Κόσμος

20 Απριλίου 2023 23:06

Γαλλία: κατασχέθηκαν κατσαρόλες και τηγάνια σε διαδήλωση κατά του Μακρόν

Διάβασέ μου το...

Πριν από την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην πόλη Γκανζ της νότιας Γαλλίας, η αστυνομία απομάκρυνε διαδηλωτές που κουβαλούσαν κατσαρόλες και τηγάνια.

Γαλλία: κατασχέθηκαν κατσαρόλες και τηγάνια σε διαδήλωση κατά του Μακρόν
-

Χιλιάδες Γάλλοι βγήκαν ξανά την Πέμπτη στους δρόμους για να αποδοκιμάσουν την προωθούμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η οποία προβλέπει αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα.

Πριν από την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην πόλη Γκανζ της νότιας Γαλλίας, η αστυνομία απομάκρυνε διαδηλωτές που κουβαλούσαν κατσαρόλες και τηγάνια, επιφυλάσσοντας θορυβώδη υποδοχή στον γάλλο πρόεδρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις αστυνομικοί κατέσχεσαν μαγειρικά σκεύη, σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα.

Το τελευταίο διάστημα, κατσαρόλες και τηγάνια είχαν την τιμητική τους σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Γαλλία, θυμίζοντας εικόνες από τις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στην Αργεντινή.

«Αυγά και τηγάνια, χρησιμοποιώ εγώ στη μαγειρική», είπε ο Μακρόν ξεκινώντας την επίσκεψή του στη νότια Γαλλία, όπου ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν αυγά και πατάτες προς τον γάλλο πρόεδρο.

Στελέχη της γαλλικής αντιπολίτευσης επέκριναν την απαγόρευση της χρήσης μαγειρικών σκευών στις διαδηλώσεις.

«Οι κατσαρόλες δεν θα βοηθήσουν τη Γαλλία να προοδεύσει», τόνισε χθες Τετάρτη ο πρόεδρος Μακρόν από την Αλσατία.

Η εταιρία Cristel, που κατασκευάζει μαγειρικά σκεύη, σχολίασε μέσω ανάρτησης στο Twitter: «Κύριε πρόεδρε, στην @cristelfrance κατασκευάζουμε μαγειρικά σκεύη που πάνε τη Γαλλία μπροστά».

Στο πλαίσιο των σημερινών κινητοποιήσεων, στη Λιλ διαδηλωτές απέκλεισαν συμβολικά σιδηροδρομική γραμμή, ενώ στο Παρίσι μέλη εργατικών συνδικάτων έκαναν πορεία διαμαρτυρίας προς την εμπορική συνοικία Λα Ντεφάνς.

Ειδήσεις σήμερα:

Μάτι - Γκουρμπάτσης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ήταν προετοιμασμένη για εκκένωση

Εκλογές - Τσίπρας: Πρόσκληση για μεταλογική συνεργασία στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων

Ρόδος: δύο νεκροί από το ίδιο χωριό σε λίγες ώρες (εικόνες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ