Κοινωνία

01 Μαρτίου 2023 12:57 Τελευταία ενημέρωση : 01 Μαρτίου 2023 18:58

Τέμπη - σύγκρουση τρένων: Εθνική τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Πρωθυπουργός. Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια. Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών. Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες επιβατών.

Τέμπη - σύγκρουση τρένων: Εθνική τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες (εικόνες)
-


Μπροστά στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα των ελληνικών σιδηροδρόμων βρίσκονται τα συνεργεία διάσωσης που εξακολουθούν να καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες να ανασύρουν ανθρώπους από τα συντρίμμια των συρμών. 

Οι νεκροί μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 42, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες, 6 εκ των οποίων νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στο σημείο του δυστυχήματος δύο τεράστιοι γερανοί ανασήκωναν κομμάτια από τα επιβατικά βαγόνια που έχουν συνθλιβεί από την τρομακτική σύγκρουση και έχουν μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδηρικών.

Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί κυρίως στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, αλλά και σε νοσοκομεία της Κατερίνης, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης.


Στο σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας έσπευσαν από την πρώτη στιγμή πολλά ασθενοφόρα και κυρίως πυροσβεστικά οχήματα, μαζί με δυνάμεις του ΕΚΑΒ και δύο ομάδες ΕΚΑΜ από τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ - ΤΕΜΠΗ

Οι ειδικές δυνάμεις των ΕΚΑΜ με κοπτικά εργαλεία και χρησιμοποιώντας φιάλες οξυγόνου έκοβαν λαμαρίνες από τα πρώτα βαγόνια ψάχνοντας για ανθρώπους.

 Αυτό που απασχολεί όλους είναι το τι έφταιξε και έγινε το τρομακτικό δυστύχημα σε ένα σιδηροδρομικό δίκτυο στο οποίο υπάρχουν διπλές γραμμές και τα τρένα μπορούν να αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες.


Πάντως στην περιοχή η οσμή του καμένου κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα αφού μετά τη μετωπική σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας με την εμπορική, άρπαξαν φωτιά τα τρία πρώτα βαγόνια του επιβατικού τρένου.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023  με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων. 

Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλλε ο Υπουργός Μεταφορών, Κώστα Καραμανλής, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. Στη σχετική του ανακοίνωση, ο τέως Υπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη.

Η ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη, σε 38 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί εξαιτίας της σύγκρουσης επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική. Στα νοσοκομεία, όπως ανέφερε, νοσηλεύονται 72 άτομα, εκ των οποίων τα 6 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο κ. Βαθρακόγιαννης τόνισε ότι εκτιμάται ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να ανέβει.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ - ΤΕΜΠΗ

Παράλληλα σημείωσε ότι σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά στοιχεία από την εταιρεία Hellenic Train, στην επιβατική αμαξοστοιχία στο συγκεκριμένο τμήμα της διαδρομής επέβαιναν 342 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό, ενώ στην εμπορική αμαξοστοιχία 2 άτομα προσωπικό.

Όπως τόνισε ο κ. Βαθρακογιάννης, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο βαγόνι- εστιατόριο της επιβατικής αμαξοστοιχίας το οποίο από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, βρέθηκε πάνω σε δύο άλλα βαγόνια. Με τη βοήθεια γερανοφόρων οχημάτων μετακινήθηκε στο έδαφος και ελέγχθηκε. Στο συγκεκριμένο βαγόνι, όπως είπε, ξέσπασε πυρκαγιά και αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που έπιασαν ακόμη και τους 1.300 βαθμούς Κελσίου γεγονός που δυσκολεύει την ταυτοποίηση των ατόμων που βρίσκονταν εντός. «Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και τα ευρήματα από το σημείο της τραγωδίας, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να είναι μεγαλύτερος», επισήμανε. 

Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, οι πυροσβέστες επιχειρούν στο δεύτερο βαγόνι και με διασωστικά εργαλεία αφαιρούνται τμηματικά τα κομμάτια του και προσέθεσε ότι όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας σε αυτό οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν τις ενέργειες έρευνας και στο τρίτο βαγόνι.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ - ΤΕΜΠΗ

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, τόνισε ότι εκτός από τους ψυχολόγους που βρίσκονται από το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχει συσταθεί ομάδα ψυχολόγων από την τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 και καλεί τους συγγενείς και τις οικογένειες των τραυματιών και των θυμάτων προκειμένου να τους παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση.

Επίσης, όπως τόνισε η κ. Δημογλίδου, έχουν εξασφαλιστεί κλίνες για την εξυπηρέτηση των οικογενειών των τραυματιών και των θυμάτων στα εξής ξενοδοχεία της Λάρισας: Imperial, Divani, και Metropol.

Για τις κλίνες στα ξενοδοχεία οι συγγενείς μπορούν να καλούν τους τηλεφωνικούς αριθμούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας 2410683175 και 76 , που λειτουργούν ήδη για την παροχή πληροφοριών για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη καθώς και για όσους έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Συνελήφθη ο σταθμάρχης 

Συνελήφθη ο σταθμάρχης βάρδιας της Hellenic Trains, με τις κύριες ευθύνες να επιρρίπτονται σε αυτόν για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Θα προσαχθεί αύριο στον ανακριτή. Φέρεται ότι παραδέχθηκε το μοιραίο λάθος του και το απέδωσε στην «κακιά ώρα». σε βάρος του σταθμάρχη έχει σχηματιστεί δικογραφία για βαρύτατα αδικήματα. 

Επίσης, στον τόπο της τραγωδίας θα γίνει αυτοψία του δυστυχήματος από την Τροχαία της Λάρισας.


Ο κλειδούχος κλήθηκε για εξηγήσεις και έδωσε ανωμοτί κατάθεση στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας που διενεργεί την προανάκριση και συγκεντρώνει την ογκώδη δικογραφία για το πρωτοφανές αυτό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Οι καταθέσεις των επιζώντων, ωστόσο, και η πραγματογνωμοσύνη θα ρίξουν περισσότερο φως στα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες επιβατών που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί.


Τι αναφέρει στην παραγγελία του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έχει ήδη αναθέσει την εποπτεία της προανάκρισης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

AP - Σύγκρουση τρένων - Τέμπη

Στην παραγγελία του προς τον κ. Δασκαλόπουλο ο ανώτατο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει:

«Προς

Τον κ. Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας

Με αφορμή το συμβάν της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη την 28-02-2023 (βλ. συνημμένα δημοσιεύματα), παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, στο πλαίσιο της εκ του άρθρου 32 ΚΠΔ αρμοδιότητάς σας ως προς την εποπτεία του ανακριτικού έργου, προς την κατεύθυνση της επίσπευσης της ανάκρισης στη συγκεκριμένη υπόθεση. Επίσης να μας ενημερώσετε με αιτιολογημένη αναφορά σας αν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής του τελευταίου εδαφίου του άρθρου 32 ΚΠΔ», δηλαδή, να εισαχθεί η υπόθεση στο ακροατήριο κατ' απόλυτη προτεραιότητα.

 Συλλυπητήρια και αλληλεγγύη από ξένους ηγέτες

Πλήθος ηγετών από πολλά κράτη εκφράζουν με κάθε τρόπο τα συλλυπητήρια και την συμπαράσταση τους στον ελληνικό λαό για την πολύνεκρη τραγωδία από την σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, που είναι πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί διέκοψαν την ροή του προγράμματός τους για να μεταφέρουν εικόνα από το σημείο της τραγωδίας.

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες της ΕΕ στα κτήρια της Κομισιόν στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, ενώ ο Νίκος Δένδιας είχε σιερά επαφών με ομολόγους του, οι οποίοι εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους προς τον ελληνικό λαό.

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη - σύγκρουση τρένων: “Μαμά θα σε πάρω όταν φτάσω...” (βίντεο)

Τέμπη – σύγκρουση τρένων: Συγκλονιστικές εικόνες συγγενών έξω από νοσοκομεία

Κύπελλο Ελλάδας: Αναβλήθηκαν οι αγώνες της Τετάρτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ