Αθλητικά

06 Ιουνίου 2023 11:35 Τελευταία ενημέρωση : 06 Ιουνίου 2023 21:25

Άλκης Καμπανός - Εισαγγελέας: Οργανωμένο έγκλημα από πειθαρχημένους στρατιώτες, χωρίς ίχνος ανθρωπιάς

Διάβασέ μου το...

"Κόλαφος" η αρχή της εισαγγελικής πρότασης για τους 12 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού.

Άλκης Καμπανός - Εισαγγελέας: Οργανωμένο έγκλημα από πειθαρχημένους στρατιώτες, χωρίς ίχνος ανθρωπιάς
-

«Η επίθεση των 40 δευτερολέπτων ήταν οργανωμένη και σχεδιασμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, με κοινό ανθρωποκτόνο δόλο σε βάρος όλων των θυμάτων», είπε η εισαγγελέας της Έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης Κυριακή Κλιάμπα, κατά την έναρξη της αγόρευσής της στην πολύκροτη δίκη για τη δολοφονία, με οπαδικά κίνητρα, του 19χρονου Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του.

Χαρακτήρισε την υπόθεση δύσκολη και ψυχοφθόρα, τονίζοντας ότι προκαλεί πόνο και θλίψη, ενώ αναφερόμενη στην οικογένεια του Άλκη στάθηκε στον πόνο που βιώνει λόγω της απώλειας του 19χρονου και του «μαρτυρικού θανάτου» του. Για τις οικογένειες των κατηγορουμένων σημείωσε ότι ενδεχομένως να περπατούν με σκυφτό το κεφάλι, επειδή βαρύνονται τα παιδιά τους με τέτοια εγκλήματα, αλλά και ίσως επειδή τα είχαν χάσει προ πολλού, λόγω λάθος επιλογών, παθών και μίσους.

Ανατρέχοντας στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, η εισαγγελέας κ. Κλιάμπα σχολίασε τα λόγια του πατέρα του Άλκη, Αριστείδη Καμπανού, ο οποίος αναφερόμενος στο άγριο οπαδικό επεισόδιο που στοίχισε τη ζωή του παιδιού του είχε μιλήσει για «ανορθόδοξο πόλεμο». «Με δύο λέξεις έδωσε την πραγματική διάσταση, περιέγραψε αυτό που ζήσαμε», είπε η εισαγγελική λειτουργός. Επρόκειτο για «οργανωμένο έγκλημα», με τους δράστες να ενεργούν ως «καλοί και πειθαρχημένοι στρατιώτες, ορμώμενοι από πάθη, φανατισμό και μίσος». «Εάν υπήρχε ίχνος ανθρωπιάς θα είχαν επιδείξει έλεος ή μετάνοια. Συνέχισαν όμως μέχρι το τελευταίο κλάσμα του δευτερολέπτου, με λυσσαλέο μίσος και σκοπό την αφαίρεση ζωής. Αρκεί να πάρουν εκδίκηση για την ικανοποίηση του "εγώ" τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΚΗ - ΑΛΚΗΣ ΚΑΜΠΑΝΟΣ

Σχολιάζοντας τον οπλισμό που έφεραν μαζί τους οι 12 κατηγορούμενοι (δρεπάνι, μαχαίρι τύπου "κάραμπιτ", λοστούς κ.ά.) η εισαγγελέας είπε ότι ήταν «αμαρτωμένοι σαν αστακοί» και μίλησε για οπαδούς που ήταν επί μέρες εξαφανισμένοι μετά την τέλεση του εγκλήματος, υπηρετώντας ένα «σχέδιο εξόντωσης» με «άκρατο μίσος».

Για την παρέα του Άλκη, η εισαγγελέας (προαχθείσα πρόσφατα σε αντιεισαγγελέα Εφετών) είπε ότι ήταν σαν «πρόβατα στη σφαγή». Ο μοναδικός εξοπλισμός τους ήταν ένα αναψυκτικό που μοιράστηκε για μία τελευταία φορά ο Άλκης με τον κολλητό του φίλο, ανέφερε.

Τι είπε για τους κατηγορούμενους

Στο τελευταίο δίωρο της σημερινής αγόρευσης της, η Εισαγγελέας αναφέρθηκε στους 12 κατηγορούμενους και στον τρόπο που έδρασαν, μέσα από τις καταθέσεις των αστυνομικών του Τμήματος Ανθρωποκτονιών που έφτασαν πρώτοι στο σημείο της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού.

Είπε χαρακτηριστικά πως «όλοι  ξεκινήσαν με τον ίδιο σκοπό, την εκδίκηση. Είχαν όλοι τον ίδιο δόλο. Από πότε το οπαδικό μίσος χαρακτηρίζεται ως αφέλεια;», τόνισε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας «οι κατηγορούμενοι αποχωρούν από το σημείο απαθείς, περήφανοι, με το κεφάλι ψηλά,  σα να πηγαίνουν βόλτα. Ήθελαν να μας πείσουν ότι ξεκίνησαν να πάνε βόλτα και παρεμπιπτόντως αφαίρεσαν και μία ζωή. Όλοι ήξεραν, τι πρέπει και τι θέλουν να κάνουν. Ζημιά. Ζημιά ίσον και θάνατος. Όπως και στην περίπτωση μας».

Για τον πρώτο κατηγορούμενο, είπε πως ήταν  αρχηγός που όλοι τον σέβονταν και τον άκουγαν. Για τον 6ο και τον 8ο, που δεν πρόλαβαν να φτάσουν στο σημείο, είπε ότι γνώριζαν πως «δεν μπορούσαν να κάνουν το δικό τους κομμάτι της επίθεσης, η παρουσία τους όμως έκανε τους άλλους αήττητους. Η συνδρομή τους ήταν δεδομένη».

Για τον 10ο κατηγορούμενο, που έλεγε «εγώ θα πάρω εκδίκηση», ανέφερε πως «το χτύπημα που είχε δεχτεί στο παρελθόν από οπαδό, τον έκανε να θέλει κάποιο μεγαλύτερο χτύπημα για να εκδικηθεί. Γι’  αυτό πήρε το δρεπάνι και όχι επειδή ήταν εντυπωσιακό όπως μας είπε η μητέρα του στην κατάθεση της.  Συμμετείχε στην επίθεση εναντίον όλων, άρα και του Άλκη, οι αποδείξεις είναι αδιάσειστες. Ο Άλκης προσπαθεί να αμυνθεί, έχει δεχτεί τα πρώτα χτυπήματα και δεν αντέχει άλλο. Με τα χέρια του πιάνει τη λάμα από το δρεπάνι γιατί μοιάζει φονικό και επικίνδυνο και αφήνει το dna του. Ήταν τέτοιο το μίσος του 10ου κατηγορούμενου που χτυπούσε αλύπητα, σαν άλλος σαμουράι, με τη διαφορά ότι οι σαμουράι είναι γενναίοι πολεμιστές ο κατηγορούμενος όχι», ανέφερε η Εισαγγελέας.

Ακόμη, είπε ότι «ο 11ος κατηγορούμενος χτυπούσε αλύπητα και συνεχόμενα και τα δύο θύματα», ενώ για τον 12ο κατηγορούμενο που επέμεινε στην κατάθεση του ότι δεν κατέβηκε από το αυτοκίνητο, ανέφερε «Ούτε σοφέρ ήταν ούτε θεατής, συμμετείχε ενεργά».

Επί έξι ώρες αγόρευε η Εισαγγελέας, που όπως είπε δεν έχει φτάσει ούτε στην μέση της πρότασης της, η οποία θα συνεχιστεί την Πέμπτη. Κάλεσε δε τους παράγοντες της δίκης αλλά και το ακροατήριο να μην τη διακόπτουν, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία «αναίμακτα», με δεδομένο, όπως ανέφερε, ότι θα ακουστούν πολλά και τα περισσότερα δεν θα αρέσουν.

Ειδήσεις σήμερα:

Κως: Πέθανε σε καρότσα αγροτικού γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο

Μύκονος: Νέα “λουκέτα” σε νυχτερινά μαγαζιά

Αγία Νάπα: Κύπριοι κρατούνται για τον ξυλοδαρμό Τουρκοκύπριας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ