Κόσμος

20 Φεβρουαρίου 2023 20:55 Τελευταία ενημέρωση : 20 Φεβρουαρίου 2023 23:19

Σεισμός - Τουρκία: Κατάρρευση κτηρίων και εγκλωβισμένοι από τα 6,4 Ρίχτερ (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Αισθητός σε 5 χώρες έγινε ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ. Προκάλεσε νέες καταρρεύσεις κτηρίων. Συνεργεία διάσωσης ξεκίνησαν επιχειρήσεις εντοπισμού και ανάσυρσης εγκλωβισμένων.

Σεισμός - Τουρκία: Κατάρρευση κτηρίων και εγκλωβισμένοι από τα 6,4 Ρίχτερ (εικόνες)
-

Η σεισμική δόνηση των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 20:04 (19:04, ώρα Ελλάδας), στη νότια τουρκική επαρχία Χατάι, μια από τις περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, με τους 46.000 νεκρούς, σε Τουρκία και Συρία, πρκκάλεσε νέες καταρρεύσεις κτηρίων και εγκλωβισμό ενοίκων και περαστικών κάτω από τα συντρίμμια.

Οπως μεταδίδει η απεσταλμένη του ΑΝΤ1 στην σεισμόπληκτη περιοχή, Άννα Ανδρέουο Δήμαρχος στην Χατάι δήλωσε ότι «Μερικά κτήρια έπεσαν, υπάρχουν πολίτες εγκλωβισμένοι μέσα σε συντρίμμια».

Επεσήμανε δε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε άλλες 5 χώρες.

Το επίκεντρό της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 14 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντάκιας στην Τουρκία και 70 χλμ. βόρεια της Λατάκιας στη Συρία.

Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι 10 χλμ.

Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD ανέφερε ότι ακολούθησε μετασεισμός 5,8 Ρίχτερ, λίγο αργότερα με επίκεντρο την πόλη Σαμαντάγκ στην επαρχία Χατάι. Σύμφωνα με την AFAD, ο σεισμός αυτός είχε εστιακό βάθος 7 χλμ.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι αναφέρθηκαν ζημιές σε κτήρια στην Αντάκια, ενώ η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Συρία, στην Αίγυπτο και στον Λίβανο.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ο σεισμός προκάλεσε πανικό στους σεισμόπληκτους και σήκωσε μεγάλα σύννεφα σκόνης στην κατεστραμμένη πόλη. Ανέφερε καταρρεύσεις ήδη κατεστραμμένων κτηρίων και δραματικές εκκλήσεις κατοίκων για βοήθεια.

Σύμφωνα με την AFAD, περισσότεροι από 6.000 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία.

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο: Νεκρός 27χρονος οδηγός μηχανής

Μητσοτάκης - Μπλίνκεν: Τα ενεργειακά, η ανατολική Μεσόγειος και η... φωτογραφία

“Πρόσωπο με πρόσωπο”: Νέα εκπομπή με τον Νίκο Χατζηνικολάου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ