Οικονομία

16 Φεβρουαρίου 2023 18:39 Τελευταία ενημέρωση : 16 Φεβρουαρίου 2023 22:09

Πλειστηριασμοί: H απόφαση του Αρείου Πάγου για τα funds

Διάβασέ μου το...

H Ολομέλεια του Αρείου Πάγου άναψε το φως στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.

Πλειστηριασμοί: H απόφαση του Αρείου Πάγου για τα funds
-

Της Λίας Κοντοπούλου

Δημοσιεύτηκε σήμερα η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που ανοίγει το δρόμο για τη διενέργεια πλειστηριασμών από τα funds.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της υπ/αριθμ. 1/2023 απόφασης της Πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου με πρόεδρο την Μαρία Γεωργίου και εισηγήτρια την αρεοπαγίτη Κανέλλα Τζαβέλα), οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι.

Στην απόφαση, η οποία ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι κατά την παράλληλη και συνδυαστική εφαρμογή των Ν. 4354/2015 και Ν. 3156/2003, οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π) έχουν την κατ' εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 παρ. 4 του Ν. 4354/2015, προς άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος και κάθε άλλης δικαστικής ενέργειας προς είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, ανεξάρτητα από το ειδικότερο νομικό πλαίσιο, με βάση το οποίο συντελείται η μεταβίβαση των υπό διαχείριση απαιτήσεων, δηλαδή ακόμη και όταν η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η ανάθεση της διαχείρισής τους στις εν λόγω εταιρείες συντελείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3156/2003 για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων».

Τα εννέα μέλη, τα οποία μειοψήφησανκαι εξέφρασαν αντίθετοι απόψη, είναι οι αρεοπαγίτες: Κωστούλα Πρίγγουρη, Ελένη Μπερτσιά, Παρασκευή Τσούμαρη, Παναγιώτης Βενιζελέας, Κωνσταντίνα Νάκου, Μαρία Χασιρτζόγλου, Ευτύχιος Νικόπουλος, Χρυσούλα Πλατιά και Βαρβάρα Πάπαρη.

KKE: Τα σπίτια του λαού θα τα σώσει ο ίδιος ο λαός με τον αγώνα του

Η δημοσίευση της απόφασης του Αρείου Πάγου για τα funds επιβεβαιώνει τον «χαλκά» που έχουν περάσει στα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά οι νόμοι που έφτιαξαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Η δε βιασύνη για τη δημοσίευση της συγκεκριμένης απόφασης δείχνει ότι τα «κοράκια» δεν κρατιούνται να προχωρήσουν στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών.

Ασπίδα απέναντι σε αυτήν την άγρια επίθεση δεν αποτελούν ούτε οι δήθεν «διακανονισμοί» και οι άθλιοι «πτωχευτικοί νόμοι» της ΝΔ, ούτε η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που, αφού έδωσε τα κόκκινα δάνεια στα funds, τώρα κόπτεται δήθεν για να μπει όριο στα κέρδη τους!
Τα σπίτια του λαού θα τα σώσει ο ίδιος ο λαός με τον αγώνα του, διεκδικώντας πραγματική προστασία της λαϊκής κατοικίας κι ακύρωση των νόμων και των αποφάσεων που υπαγορεύονται από τις τράπεζες και τα «κοράκια».


Ειδήσεις σήμερα:

Πισπιρίγκου - Κούγιας: Ο Δασκαλάκης, ο καβγάς, τα σέξι εσώρουχα και ο “κλαρινογαμπρός” (βίντεο)

Αχαΐα: Μητέρα δικάζεται για τον θάνατο του βρέφους της

Κολωνός - Ταραχοπούλου: Η 12χρονη αναγνώρισε τους πέντε συλληφθέντες (εικόνες)