Πολιτική

07 Φεβρουαρίου 2024 14:56 Τελευταία ενημέρωση : 08 Φεβρουαρίου 2024 00:12

Μη κρατικά Πανεπιστήμια - Πιερρακάκης: εισαγωγή με πανελλαδικές

Διάβασέ μου το...

Τι είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Μη κρατικά Πανεπιστήμια - Πιερρακάκης: εισαγωγή με πανελλαδικές
-

Αποκλειστικά μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων θα περνούν οι υποψήφιοι για να φοιτήσουν στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά παραρτήματα των ξένων Πανεπιστημίων που θα ιδρυθούν στην Ελλάδα, όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο.

Θα μπορούν να εγγράφονται σε αυτά αφού βεβαίως πληρούν και όλα τα επιπλέον κριτήρια που το μητρικό ξένο πανεπιστήμιο θα έχει θέσει, είπε.

Εξήγησε επίσης, ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει. Αυτό θα προκύπτει από τον μέσο όρο της επίδοσής του στα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει επί 0,8.

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, πρόκειται να αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση έως σήμερα το βράδυ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το ελάχιστο κόστος για την ίδρυση ενός τέτοιου παραρτήματος ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε κόστος 500.000 ευρώ για κάθε μία από τις τρεις σχολές που υποχρεωτικά θα ιδρύσει και 500.000 ευρώ για το κόστος των κτιρίων τουλάχιστον.

Εξαιρούνται τα 20 πρώτα στη διεθνή κατάταξη πανεπιστήμια του κόσμου που θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν μία σχολή. Τα κριτήρια της ίδρυσης είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη και την τήρηση τους θα την έχει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τα παραρτήματα θα είναι νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συνδεδεμένα με ένα μητρικό πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τα προγράμματα σπουδών ενώ δεν θα επιτρέπεται η παράλληλη απασχόληση του διδακτικού προσωπικού των δημοσίων πανεπιστημίων στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, όποιος έχει διεθνές μπακαλοερά και όποιος έχει απολυτήριο λυκείου άλλης χώρας ισότιμο με το δικό μας, εγγράφονται χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ.

Σε δήλωση του Πάνου Ρήγα, Υπεύθυνου του Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρεται «Η Κυβέρνηση, με το σχέδιο που παρουσίασε, προβλέπει ξεκάθαρα την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, παραβιάζοντας κατάφορα το Αρ. 16 του Συντάγματος. Φέρνει δίδακτρα από την «πίσω πόρτα». Δηλώνει πως θα καθιερώσει νέο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που αυξάνει εκθετικά τον αριθμό εξετάσεων στο Λύκειο, ενισχύει τη διαπλοκή και ευνοεί τα ιδιωτικά σχολεία. Συνεχίζει την υποβάθμιση, υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Παιδείας. Εκβιάζει τους καθηγητές πανεπιστημίου παραβιάζοντας το αυτοδιοίκητο. Σέρνει στα δικαστήρια την ΟΛΜΕ και την ΔΟΕ. Χρησιμοποιεί βία, αυταρχισμό και καταστολή εναντίον των φοιτητών, που εκφράζουν τη συντονισμένη αντίθεση τους στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την υποβάθμιση των δημοσίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στις μαζικές κινητοποιήσεις και τον αγώνα φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών κι έχει διατυπώσει τις θέσεις του με σαφήνεια:

  • Είμαστε κατά της παραβίασης του Συντάγματος.
  • Είμαστε κατά την ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ζητάμε την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης σε βάθος τριετίας, τον διπλασιασμό θέσεων μελών ΔΕΠ και την ουσιαστική ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Τις επόμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημοσιοποιήσει την δική του πρόταση για την ενίσχυση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων με δυνατότητα για ελεύθερη πρόσβαση στα Δημόσια Πανεπιστήμια».

Σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ αναφέρει «Τα αποκαλυπτήρια του νομοσχεδίου αποδεικνύουν περίτρανα ότι πρόκειται για ολομέτωπη επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και φοιτητών, για υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων, για επιβολή νέων όρων εμπορευματοποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Γι’ αυτό, το δίκαιο αίτημα «να μην κατατεθεί» πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά σε πανεπιστήμια, σχολεία και σχολές και συνολικά σε όλη την κοινωνία! Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για τομή εχθρική για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Πιο συγκεκριμένα:Είναι σαφές ότι δημιουργούνται πολλές κατηγορίες αποφοίτων και μαθητών, οι οποίοι με εντελώς άνισο τρόπο θα εισάγονται στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτό σηματοδοτεί η διαφορετική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα δημόσια και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Κατά τ’ άλλα, η εισαγωγή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέσω διεθνών και επί πληρωμή απολυτηρίων είναι το «κερασάκι στην τούρτα» της κατάργησης του ενιαίου τρόπου εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση.

  • Είναι προφανές ότι η ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί ουσιαστικά στην ακαδημαϊκή αναγνώριση ακόμα και των πτυχίων των κολεγίων, μέσω της κύρωσης της συμφωνίας της Λισσαβόνας που σύμφωνα με τον Υπουργό θα γίνει σύντομα.
  •  Σε αυτό το πλαίσιο, συνολικά τα δικαιώματα των αποφοίτων των δημόσιων πανεπιστημίων θα δεχτούν νέα επίθεση, θα συμπαρασυρθούν συνολικά προς τα κάτω.
  • Αποδεικνύεται περίτρανα, επίσης, ότι τα “περί αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου”, που αναμασά η κυβέρνηση, αντιστοιχούν στη γενίκευση διδάκτρων και στα προπτυχιακά, όπως προβλέπει το νομοσχέδιό της, ενώ ο μεγάλος όγκος της χρηματοδότησης αφορά στην επιχειρηματική λειτουργία και όχι τις ανάγκες των νέων.

Είναι πια φανερό ποιος εκφράζει την πλειοψηφία και το λαϊκό αίσθημα και ποιος εκφράζει τους λίγους, τη μειοψηφία! Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση επιστρατεύει, χωρίς αποτέλεσμα, την τρομοκρατία, την καταστολή, τα ψέματα και την παραπληροφό ρηση. Κυριολεκτικά, η κυβέρνηση ξεκινά τη δήθεν διαβούλευση με «αυτογκόλ από τα αποδυτήρια», ήδη απομονωμένη και ηττημένη, παρά την ουσιαστική συναίνεση που απολαμβάνει από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Τώρα πρέπει να γιγαντωθεί το φοιτητικό κίνημα. Τώρα πρέπει να εκφραστεί η μέγιστη δυνατή συμπαράσταση και αλληλεγγύη απ’ όλη την κοινωνία. Για να ανοίξει ο δρόμος για το σύγχρονο, δίκαιο και ρεαλιστικό. Για ένα πανεπιστήμιο σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα σε επιστημονική μόρφωση με το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα. Για ένα πανεπιστήμιο πραγματικά ελεύθερο, που δεν θα κοιτάει στις τσέπες τους φοιτητές γιατί θα είναι αποδεσμευμένο από τις αλυσίδες και τους περιορισμούς του κέρδους. Το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη της ενημέρωσης και της οργάνωσης του αγώνα ενάντια στο άδικο ταξικό νομοσχέδιο και της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών των νέων! Οι αγώνες θα νικήσουν γιατί είναι δίκαιοι.»


Ειδήσεις σήμερα: 

Μητσοτάκης από Χαϊδάρι για αγρότες: ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους (εικόνες)

Θεσσαλονίκη - Μαστροπεία: την “φυλάκισαν” στη Γερμανία και την εξέδιδαν στην Ελλάδα

Πρέβεζα: Αγνοείται ψαροντουφεκάς - Επιχείρηση για τον εντοπισμό του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ