Τεχνολογία - Επιστήμη

25 Φεβρουαρίου 2024 07:44

Πανσέληνος: Το “Φεγγάρι του Χιονιού” στην Ακρόπολη (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Μαγευτική εμφάνιση του "φεγγαριού του χιονιού" και στην Αθήνα. Γιατί πήρε αυτή την ονομασία. Ποια άλλη ιδιαιτερότητα είχε η πανσέληνος του Φεβρουαρίου.

Πανσέληνος: Το “Φεγγάρι του Χιονιού” στην Ακρόπολη (εικόνες)
-

Η "Πανσέληνος του Χιονιού" και ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης προσέφεραν ένα μαγευτικό θέαμα την νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή. 

Τα περισσότερα ονόματα για τις πανσελήνους προέρχονται από τους ιθαγενείς της Αμερικής. Συνήθως περιγράφουν φυσικά φαινόμενα ή αλλαγές που πραγματοποιούνται στην χλωρίδα ή στην πανίδα κατά την εκάστοτε εποχή του χρόνου.

Η πανσέληνος του Φεβρουαρίου ονομάστηκε "Φεγγάρι του Χιονιού" λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και της χιονοθύελλας που κατά κανόνα εμφανίζεται τον μήνα Φεβρουάριο στη Βόρεια Αμερική και πήρε το όνομά της από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής.

Όπως έγραψε ο εξερευνητής Jonathan Carver, που είχε επισκεφτεί την φυλή Ντακότα κατά την δεκαετία του 1760, τα ονόματα που χρησιμοποιούν οι ιθαγενείς δεν περιγράφουν μόνο τις πανσελήνους, αλλά ολόκληρο τον μήνα κατά τον οποίο εμφανίζονται.

Η πανσέληνος ονομάζεται και «micromoon» κι αυτό γιατί βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη, καθώς το φεγγάρι απείχε σχεδόν 405.000 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας.

Η πανσέληνος αυτή έμοιαζε σχεδόν με οποιαδήποτε συνηθισμένη πανσέληνο, αλλά δεν θα είναι. Το ολόγιομο φεγγάρι ήταν πλήρες, ωστόσο, είχε μια ιδιαιτερότητα αφού ήταν «micromoon», δηλαδή μικροσελήνη. Αυτό σημαίνει ότι το φεγγάρι φαινόταν ελαφρώς μικρότερο από το συνηθισμένο.

Η επόμενη Πανσέληνος μας περιμένει στις 25 Μαρτίου και φέρει το όνομα «Φεγγάρι του Σκουληκιού».


Gallery

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ