Κόσμος

03 Φεβρουαρίου 2024 06:50 Τελευταία ενημέρωση : 03 Φεβρουαρίου 2024 13:44

Μέση Ανατολή: Μπαράζ αμερικανικών βομβαρδισμών σε Ιράκ και Συρία

Διάβασέ μου το...

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι τα πλήγματα, αποτελούν αντίποινα εναντίον επίλεκτων των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων και ένοπλων παρατάξεων προσκείμενων στο Ιράν.

Μέση Ανατολή: Μπαράζ αμερικανικών βομβαρδισμών σε Ιράκ και Συρία
-

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες πως διεξήγαγε κατ’ αυτή «επιτυχή» πλήγματα αντιποίνων εναντίον επίλεκτων των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων και ένοπλων παρατάξεων προσκείμενων στο Ιράν σε τομείς του Ιράκ και της Συρίας, με τον Αμερικανό πρόεδρο να προειδοποιεί πως «θα συνεχιστούν».

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος παραβρέθηκε νωρίτερα χθες, σε στρατιωτική βάση στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, στον επαναπατρισμό των πτωμάτων τριών μελών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που σκοτώθηκαν την Κυριακή στην Ιορδανία, σε επίθεση με drone που η Ουάσιγκτον απέδωσε σε μαχητές προσκείμενους στο Ιράν.

Δυο ώρες αφού έκλεισαν οι πόρτες της νεκροφόρας με τα φέρετρα, καλυμμένα με τη σημαία των ΗΠΑ, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις περνούσαν στη δράση. Η επιχείρηση, που διήρκεσε «περίπου τριάντα λεπτά», ήταν «επιτυχής», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, διαβεβαιώνοντας εκ νέου πως δεν θέλει «πόλεμο» με το Ιράν.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν πολλά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών μακράς εμβέλειας B-1 Lancer, διευκρίνισε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Επλήγησαν συνολικά 85 στόχοι σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες —τρεις στο Ιράκ και τέσσερις στη Συρία—, ανέφερε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 18 μαχητές παρατάξεων προσκείμενων στο Ιράν σκοτώθηκαν στην ανατολική Συρία.

Πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι βομβαρδίστηκαν θέσεις φιλοϊρανικών ένοπλων παρατάξεων στο δυτικό Ιράκ, στα σύνορα με τη Συρία.

Το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Το ΚΚΕ καταδικάζει τις νέες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία, που αποτελούν βήμα της κλιμάκωσης και ρίχνουν νέο "λάδι στη φωτιά" του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Κανένα "δικαίωμα στην αυτοάμυνα" δεν μπορούν να επικαλούνται αυτοί που έχουν σπείρει τον όλεθρο και έχουν κάνει άνω-κάτω την περιοχή, εδώ και πάνω από 20 χρόνια, με τους πολέμους και τις επεμβάσεις τους, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς, για την αλλαγή μη αρεστών σε αυτούς κυβερνήσεων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί άλλη μια απόδειξη για το πόσο επικίνδυνη είναι η ελληνική εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, με αποστολή φρεγατών, αλλά και με την ανάληψη της διοίκησης πολεμικών αποστολών. Αυτά τα σχέδια πρέπει αμέσως να εγκαταλειφθούν».


Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Πτώση θερμοκρασίας το Σάββατο

Υπουργείο Εργασίας: Έκρηξη βόμβας απέναντι από το κτήριο

“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Η επίδραση της άσκησης στην καρδιά, γυναίκες και θυμός και συνάχι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ