Κοινωνία

09 Μαρτίου 2024 14:29

Απολύθηκε δικαστής μετά από καθυστερήσεις… 11 ετών

Διάβασέ μου το...

Έργα και ημέρες της Πρωτοδίκη που ξεπέρασε κάθε όριο κωλυσιεργίας στην έκδοση αποφάσεων. Ο διάλογος με την πρόεδρο του Πειθαρχικού κ. Κλάπα.

Απολύθηκε δικαστής μετά από καθυστερήσεις… 11 ετών
-

Η 48μελής Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υπό την πρόεδρό της Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και με τη συμμετοχή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, απέλυσε ομόφωνα και οριστικά μία Πρωτοδίκη λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στη έκδοση αποφάσεων επί σειρά ετών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, «την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την απασχόλησε το ερώτημα της οριστικής παύσης Πρωτοδίκου για ανεπάρκεια άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος, λόγω των πολλών καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η αρεοπαγίτης εισηγήτρια Γεωργία Κατσίμαγκλη ανέφερε ότι λόγω των καθυστερήσεων στις πόλεις όπου υπηρετούσε η Πρωτοδίκης, υπήρχαν έγγραφες και τηλεφωνικές διαμαρτυρίες δικηγόρων και πολιτών, για τις μεγάλες εκκρεμότητες που είχε.

Προσέθεσε ότι όταν υπηρετούσε στον Πειραιά, της αφαιρέθηκαν 59 δικογραφίες τα οποίες καθυστερούσε υπερβολικά, προκειμένου να χρεωθούν σε άλλους συναδέλφους της, καθώς υπήρχε κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων, της ζητήθηκε να τις επιστρέψει τις δικογραφίες, εκείνη το παρέλειψε και υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της για υπεξαίρεση εγγράφων. Μετά τη μηνυτήρια αναφορά παρέδωσε στον προϊστάμενό της όλες τις δικογραφίες πλην μίας για την οποία αρνήθηκε να δηλώσει εάν την έχει χάσει ή όχι, με αποτέλεσμα να γίνει αυτεπάγγελτη ανασύσταση της μη-εντοπίσιμης δικογραφίας.

Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε στο Ηράκλειο όπου υπηρετούσε, καθώς της αφαιρέθηκαν 44 υποθέσεις και της ζητήθηκε και πάλι να επιστρέψει τις 25 τις οποίες είχε ανά χείρας, δικασίμων του έτους 2022, παρέλειψε όμως να τις παραδώσει ακόμα και την ημέρα συνεδρίασης της Πειθαρχικής Ολομέλειας. Μετά το τέλος τής συνεδρίασης της Ολομέλειας η κ. Κλάπα από καθέδρας ζήτησε από τον δικηγόρο της πρώην Πρωτοδίκη να την πείσει να τις επιστρέψει.

Ακόμα σύμφωνα με την εισηγήτρια αρεοπαγίτη, η Πρωτοδίκης επιθεωρήθηκε 7 φορές, αρνήθηκε όμως να συμμορφωθεί στις υποδείξεις των επιθεωρητών, τους αγνόησε κι εντέλει προτάθηκε η οριστική παύση της.

Από την πλευρά της η Πρωτοδίκης ισχυρίστηκε πως είχε χρεωθεί μεγάλο όγκο υποθέσεων και πως το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απειρία της και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε, είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων. Στη συνέχεια της ακροαματικής διαδικασίας επικαλέστηκε και ψυχολογικά προβλήματα. Μεταξύ της προέδρου του Αρείου Πάγου και της Πρωτοδίκου υπήρξε ο εξής διάλογος:

Κλάπα: «Όλοι όταν μπήκαμε στο δικαστικό σώμα είχαμε απειρία, όλοι αντιμετωπίσαμε δυσκολίες στα πρώτα χρόνια, αλλά ρωτούσαμε και προχωρούσαμε. Και ο όγκος των υποθέσεων που χρεωνόμαστε ήταν μεγαλύτερος απ' ό,τι σήμερα. Μας χρέωναν 300 υποθέσεις και παράδοση σε έναν μήνα και ανά 40 ημέρες ήμασταν υπόλογοι στους προϊσταμένους μας για την πορεία των υποθέσεων και τον αριθμό που παραδίδαμε. Όμως, εσείς αποφάσεις δεν βγάζατε. Οι πολίτες περίμεναν χρόνια για να δουν τις δημοσιεύσεις σας».

Πρωτοδίκης: «Σεβόμουν τους πολίτες, γι' αυτό δεν ελάμβανα αναρρωτικές άδειες λόγω της ψυχικής μου κατάστασης. Τελικά πήγα σε ψυχολόγο και έχω ξεπεράσει το πρόβλημά μου. Βρίσκομαι υπόλογη στην ελληνική κοινωνία, αλλά ας έχω μια τελευταία ευκαιρία (σ.σ.: να μην απολυθώ)».

Κλάπα: «Δεν καταλάβατε πόσα προβλήματα δημιουργήσατε. Έγιναν πολλές προσπάθειες από τα πειθαρχικά όργανα για εσάς, δεν συνήλθατε όμως ποτέ. Απόλυτη αδιαφορία και ανικανότητα. Δεν ακούγατε τους προϊσταμένους σας που σας παρακαλούσαν να επιστρέψετε τις δικογραφίες και ταλαιπωρούσατε τους πολίτες. Δεν είχατε συναίσθηση της ευθύνης εδώ και 11 χρόνια. Δεν βλέπω να έχετε ξυπνήσει από τον λήθαργο, ενώ πληρωνόσαστε κανονικά, όπως όλοι μας, βλάπτοντας το κοινωνικό σύνολο».

Η κ. Αδειλίνη συντάχθηκε με την εισηγήτρια αρεοπαγίτη υπέρ της οριστικής απόλυσης της Πρωτοδίκου, η οποία, τελικά, ομόφωνα τέθηκε εκτός δικαστικού σώματος, διατηρώντας όμως το δικαίωμα να απασχοληθεί αν το θέλει, ως μόνιμη υπάλληλος στη Δημόσια Διοίκηση.

Ειδήσεις σήμερα:

Βουλή - Μη κρατικά πανεπιστήμια: 158 + 1 “ναι” για την ίδρυση τους

Υπάρχουν UFO; Τι απαντά το Πεντάγωνο για τα ΑΤΙΑ

Αλεξάνδρεια: Φονική κατάρρευση πολυκατοικίας (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ