Πολιτική

11 Σεπτεμβρίου 2023 12:44

Παραίτηση Βαρβιτσιώτη: Ο Χρήστος Στυλιανίδης νέος Υπουργός Ναυτιλίας

Διάβασέ μου το...

Η ανακοίνωση ήρθε από το Μαξίμου, λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση της παραίτησης Βαρβιτσιώτη.

Παραίτηση Βαρβιτσιώτη: Ο Χρήστος Στυλιανίδης νέος Υπουργός Ναυτιλίας
-

Δεκτή έγινε από τον Πρωθυπουργό η παραίτηση που υποβλήθηκε από τον Υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Υπουργός Ναυτιλίας αναλαμβάνει ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα είχε διατελέσει Υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Την ανακοίνωση έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την έναρξη της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Προηγουμένως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, είχε κάνει ανάρτηση στα social media, στην οποία ανέφερε: «Η δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη από μέλη του πληρώματος στο Blue Horizon μας έχει συγκλονίσει όλους. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι Έλληνες ναυτικοί παραβιάζοντας τους πανάρχαιους κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα έσπρωξαν και εγκατέλειψαν έναν άτυχο νέο στα θολά νερά του λιμανιού του Πειραιά. Μίλησα με την οικογένεια του Αντώνη και τους μετέφερα την συμπαράστασή μας στον πόνο τους. Τους υποσχέθηκα ότι ο Αντώνης δεν θα ξεχαστεί και ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσω την μνήμη του αποδίδοντας δικαιοσύνη στο μέτρο που μου αναλογεί. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης παρέπεμψα τα υπεύθυνα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ολοκληρώνοντας τις από το νόμο αρμοδιότητες που έχω για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών σε αυτούς που φταίνε. Ελπίζω και η Ελληνική Δικαιοσύνη σύντομα να οδηγήσει τους πραγματικούς αυτουργούς στο εδώλιο, όπως τους αρμόζει. Τις τελευταίες μέρες όμως γίνομαι και στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά.

Μια δήλωσή μου που εύκολα παρερμηνεύτηκε, προκάλεσε αγανάκτηση. Ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη. Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα τον θύμα με τους θύτες. Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει. Στην πολιτική βρίσκομαι όλα αυτά τα χρόνια γιατί έχω μέσα μου βαθιά το αίσθημα της προσφοράς στην κοινωνία και την πατρίδα.

Υπηρετώ τη δημόσια ζωή με αρχές και αξίες. Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και να μη κρύβομαι στα δύσκολα. Μπορεί για κάποιους να είμαι ένα καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο. Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Γι’ αυτό και υπέβαλα στον Πρωθυπουργό την παραίτησή μου. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Με καθυστέρηση έξι ημερών, ο κ. Βαρβιτσιώτης αποφάσισε να δείξει την ελάχιστη ευθιξία και να παραιτηθεί από υπουργός Ναυτιλίας, μετά την απάνθρωπη δήλωση του με την οποία εξίσωσε τους θύτες με το θύμα της δολοφονίας, τον Αντώνη Καρυώτη, στο λιμάνι του Πειραιά. Ο κ. Βαρβιτσιώτης πρώτα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για δήθεν πολιτική εκμετάλλευση, στη συνέχεια, αφού ζητήσαμε την αποπομπή του, ζήτησε μια υποκριτική συγγνώμη και σήμερα τελικά παραιτήθηκε υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής. Μόλις δύο και πλέον μήνες από τις εκλογές, οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ήδη μια κυβέρνηση σε αποσύνθεση. Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ο μέγας υπεύθυνος για τις επιλογές των υπουργών και την κατάρρευση του δήθεν επιτελικού κράτους είναι ένας και λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης».

Η Ελληνική Λύση αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Η παραίτηση του κ. Βαρβιτσιώτη, το λιγότερο που μπορεί να προκαλέσει είναι θυμηδία, καθώς πρόκειται για την απέλπιδα προσπάθεια του πρωθυπουργού να διασωθεί. Θεωρούμε ότι θα ακολουθήσει η παραίτηση του υπουργού πολιτικής προστασίας, καθώς και ο αποκεφαλισμός του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κου. Αγοραστού. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι όλα γίνονται για την επικοινωνία και την «σωτηρία» του κ. Μητσοτάκη, όχι για το καλό του ελληνικού λαού και τησωτηρία της Ελλάδας. Η Ελληνική Λύση ζητά να παραιτηθεί σύσσωμη η κυβέρνηση για να σωθεί ο τόπος».

Αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ:

Σχετικά με την παραίτηση του κ. Βαρβιτσιώτη το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε: «Είναι πλέον εμφανές ότι η επιτελικότητα και η αριστεία είναι μόνο δυο ωραία σλόγκαν χωρίς πολιτικό περιεχόμενο στη μαρκίζα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ουδέποτε αποδοκίμασε δημόσια τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για τις προκλητικές δηλώσεις του με τις οποίες εξίσωνε τους θύτες με τον Αντώνη. Ούτε καν ψέλλισε δημόσια ότι φέρει πολιτική ευθύνη για την απουσία του λιμενικού κατά τον απόπλου του Blue Horizon αφήνοντας απροστάτευτο έναν πολίτη. Ας μην προσπαθεί να μας πείσει σήμερα για τα αντίθετα. Η “παραίτηση” του κ. Βαρβιτσιώτη άργησε έξι μέρες».

Από την πλευρά του, το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος τόνισε: «Όσες αλλαγές και αν γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα, τίποτα ουσιαστικό δεν πρόκειται να αλλάξει γιατί το πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό και δεν περιορίζεται στη διαπιστωμένη ανεπάρκεια ορισμένων προσώπων. Πρόκειται για την πολιτική που, σε όλους τους τομείς, θυσιάζει τις ανάγκες των πολλών, ακόμα και την ανθρώπινη ζωή, στον βωμό του κέρδους των λίγων. Αυτή η πολιτική, που υλοποιείται από το σύνολο της κυβέρνησης με πρώτο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, είναι που επιχειρείται να μείνει στο απυρόβλητο μέσω της διαρκούς ανακύκλωσης προσώπων».

Ειδήσεις σήμερα:

Σχολεία: Οι μαθητές της χώρας επιστρέφουν στα θρανία

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις την Δευτέρα

Κακοκαιρία “Daniel” – Διόδια: Παράταση στη δωρεάν διέλευση