Πολιτική

23 Μαΐου 2023 09:23 Τελευταία ενημέρωση : 23 Μαΐου 2023 11:22

Εκλογές: Στον Τσίπρα η διερευνητική εντολή

Διάβασέ μου το...

Σήμερα αναμένεται να παραλάβει τη διερευνητική εντολή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού την παρέδωσε ο Πρωθυπουργός.

Εκλογές: Στον Τσίπρα η διερευνητική εντολή
-

Στις 11:00 μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να παραλάβει τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η παραλαβή της θα είναι τυπική, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος και ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να την παραδώσει άμεσα. Όπως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Το ίδιο είχε κάνει χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αφού επικοινώνησε με όλους τους αρχηγούς, επέστρεψε την εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τηλεφωνικά τονίζοντας ότι, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης με την παρούσα Βουλή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Άλλωστε, η διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών θα επισπευστεί. Την Κυριακή 28 Μαΐου αναμένεται η ορκωμοσία της νέας Βουλής και την Τρίτη η διάλυσή της, ώστε να δρομολογηθούν οι εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής στις 25 Ιουνίου.

Εκεί, η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στην αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ ανασυντάσσεται μετά την ήττα με 20 ποσοστιαίες μονάδες από το κυβερνών κόμμα, το ΠΑΣΟΚ σε υψηλότερα ποσοστά, όπως και τα υπόλοιπα μικρά κόμματα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί και το αν η επόμενη Βουλή που θα προκύψει θα είναι με έξι κόμματα. Δεν είναι απλώς πολλά τα κόμματα που έμειναν εκτός, είναι τουλάχιστον δύο – η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας, με το ΜέΡΑ25 να ακολουθεί – που βρίσκονται «με το ένα πόδι» στη Βουλή.

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία Καραϊβάζ: νέα καρέ από την κίνηση των κατηγορουμένων (εικόνες)

Καισαριανή: Κυκλοφοριακό χάος από έκρηξη σε υποσταθμό της ΔΕΗ

“The 2Night Show” - Ιεροκλής Μιχαηλίδης: Μόνο ναρκωτικά δεν έχω δοκιμάσει (βίντεο)