Θεσσαλονίκη

10 Μαΐου 2022 14:38 Τελευταία ενημέρωση : 11 Μαΐου 2022 00:41

Θεσσαλονίκη: επεισόδια στο ΑΠΘ (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Ένταση στο ΑΠΘ ενώ πραγματοποιούνται εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στο "Στέκι στο Βιολογικό".

Θεσσαλονίκη: επεισόδια στο ΑΠΘ (εικόνες)
-

Επεισόδια πραγματοποιήθηκαν έξω από το κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών στο ΑΠΘ, το μεσημέρι της Τρίτης.

Πιο συγκεκριμένα, τα επεισόδια συνέβησαν μεταξύ κουκουλοφόρων και δυνάμεων των ΜΑΤ.

επεισόδια - ΑΠΘ - κουκουλοφόροι - αστυνομία

Οι κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες και αντικείμενα στον χώρο όπου γίνονται εργασίες για τη δημιουργία βιβλιοθήκης, στο πρώην “Στέκι Βιολογικού” που τελούσε υπό κατάληψη για 34 χρόνια.

επεισόδια - ΑΠΘ - κουκουλοφόροι - αστυνομία

Δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ πραγματοποιήθηκε και μία σύλληψη.

επεισόδια - ΑΠΘ - κουκουλοφόροι - αστυνομία

Πολιτική κόντρα για τα επεισόδια στο ΑΠΘ 

Η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας τις εικόνες από το ΑΠΘ και τον χώρο όπου κατασκευάζονταν η βιβλιοθήκη, κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι ενώ κάνει δηλώσεις για τα πάντα «δεν έβγαλε μιλιά για τις εικόνες που προσβάλλουν τα ελληνικά πανεπιστήμια».

Αναλυτικά η ΝΔ αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση για την επιδρομή των μπαχαλάκηδων με βαριοπούλες και την καταστροφή του χώρου όπου κατασκευαζόταν βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ, βγήκε σήμερα δια της νεολαίας του να καταγγείλει την αστυνομία, που είναι εκεί προκειμένου να προστατέψει το χώρο και να τον αποδώσει στις πανεπιστημιακές αρχές και τους φοιτητές. Ο κ. Τσίπρας που κάνει δηλώσεις για τα πάντα, δεν έβγαλε μιλιά για τις εικόνες που προσβάλλουν, τα ίδια τα ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι ντροπή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλύπτει τους καταστροφείς. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στην ανομία και να συνδράμει τις πανεπιστημιακές αρχές του ΑΠΘ ώστε ο χώρος που με το «έτσι θέλω» βρισκόταν υπό κατάληψη επι 34 χρόνια, να γίνει χώρος μόρφωσης και πολιτισμού».

Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα της ανομίας και της διάλυσης της δημόσιας παιδείας, προσπαθεί να υπερκαλύψει το αδιέξοδό της καταφεύγοντας στη συκοφαντία. Έχοντας την κυρία ευθύνη για τη μετατροπή του ΑΠΘ σε πεδίο μάχης επενδύει στην πόλωση και στην καταστροφή. Θα όφειλε να είναι πιο προσεκτική. Ειδικά σήμερα που ένας νέος άνθρωπος που έμεινε προφυλακισμένος για μήνες απαλλάχθηκε οριστικά από τις κατασκευασμένες κατηγορίες σε βάρος του για τα θλιβερά γεγονότα της Νέας ΣμύρνηςΩς εδώ με τις φτηνές προβοκάτσιες και τη στημένη ένταση. Πριν να είναι αργά», αναφέρει στην απάντηση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα ο ομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης καταγγέλλει «σχέδια για εκτεταμένες προβοκάτσιες που απεργάζονται οι αστυνομικές αρχές σε συνεργασία με συγκεκριμένη μερίδα του ακροδεξιού και φιλοκυβερνητικού καθηγητικού κατεστημένου».

επεισόδια - ΑΠΘ - κουκουλοφόροι - αστυνομία

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:«Από πέρυσι και με ευθύνη της κυβέρνησης και των Πρυτανικών Αρχών, το ΑΠΘ έχει μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων, αυταρχισμού και επιβολής της γυμνής βίας. Με εντολές κυβερνητικών παραγόντων, με χειρισμούς του Πρύτανη των ΜΑΤ που ρίχνουν λάδι στη φωτιά και με πρόσχημα το επί 35ετία λησμονημένο "Στέκι του Βιολογικού", την καταστροφή του και τη μετατροπή του σε Βιβλιοθήκη, έχει στηθεί στη Θεσσαλονίκη μία βεντέτα προκλήσεων που έχουν ως στόχο τη "νομιμοποίηση" στα μάτια της κοινής γνώμης της αποτρόπαιης ιδέας να εγκατασταθεί Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Πρόκειται για το δεύτερο γύρο του ίδιου έργου που πέρυσι κατέβασε με κρότο το φοιτητικό κίνημα και οι δημοκράτες πανεπιστημιακοί με τις κινητοποιήσεις τους. Αμετανόητη η κυβέρνηση ακολουθεί τις ίδιες μεθόδους που είχε χρησιμοποιήσει ο κ. Χρυσοχοΐδης, στην περσινή κατάληψη. Η Αστυνομία εκμεταλλευόμενη την ένταση και βίαιες ενέργειες για την αναδιαμόρφωση του χώρου που φιλοξενούσε το "Στέκι", εισβάλει στους Πανεπιστημιακούς χώρους, ρίχνει χημικά εν ώρα μαθημάτων και βιαιοπραγεί άγρια απέναντι σε φοιτητές. Εικόνες στα όρια του βασανισμού νέων παιδιών κατακλύζουν το διαδίκτυο και δημιουργούν συνειρμούς με την Τουρκία του Ερντογάν και τη Ρωσία του Πούτιν».

Συνεχίζοντας καταδικάζει « την αστυνομική βία, τις προκλήσεις, τη ρίψη χημικών καθώς και την καταστροφή δημόσιας περιουσίας που πραγματοποιούν ομάδες ξένες προς το φοιτητικό κίνημα», και καταλήγει: «οι φοιτητές και οι καθηγητές τους θα σπάσουν το φαύλο κύκλο της βίας και της αστυνομοκρατίας. Θα προστατεύσουν το Πανεπιστήμιο ως χώρο Δημοκρατίας, Γνώσης, Έρευνας και ελεύθερης διακίνησης των ιδεών».

Ωστόσο, η ΝΔ σε νέα ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ άργησε αλλά τελικά έβγαλε ανακοίνωση για τους μπαχαλάκηδες με τις βαριοπούλες που κατέστρεψαν τη βιβλιοθήκη που κατασκευαζόταν στο ΑΠΘ. Όχι φυσικά για να τους καταγγείλει αλλά για να τους καλύψει πληρως. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς ντροπή, είναι συνενοχή!»

Πηγή: thestival.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ηράκλειο: μωρό “ξεπόρτισε” τα μεσάνυχτα από το σπίτι!

ΥΠΕΞ - Κίεβο: η ανακοίνωση για την επαναλειτουργία της Πρεσβείας

Σταϊκούρας στον ΑΝΤ1: Γενναιότερες επιδοτήσεις στο ρεύμα Μάιο – Ιούνιο

VIDEO