιμο και τοπική αύξηση της θερμοκρασίας. Παράλληλα, προκαλεί έκρηξη της ισταμίνης, η οποία μπορεί να είναι τόσο έντονη που θα προκαλέσει αλλεργικό σοκ. Γι’ αυτό και στο συνολικό πρήξιμο από την έκρηξη της ισταμίνης χορηγούμε αντισταμινικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρώτη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε την φλεγμονή με την τοποθέτηση παγωμένου νερού ή παγοκύστης ή πάγου. Να πέσει η φλεγμονή και στη συνέχεια να καθαρίσουμε όσο μπορούμε με πιο ελαφρύ τρόπο. Να φύγουν τα υπολείμματα από τα ακόντια – τα οποία έτσι και αλλιώς δεν τα βλέπουμε – κάνοντας έναν τοπικό καθαρισμό, μια τοπική πλύση και στη συνέχεια να βάλουμε κάτι που να εξουδετερώσει το οξύ και δεν είναι τίποτε άλλο παρά η μαγειρική σόδα. Δυο σταγόνες μαγειρικής σόδας σε μια κουταλιά είναι αρκετές για να γίνει κάτι σαν κρέμα και αυτήν την κρέμα την βάζουμε επάνω στο σημείο.

Παράλληλα, συνιστάται και η χρήση αντισταμινικών. Από εκεί και πέρα αν υπάρχουν πιο έντονα συμπτώματα (ναυτίες, πονοκέφαλοι, εμετοί κ.α.) θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό.

Ειδήσεις σήμερα:

Χαλκιδική – Διασωθέντας στον ΑΝΤ1: Ήταν σαν ταινία θρίλερ (βίντεο)

Αυλαία για τις θερινές εκπτώσεις

Καιρός: τοπικές μπόρες και μελτέμι την Δευτέρα