Πολιτική

10 Ιανουαρίου 2024 11:52 Τελευταία ενημέρωση : 10 Ιανουαρίου 2024 18:21

Μητσοτάκης: O πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός

Διάβασέ μου το...

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ακρίβεια. Πλαφόν στο περιθώριο του μικτού κέρδους για το βρεφικό γάλα, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: O πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός
-

Η μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι μια μάχη διαρκής και στη μάχη αυτή αξιοποιούνται διαρκώς νέα εργαλεία πολιτικής μέχρι να καταλάβουν όλοι και ειδικά οι πολυεθνικές εταιρείες ότι η Ελλάδα δεν είναι «μπανανία» και ότι ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Τόνισε ότι η ενδυνάμωση της ΔΙΜΕΑ και οι εντατικοί έλεγχοι οι οποίοι έγιναν τους τελευταίους μήνες στην αγορά, «κυρίως δύσκολοι έλεγχοι που αφορούν τους παράγοντες κόστους και κερδοφορίας των βασικών προϊόντων που αποτελούν και το Καλάθι του Νοικοκυριού, μας έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα τους μηχανισμούς λειτουργίας της αγοράς.

Τα νέα μέτρα τα οποία θα εξειδικεύσει στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης έχουν ακριβώς ως στόχο να αντιμετωπίσουν χρόνιες στρεβλώσεις οι οποίες έχουν συσσωρευτεί επί πολλά χρόνια στην ελληνική αγορά και οι οποίες δυστυχώς έχουν γίνει εντονότερες ως αποτέλεσμα της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης. Και έχουν οδηγήσει στο απαράδεκτο φαινόμενο αντίστοιχα προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών να πωλούνται πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό προφανώς είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ανεκτό».

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός επεσήμανε, «Οι παρεμβάσεις μας στοχεύουν πρωτίστως σε καθαρές τιμές τιμοκαταλόγου περιορίζοντας τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέροντας αντίστοιχα το όφελος στον καταναλωτή. Αφορούν προϊόντα ευρείας χρήσης όπως καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν, βρεφικές πάνες, οπωροκηπευτικά.

Ειδική πρόνοια θα υπάρχει και για το ζήτημα του βρεφικού γάλακτος, όπου πράγματι είναι παντελώς αδικαιολόγητο γιατί οι τιμές στην Ελλάδα είναι τόσο ακριβότερες από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εκεί όπως θα εξειδικεύσει αργότερα και ο αρμόδιος υπουργός θα μπει ένα πλαφόν στο περιθώριο του μεικτού κέρδους έτσι ώστε οι τιμές να προσαρμοστούν σε λογικά για την Ευρώπη επίπεδα».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σκοπός είναι με τα μέτρα αυτά να διορθωθούν κατεστημένες στρεβλές εμπορικές πρακτικές και βασική προτεραιότητα παραμένει η προστασία του καταναλωτή και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

«Θα ήθελα τέλος να προσθέσω ότι μας απασχολεί πολύ ως κυβέρνηση η οικονομική επιβάρυνση για τις νέες οικογένειες», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Επεσήμανε ότι είναι κάτι «που έχει αντιμετωπιστεί ήδη μέσα από μια σειρά μέτρων υποστήριξης των νέων οικογενειών και εξειδικευμένων πρωτοβουλιών και πρέπει τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη συνέχεια να τα δούμε στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής στήριξης της οικογένειας και ειδικά των νέων οικογενειών αντιλαμβανόμενοι πλήρως το μεγάλο οικονομικό βάρος που η απόκτηση ενός παιδιού συνεπάγεται για μία νέα οικογένεια».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος  Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας, σημειώνει πως  «Το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί εισαγόμενης ακρίβειας, δεν ισχύει πια. Ακόμα και ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οι πολυεθνικές αισχροκερδούν. Ο πληθωρισμός της απληστίας υπάρχει εδώ και χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το βρεφικό γάλα, ένα βασικό αγαθό, που κατά τα χρόνια της διακυβέρνησής τους πωλείται τρεις και τέσσερις φορές πιο ακριβό σε σχέση με άλλα πιο πλούσια ευρωπαϊκά κράτη. Δεν αρκούν πλέον οι διαπιστώσεις. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Τα εκατομμύρια που χάθηκαν από τους Έλληνες καταναλωτές και έγιναν υπερκέρδη των πολυεθνικών, ποιος θα τα πληρώσει; Ο Πρωθυπουργός πρέπει να απολογηθεί αντί να ρίχνει υποκριτικά στάχτη στα μάτια των καταναλωτών».

Σε σχόλιο του, το ΚΚΕ αναφέρει «Τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα προπέτασμα καπνού για να αποπροσανατολίσει απ’ τα πραγματικά αίτια της φτώχειας, δηλαδή τους χαμηλούς μισθούς, την πανάκριβη “πράσινη” ενέργεια, τα διεθνή καρτέλ, τα τεράστια κέρδη των εφοπλιστών και της μεταφορικής αλυσίδας, τον πληθωρισμό της ΕΚΤ, την τεράστια κυβερνητική φοροληστεία. Η κυβέρνηση της ΝΔ “παίζει” με το “πλαφόν” σε ορισμένα εμπορεύματα που, στην καλύτερη περίπτωση, ακόμη κι αν οδηγήσει σε κάποιες ελάχιστες μειώσεις, την ίδια στιγμή θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις σε άλλα. Η κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει πως το ? της τιμής στο σούπερ μάρκετ και πάνω από το 65% της τιμής της βενζίνης είναι οι άδικοι, έμμεσοι φόροι που πληρώνουν οι καταναλωτές στο κράτος, φόρους που εκτόξευσε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ για να διασφαλίζει τα ματωμένα πλεονάσματα. Χαρακτηριστικό ακόμα της κυβερνητικής κοροϊδίας είναι πως τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι το 0,1% του ετησίου τζίρου τους, που αποδεικνύει πως ακόμα και τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί δεν πρόκειται να εφαρμοστούν. Λύση για ορισμένες συνέπειες της ακρίβειας μπορεί να δοθεί μόνο με την πάλη των εργαζόμενων, με το ριζοσπαστικό πλαίσιο του ΚΚΕ, απαιτώντας τώρα, μεταξύ άλλων, κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων, σύγκρουση με την “πράσινη” πολιτική της ΕΕ που εκτοξεύει τις τιμές στην ενέργεια, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς κ.ά».

Σε δήλωση του Κυριάκου Βελόπουλου αναφέρεται «Ο Έλληνας πρωθυπουργός μας έχει συνηθίσει στα ψέμματα. Ενώ η οικονομία καταρρέει, ενώ η ακρίβεια έχει ρημάξει την ελληνική οικογένεια, ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό, μας έλεγε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι δεν μπορεί να επιβάλει πλαφόν, σήμερα μας ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πλαφόν στις τιμές. Πάλι λέει ψέμματα. Διότι το πλαφόν θα μπει όχι στη λιανική τιμή πώλησης, αλλά στο περιθώριο κέρδους των κερδοσκόπων, των ολιγαρχών και των καρτέλ. Κε. Μητσοτάκη, αν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε την ελληνική οικονομία και τον Έλληνα πολίτη εναντίον της ακρίβειας, υπάρχει μία λύση: βιομηχανία τροφίμων επιτέλους στην Ελλάδα να γίνει και να χτυπήσετε τα καρτέλ. Όλα τα άλλα είναι ψέμματα συνεχή τα οποία υπερασπίζεστε και λέτε για να υφαρπάξετε την ψήφο του ελληνικού λαού».

Ειδήσεις σήμερα:

Βόλος: Σκότωσε τον αδερφό της συζύγου του γιατί βίαζε την κόρη του από τα 9 της!

Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη – Δημογλίδου: Από την αρχή καταλάβαμε ότι πρόκειται για έγκλημα

Μεταναστευτικό – Λέσβος: Ναυάγιο με νεκρούς τα ξημερώματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ