Κοινωνία

02 Νοεμβρίου 2023 13:39 Τελευταία ενημέρωση : 02 Νοεμβρίου 2023 21:42

Επεισόδια στην Πλατεία Βικτωρίας: Εισαγγελική έρευνα για τον ξυλοδαρμό διαδηλωτή

Διάβασέ μου το...

Πώς το βίντεο του ρεπόρτερ του ΑΝΤ1 Σπύρου Λεβειδιώτη, ως μέσο απόδειξης σε πραγματικό χρόνο, κινητοποίησε τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν περαιτέρω το περιστατικό.

Επεισόδια στην Πλατεία Βικτωρίας: Εισαγγελική έρευνα για τον ξυλοδαρμό διαδηλωτή
-

Ποινική προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊσταμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος για το βίντεο του ρεπόρτερ του ΑΝΤ1 Σπύρου Λεβειδιώτη στο οποίο έχουν καταγραφεί αστυνομικοί να ξυλοκοπούν διαδηλωτή που είχαν ακινητοποιήσει στο έδαφος στην πλατεία Βικτωρίας, έξω από το σταθμό του ΗΣΑΠ.

Την έρευνα θα διενεργήσει η προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης Αγγελική Τριανταφύλλου, η οποία θα αναζητήσει το βιντεοληπτικό υλικό και όλα τα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει σε ποια ομάδα ανήκαν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί, προκειμένου να ταυτοποιηθούν και να τους αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.

Στη δικογραφία θα περιληφθεί και το πόρισμα της κατεπείγουσας ΕΔΕ που ήδη διατάχθηκε για την πλήρη διαλεύκανση του περιστατικού.

Σε δήλωση του Κώστα Μπάρκα, Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρεται «Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι πολλαπλώς εκτεθειμένη από τα χθεσινά επεισόδια και τον τραυματισμό πολίτη για τον οποίο παρενέβη η Εισαγγελία Αθηνών. Ενώ ήξερε εδώ και μέρες, ότι στην Αθήνα θα μαζευτούν ακροδεξιοί φασίστες από όλη την Ευρώπη και ήδη η ΕΛ.ΑΣ είχε προχωρήσει και σε κάποιες συλλήψεις στο αεροδρόμιο, χθες, άγνωστο κάτω από ποιες εντολές και παραλείψεις, αφέθηκαν νεοναζί μέχρι και να αποπειραθούν να κάψουν ζωντανούς επιβάτες του μετρό, την ίδια στιγμή που διαδηλωτές ξυλοκοπούνταν από αστυνομικούς. Άλλο ένα φιάσκο, μετά τους ακροδεξιούς από την Κροατία, δεν μπορεί να αποδοθεί στην τύχη, όταν το Υπουργείο γνώριζε εδώ και μέρες. Είναι φανερό ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εργαλειοποιεί την Ελληνική Αστυνομία, αφού δεν προκρίνει σχέδια πρόληψης?, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την κλιμάκωση, αλλά αυτά της τυφλής καταστολής, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα αθώων πολιτών, αλλά και αστυνομικών υπαλλήλων. Η ΕΔΕ που αποφασίστηκε είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει. Απαιτείται άμεση συνεργασία με τις δικαστικές αρχές για την διαλεύκανση της υπόθεσης και την παραδειγματική τιμωρία των αυτουργών του ξυλοδαρμού».

«Την ώρα που οι αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούσαν άπραγες το φασιστικό τάγμα εφόδου να επιτίθεται σε αντιφασίστες και επιβάτες του Μετρό στο Μοναστηράκι, μέλη της σεσημασμένης ομάδας ΔΡΑΣΗ γρονθοκοπούσαν πεσμένο στο έδαφος άτομο, που είχαν προσαγάγει στην πλατεία Βικτωρίας. Οι χιλιοειπωμένες εξαγγελίες για ΕΔΕ μετά από κάθε τέτοιο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας, δεν πείθουν πια κανέναν. Εδώ και τώρα να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να διαλυθούν όλες οι μονάδες της Αστυνομίας που έχουν αποκλειστική τους αποστολή την καταστολή του λαού», αναφέρει το ΚΚΕ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κίνα: συνελήφθη γιατί ούρησε σε δεξαμενή με μπύρα

Τζαμπαλίγια – Χαμάς: Εκατοντάδες νεκροί από τους βομβαρδισμούς στον προσφυγικό καταυλισμό

Θεσσαλονίκη - Δορκάδα: Μονοκατοικία παραδόθηκε στις φλόγες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ