Life

19 Νοεμβρίου 2022 16:07

“Vice Special” στον ΑΝΤ1: “Αναδοχή: Από το Ίδρυμα στην Οικογένεια” (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Με το θέμα της αναδοχής και της παιδικής προστασίας θα ασχοληθεί το ελληνικό γραφείο του Vice στο νέο επεισόδιο του Vice Special, που θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα.

“Vice Special” στον ΑΝΤ1: “Αναδοχή: Από το Ίδρυμα στην Οικογένεια” (εικόνες)
-

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου το ελληνικό γραφείο του VICE θα παρουσιάσει το νέο επεισόδιο VICE SPECIALS, από τη συχνότητα του ANT1, με τίτλο «Αναδοχή: Από το Ίδρυμα στην Οικογένεια»

Στην Ελλάδα 1.396 ανήλικοι βρίσκονται στις 94 Μονάδες Παιδικής Προστασίας της Επικράτειας, λόγω εγκατάλειψης ή αδυναμίας της φυσικής τους οικογένειας να τα φροντίσει. Στην πλειοψηφία τους προορίζονται για αναδοχή και λιγότερα για υιοθεσία. Στην αναδοχή μια οικογένεια αναλαμβάνει την ανατροφή ενός παιδιού, είτε προσωρινά είτε μέχρι την ενηλικίωσή του. Το παιδί δεν ανήκει νομικά στην ανάδοχη οικογένεια, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί η αναδοχή να εξελιχθεί σε υιοθεσία.

Η τροποποίηση του νόμου σχετικά με την Αναδοχή και Υιοθεσία, εστιάζει στην αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Παιδιού, μέσα στα ιδρύματα τα παιδιά υφίστανται μία μορφή συστημικής κακοποίησης.

VICE Specials - Αναδοχή = Από το Ίδρυμα στην Οικογένεια

Το VICE και η δημοσιογράφος Νιόβη Αναζίκου, ερευνά το θεσμό της ανάδοχης οικογένειας στην Ελλάδα που μέχρι πρόσφατα ήταν υποβαθμισμένος. Εξετάζει τις διαδικασίες που ακολουθούνται και επισκέπτεται φορείς παιδικής προστασίας με κατεύθυνση την αποϊδρυματοποίηση. Συζητά με ειδικούς για το «τραύμα» που μπορεί να υποστεί ένα παιδί όταν δεν έχει πρόσωπο συναισθηματικής αναφοράς και δεν αναπτύσσεται μέσα σε μία οικογενειακή φροντίδα, αλλά και για το εάν επαρκούν οι ενέργειες για την υποστήριξη της βιολογικής οικογένειας.

VICE Specials - Αναδοχή = Από το Ίδρυμα στην Οικογένεια

Επιπλέον, η κάμερα του VICE, καταγράφει τις συνθήκες υπό τις οποίες μεγαλώνει ένα παιδί με αναπηρία σε μία ανάδοχη οικογένεια και συζητά με τους υπεύθυνους για το νέο νομοθετικό πλαίσιο της διευκόλυνσης της αναδοχής και αν αυτό πρέπει να βελτιωθεί. Τέλος, εξετάζει και την ανάγκη για τη θέσπιση της επαγγελματικής αναδοχής.

VICE SPECIALS – Σάββατο 19 Νοεμβρίου, 01:00, στον ΑΝΤ1.

VICE Specials - Αναδοχή = Από το Ίδρυμα στην Οικογένεια

  • Παρουσίαση / Παραγωγή: Νιόβη Αναζίκου
  • Διευθυντής Φωτογραφίας: Νίκος Κουτσουράς
  • Οπερατέρ: Σπύρος Κυριαζάτης
  • Ηχολήπτης: Δημήτρης Κουκουβάνης
  • Μοντέζ: Γωγώ Μπεμπέλου, Αλεξάνδρα Βερυκόκκου
VICE Specials - Αναδοχή = Από το Ίδρυμα στην Οικογένεια

Δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ VICE Specials εδώ.

 

Ειδήσεις σήμερα:

“Κιβωτός του κόσμου”: Ραγδαίες εξελίξεις μετά τις καταγγελίες για ασέλγεια και κακοποιήσεις

Αδελφοκτονία στην Άρτα: Ο άγριος τσακωμός κατέληξε σε τραγωδία

Αερογέφυρα ζωής για δίδυμα νεογέννητα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ