Κόσμος

14 Φεβρουαρίου 2024 20:22

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ

Διάβασέ μου το...

Στις σχέσεις μεταξύ της χώρας του και των ΗΠΑ αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Τι είπε ο αμερικάνος πρέσβης.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ
-

Η Χουριέτ σχολιάζει ότι επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία στην Άγκυρα μετά την έγκριση των ΗΠΑ για την πώληση F16 στην Τουρκία. 

«Αναμένουμε ότι η ένταξη της Σουηδίας και η ολοκλήρωση των F-16 θα προσφέρουν ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για τους δύο συμμάχους να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και συμφερόντων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του T/ΥΠΕΞ Οντζού Κεντσέλι σε δήλωσή του στη Χουριέτ αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις, ενώ απαρίθμησε τις προσδοκίες της Άγκυρας από την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χουριέτ και τα όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ANT1 στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, μετά την έγκριση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την κίνηση των ΗΠΑ για την προμήθεια F-16 στην Τουρκία, στην κοινή γνώμη της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργήθηκε η εικόνα ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εξομαλύνονται. Καθώς 2 το ζήτημα περί «ανοίγματος [σσ. ενν. νέας] σελίδας στις σχέσεις με τις ΗΠΑ» βρίσκεται στην επικαιρότητα, στην Άγκυρα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ο εκπρόσωπος του Τ/Υπουργείου Εξωτερικών Οντζού Κετσέλι, υπενθυμίζοντας στις ΗΠΑ τη συμμαχία τους, δήλωσε: «Αναμένουμε ότι η ένταξη της Σουηδίας και η ολοκλήρωση των F-16 θα προσφέρουν ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για τους δύο συμμάχους να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και συμφερόντων». Ο Κετσέλι απαρίθμησε ακόμη τις προσδοκίες της Άγκυρας από την Ουάσιγκτον, λέγοντας: «Θέλουμε οι ΗΠΑ να τερματίσουν πλήρως τις σχέσεις τους με τα παρακλάδια του PKK στη Συρία. Ένα άλλο θέμα είναι ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν σοβαρά τις προσδοκίες μας σχετικά με τη FETO και να λάβουν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση». 

Μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας

Απαντώντας στις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Τ/Υπουργείο Εξωτερικών, ο Κετσέλι εν περιλήψει δήλωσε τα εξής: «Οι προσδοκίες μας από τις ΗΠΑ είναι ξεκάθαρες. Δεν μπορείτε να λέτε ότι είστε σύμμαχοι με μια χώρα και να υποστηρίζετε μια τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί την ασφάλεια της χώρας αυτής, προσπαθεί να βομβαρδίσει την πρωτεύουσά της και να σκοτώσει τους στρατιώτες μας. Θα συνεχίσουμε να τα συζητάμε με τις ΗΠΑ αυτά και άλλα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα μας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ σε όλους αυτούς τους διαύλους, είτε πρόκειται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είτε για την αμυντική βιομηχανία. Την επόμενη περίοδο θα έχουμε επαφές με τις ΗΠΑ τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο». 

8 συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, 15 τηλεφωνικά

«Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Τ/Υπουργού (Χακάν Φιντάν), είχε 8 πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες και τουλάχιστον 15 τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Blinken. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να εξηγήσουμε στις ΗΠΑ τις προσδοκίες μας σε πολιτικό επίπεδο βασικά. Ωστόσο, τα βήματα που θα κάνουν οι ΗΠΑ, σεβόμενες τις προσδοκίες και τις ευαισθησίες μας, θα ενισχύσουν τις σχέσεις μας». 

Δεν αντέδρασε έντονα η Νούλαντ

Απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι η αναπληρώτρια Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ΒΙικτόρια Νούλαντ «αντέδρασε έντονα» σχετικά με το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας κατά τη συνάντηση στην Άγκυρα, ο Οντζού Κετσέλι δήλωσε: «Ήμουν στη συνάντηση και δεν αντέδρασε έντονα, αν είχε αντιδράσει έντονα, θα υπήρχε έντονη αντίδραση ως ανταπόδοση». 

Ο Φιντάν θα μεταφέρει μήνυμα για την Γάζα στο Μόναχο

Αναφέροντας ότι ο Τ/Υπουργός Φιντάν θα μεταβεί αύριο (15 Φεβρουαρίου) στη Γερμανία για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο Κετσέλι δήλωσε ότι «ο κ. Τ/Υπουργός θα πραγματοποιήσει 20 διμερείς συναντήσεις στο Μόναχο, το οποίο είναι μια πλατφόρμα όπου συζητούνται συχνά οικονομικά και πολιτικά θέματα με τη συμμετοχή πολλών ηγετών της κοινής γνώμης. Θα δώσει μηνύματα για τη Γάζα τόσο στις διμερείς επαφές όσο και στις συνεδριάσεις στις οποίες θα παρευρεθεί. Μετά το Μόναχο, ο Τ/Υπουργός Φιντάν θα αναχωρήσει για τη συνάντηση της G-20 που θα πραγματοποιηθεί στο Rio de Janeiro». 

Τουρκικά F16 - Τουρκία - μαχητικά

Πρέσβης ΗΠΑ: Προσβλέπουμε σε χρήση της επιρροής της Τουρκίας σε πολλές γωνιές του κόσμου

Γραμμές πυρομαχικών που αγοράστηκαν από μια τουρκική αμυντική εταιρεία κατασκευάζει στο Τέξας, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ , ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα Τζέφρι Φλέικ:

«Μέχρι το επόμενο έτος, εκτιμάται ότι το 30% όλων των βλημάτων των 155 χιλιοστών που κατασκευάζονται στην Αμερική θα προέρχονται από αυτά τα εργοστάσια του Τέξας, χάρη στην αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας», ανέφερε ο Φλέικ. 

 Προσθέτει πως «προσβλέπουμε στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της, τους ιστορικούς της δεσμούς και την οικονομική της δύναμη σε πολλές γωνιές του κόσμου, επειδή η Τουρκία είναι μοναδική στην ικανότητά της να κάνει διάλογο με τους αντιπάλους μας με τρόπους και σε μέρη που εμείς δεν μπορούμε.

Η Τουρκία, για παράδειγμα, είναι σε θέση να διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα. Όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία υποστηρίζει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους ως τον καλύτερο δρόμο για μια διαρκή ειρήνη.

Η Τουρκία έχει επίσης αποδειχθεί βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι της Κίνας στην υποσαχάρια Αφρική και την κεντρική Ασία για τις χώρες που αναζητούν υποδομές υψηλής ποιότητας χωρίς την παγίδα του χρέους», έγραψε.

Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκία: Η στιγμή της κατολίσθησης σε ορυχείο όπου παγιδεύτηκαν εργάτες (βίντεο)

Ναυτιλιακή - Ηρειώτης: “Ο Αιγύπτιος είχε σκοπό να πάρει όμηρο την Δέσποινα Καρνέση και…”

ΕΚΠΑ- Αντιπρύτανης: ψευδές ότι εγώ "κατέβασα" τον server στην εξεταστική

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ