Συνταγές

19 Οκτωβρίου 2021 15:46

Συνταγή για κριθαρότο μανιταριών από τον Πέτρο Συρίγο

Διάβασέ μου το...

βήμα – βήμα όλα τα μυστικά για το καλύτερο και πιο βελούδινο κριθαρότο!

Συνταγή για κριθαρότο μανιταριών από τον Πέτρο Συρίγο
-

Κριθαρότο μανιταριών μας έφτιαξε ο σεφ της εκπομπής "Το Πρωινό", Πέτρος Συρίγος!

Δες βήμα - βήμα την συνταγή που θα ξετρελαθείς με την γεύση από τα φρέσκα μανιτάρια.

Συστατικά για το κριθαρότο με μανιτάρια

  • 300 γρ μανιτάρι λευκό baby
  • 150 γρ μεγάλα λευκά μανιτάρια για το ζωμό
  • 6 μεγάλα μανιτάρια Πορτομπέλο, τα 4 κομμένα σε κύβους (χωρίς τους παπάδες)
  • 100 ml γλυκό κόκκινο κρασί
  • 5 κ.τ.σ φρέσκο βούτυρο
  • 2 κ.τ.σ ελαιόλαδο
  • 2 κ.τ.σ σόγια σως χωρίς αλάτι
  • 3 μέτρια ξέρα λευκά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκ. σκόρδο-ψιλοκομμένο
  • 400 γρ κριθαράκι ψιλό
  • 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 1 κύβο ζωμό μανιταριών
  • 150 γρ τριμμένη παρμεζάνα
  • 3 κ.τ.σ σχοινόπρασο –ψιλοκομμένο
  • 100 γρ αφυδατωμένο Πορτσίνι
  • Αλάτι και φρεκοαλεσμένο πιπέρι

Η συνταγή για το κριθαρότο μανιταριών

  • Σοτάρετε τα baby μανιτάρια σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι οπού έχουμε ζεστάνει μια κουταλιά της σούπας βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Δουλεύοντας σε δύο παρτίδες, προσθέστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε για 4-5 λεπτά, ή μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν και να απελευθερώνουν το υγρό τους.
  • Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα μανιτάρια ναγίνουν τραγανά αλλά ακόμα υγρά, περίπου 3-4 επιπλέον λεπτά.
  • Αλατοπιπερώνουμε.
  • Χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να αφαιρέσετε τα μανιτάρια και να τα μεταφέρετε σε ένα μπολ.
  • Επαναλάβετε με μια άλλη κουταλιά βούτυρο και τα υπόλοιπα κομμένα Πορτομπέλο μανιτάρια (κάνουμε την ίδια διαδικασία όπως πριν).
  • Όταν ψηθούν τα αφήνουμε στην άκρη και αυτά σε ένα μπολ.
  • Μαζεύουμε όλα τα υγρά από τα μανιτάρια και τα φυλάμε, θα τα χρειαστούμε αργότερα για το κριθαρότο.
  • Σοτάρουμε σε ένα άλλο τηγάνι το κριθαράκι με μια Κ.σ. ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά για περίπου 3 λεπτά, το σβήνουμε με 300 μλ νερό και όταν χοχλάσει το σκεπάζουμε και το βγάζουμε από τηνφωτιά να περιμένει σκεπασμένο στην άκρη.

Ζωμός Μανιταριών:

  • Σοτάρουμε με μια Κ.σ. ελαιόλαδο τους παπάδες από το πορτομπέλο και τα μεγάλα μανιτάρια ψιλοκομμένα, όταν ροδίσουν βάζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε για αλλά 3 λεπτά, σβήνουμε με το νερό και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά, προσθέτουμε και τον κύβο μανιταριών.
  • Πολτοποιούμε στο μπλέντερ και το σουρώνουμε, στο ζωμό προσθέτουμε και τα υγρά από τα μανιτάρια που κρατήσαμε

Για το κριθατότο μανιταριών:

  • Λιώστε δυο κ.σ. βούτυρο σε μια χαμηλή αλλά βαθιά κατσαρόλα.
  • Προσθέστε μέσα το κρεμμύδι το σκόρδο και το θυμάρι, σε χαμηλή φωτιά, σοτάρουμε ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 4λεπτά.
  • Στη συνεχεία βάζουμε τα μανιτάρια (αυτά που είχαμε ψήσει πριν) κρατάμε λίγα για το γαρνίρισμα από πάνω.
  • Σβήνουμε με το γλυκό κρασί.
  • Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
  • Αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το ζωμό μανιταριών μέχρι να χυλώσει το κριθαράκι.
  • Βάζουμε την πούδρα από το Πορτσίνι, και την σόγια σως και ανακατεύουμε.
  • Βγάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε λίγο λίγο το φρέσκο βούτυρο (σε κύβους κρύο) και την παρμεζάνα.
  • Δοκιμάζουμε και Αλατοπιπερώνουμε.
  • Έχουμε κόψει τα 2 πορτομπέλο σε μακρόστενες φέτες και τα έχουμε σοτάρει σε λίγο βούτυρο.
  • Σε μια μεγάλη πιατέλα απλώνουμε το κριθαρότο.
  • Περιμετρικά το στολίζουμε με τις φέτες από το Πορτομπέλο.
  • Από πάνω βάζουμε σε διάφορα σημεία τα Baby σοταρισμένα μανιτάρια που κρατήσαμε.
  • Κάνουμε στο κέντρο μια διαμετρη γραμμή με τριμμένη Παρμεζάνα και δίπλα της μια άλλη γραμμή με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Ειδήσεις σήμερα:

Ρόδος – 8χρονη: Σκευωρία και ανατροπή στην κακοποίηση του παιδιού

Λιάγκας: Σκληρή απάντηση σε Παπαθωμά - Πετράκο (βίντεο)

“Άγριες Μέλισσες”: Ο Δούκας αντιμέτωπος με δυσάρεστες εξελίξεις (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ