Οικονομία

24 Νοεμβρίου 2023 10:58 Τελευταία ενημέρωση : 24 Νοεμβρίου 2023 21:32

Φοροδιαφυγή: Έφτιαξαν λογισμικό που “έκρυβε” το 60% του τζίρου τους

Διάβασέ μου το...

Δείτε με ποιο κόλπο οι επιχειρηματίες κατόρθωσαν να κερδίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αφορολόγητα.

Φοροδιαφυγή: Έφτιαξαν λογισμικό που “έκρυβε” το 60% του τζίρου τους
-

Ακόμα μία τρανταχτή περίπτωση «πειραγμένου» και παράνομου λογισμικού ήρθε στο φως, μέσω καταγγελίας στην εφαρμογή Appodixi , της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν εστιατόριο, το οποίο είχε «πειράξει» το λογισμικό τού φορολογικού μηχανισμού ως εξής:

Το σύστημα ERP, δηλαδή το λογισμικό εφαρμογής έκδοσης φορολογικών στοιχείων, έδινε την εντολή να σταλεί για καταγραφή στο Ζ το αρχείο που περιείχε μόνο το πρώτο είδος της παραγγελίας. Στη συνέχεια, έστελνε προς εκτύπωση ένα αρχείο με άλλο περιεχόμενο (με όλα τα παραγγελθέντα είδη), ώστε να δοθεί στον πελάτη και έτσι αυτός να βεβαιωθεί ότι πήρε απόδειξη.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Για να ενισχυθεί η νομιμοφάνεια στην όλη διαδικασία και να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία, το πειραγμένο λογισμικό έβγαζε στην απόδειξη και έναν ψεύτικο σειριακό αριθμό (γνωστός και ως ΠΑΗΨΣ).

Το παράνομο, όμως, λογισμικό δεν σταματούσε μόνο στη διαγραφή των παραγγελθέντων ειδών, πλην του πρώτου. Προχωρούσε και ένα βήμα παρακάτω:

Διέγραφε στο επίσημο προς την εφορία αρχείο, το 30% του συνολικού λογαριασμού.

Τι σημαίνει αυτό σε νούμερα; Ότι το 2020, το 2021 και το 2022 το παράνομο λογισμικό είχε μειώσει κατά περισσότερο από 60% την αξία 18.300 αποδείξεων, με την επιχείρηση να αποκρύβει κατά αυτόν τον τρόπο τζίρο 440.000 ευρώ.

Τόσο στην επιχείρηση εστίασης όσο και στην εταιρία που παρείχε το λογισμικό έκδοσης αποδείξεων θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη περαιτέρω έλεγχος στην ευρύτερη φορολογική συμπεριφορά του εστιατορίου και των μετόχων αυτού.

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο - Βάρκιζα: Νεκρές δύο γυναίκες στην Λεωφόρο Σουνίου (βίντεο)

Δυτική Όχθη: Νεκρός 12χρονος Παλαιστίνιος από σφαίρα στο στήθος

Τροχαίο - Σίνδος: Σκοτώθηκε οδηγός στην Εθνική Οδό (βίντεο) 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ