Κόσμος

24 Ιουνίου 2023 20:33 Τελευταία ενημέρωση : 27 Ιουνίου 2023 20:08

Wagner - Ρωσία: συμφωνία Λουκασένκο - Πριγκόζιν για να αποσύρει τα στρατεύματα

Διάβασέ μου το...

Ανατρπτικές εξελίξεις στην Ρωσία, μετά την συμφωνία Λουκασένκο - Πριγκόζιν.

Wagner - Ρωσία: συμφωνία Λουκασένκο - Πριγκόζιν για να αποσύρει τα στρατεύματα
-

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία μετά την ένοπλη ανταρσία της Wagner.

Προς αποκλιμάκωση της κρίσης οδηγεί η απόφαση του ιδρυτή της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν να διατάξει τους μισθοφόρους του, οι οποίοι κατευθύνονταν απειλητικά προς τη Μόσχα, να υποχωρήσουν και να επιστρέψουν στις βάσεις τους, προκειμένου να αποτραπεί «αιματοχυσία».

Ισχυρές δυνάμεις της Wagner, της οποίας ηγείται ο μέχρι πρότινος πιστός σύμμαχος του Πούτιν, είχαν ήδη προωθηθεί σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από τη ρωσική πρωτεύουσα, έχοντας νωρίτερα θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ροστόφ.

Σε ηχητικό μήνυμα, ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε πως οι μαχητές του θα επιστρέψουν στις βάσεις τους, προκειμένου να αποτραπεί μια αιματοχυσία.

Είχε προηγηθεί μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος σε συνεννόηση με τον Πούτιν διαπραγματεύτηκε συμφωνία με το αφεντικό της Wagner για την αποκλιμάκωση της κρίσης, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια των μισθοφόρων του.

Νωρίτερα σήμερα, ο Πριγκόζιν υποστήριζε ότι οι άνδρες του είχαν ξεκινήσει «πορεία για τη δικαιοσύνη» με σκοπό να απομακρύνουν «διεφθαρμένους» και «ανίκανους» ρώσους διοικητές, τους οποίους κατηγορεί για τις αποτυχίες στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, λίγες ώρες αργότερα, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, τόνισε πως απειλείται η ύπαρξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Αγωνιζόμαστε για τις ζωές και την ασφάλεια του λαού μας, για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας, για το δικαίωμα να παραμείνουμε Ρωσία, ένα κράτος με χιλιετή ιστορία», ανέφερε. Χαρακτηρίζοντας «προδοσία» τις ενέργειες της Wagner, διεμήνυσε πως όποιοι πήραν τα όπλα εναντίον του ρωσικού στρατού θα τιμωρηθούν.

Αναλυτικά η δήλωση της υπηρεσίας Τύπου της προεδρίας της Λευκορωσίας:

«Σήμερα το πρωί, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τον Λευκορώσο ομόλογό του για την κατάσταση στη νότια Ρωσία με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner. Οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν για κοινές ενέργειες.

Κατά την περαιτέρω ανάπτυξη των συμφωνιών, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, αφού διευκρίνισε επιπλέον την κατάσταση μέσω των δικών του καναλιών, σε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Wagner PMC Γεβγέν Πριγκόζιν.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ως αποτέλεσμα, ήρθαν σε συμφωνίες για το απαράδεκτο να εξαπολύσουν μια αιματηρή σφαγή στο έδαφος της Ρωσίας. Ο Γεβγέν Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει η μετακίνηση των ενόπλων της εταιρείας Wagner στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι υπάρχει μια απολύτως κερδοφόρα και αποδεκτή επιλογή για την επίλυση της κατάστασης, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές της Wagner PMC.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, επίσης σήμερα ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με το μπλοκ εξουσίας της χώρας για αυτήν την κατάσταση».

Ειδήσεις σήμερα

Κρήτη: Ηλικιωμένη και διανομέας καταδίωξαν κλέφτρα

Θεσσαλονίκη – φίδι: Γυναίκα οδηγός ταξί άνοιξε το καπό κι έπαθε σοκ

Μύκονος: Θρίλερ με πτώμα σε προχωρημένη σήψη σε οικοδομή