Πολιτική

24 Ιανουαρίου 2023 18:31 Τελευταία ενημέρωση : 24 Ιανουαρίου 2023 21:26

Μηταράκης: Να τελειώσει η μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ για το δήθεν νεκρό παιδί στον Έβρο

Διάβασέ μου το...

Εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του στο ζήτημα. Τι είπε για τον «ύποπτο ρόλο» που έπαιξαν οι δυο ΜΚΟ που ξεκίνησαν την υπόθεση.

Μηταράκης: Να τελειώσει η μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ για το δήθεν νεκρό παιδί στον Έβρο
-

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στην υπόθεση με το δήθεν νεκρό παιδί στον Έβρο, τον Αύγουστο του 2022.

Ο κ. Μηταράκης για μια ακόμη φορά τόνισε τον, «τουλάχιστον, ύποπτο ρόλο που έπαιξαν οι δυο ΜΚΟ που ξεκίνησαν την υπόθεση», τονίζοντας πως υπάρχουν στελέχη σε αυτές τα οποία είχαν θεσμικό ρόλο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.  Μάλιστα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, στάθηκε στον αινιγματικό ρόλο που έπαιξε η άτυπη «εκπρόσωπος» των «38» στα διεθνή ΜΜΕ, η λεγόμενη Μπαϊντάα, η οποία, άγνωστο πως, προσεταιρίστηκε το γκρουπ και στη συνέχεια αποχώρησε από την Ελλάδα, χωρίς καν να έχει έγγραφα από τις αρμόδιες Αρχές της χώρας μας.

Ο κ. Μηταράκης εξαπέλυσε επίθεση και στον ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον να βάλει τέλος στη μονταζιέρα καθώς ο ίδιος ήταν αυτός που στις 16 Αυγούστου μετέφερε δημοσίως αυτά που δήλωσαν ορισμένοι από τους μετανάστες μόλις βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος περί νεκρού παιδιού, ενώ στην συνέχεια μετά την έρευνα που έκανε η ελληνική Πολιτεία, ο ίδιος ενημέρωσε τη Βουλή επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει ούτε αγνοούμενο, ούτε νεκρό παιδί. 

Παράλληλα ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στο αίτημα εκταφής του παιδιού η Τουρκία αντέδρασε και η ελληνική πλευρά ζήτησε την άδεια της οικογένειας για να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση, ωστόσο  «η οικογένεια μας αρνήθηκε μέσω των δικηγόρων της ΜΚΟ που τους εκπροσωπούσαν να προβούμε σε ενέργειες προς την Τουρκία».

Στην συνέχεια ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε πως λίγες εβδομάδες μετά, αφού είχε η κυβέρνηση αποκάλυψε ότι δεν υπήρχε η μικρή Μαρία, κατέθεσαν αίτημα στον Εισαγγελέα Ορεστιάδος.

Ωστόσο οι ίδιοι όταν εκλήθησαν να καταθέσουν που ακριβώς στη νησίδα έγινε η δήθεν ταφή της «5χρονης Μαρίας», η οικογένεια απάντησε ότι δεν έθαψε το παιδί της, το έδωσε σε κάποιους άλλους από τους 38 να πάνε κάπου πιο ‘κει να το θάψουνε. «Η οικογένεια που έθαψε το παιδί της δεν ξέρει που το έθαψε και δεν το έθαψε η ίδια. Αυτή η ιστορία έχει πάρα πολλές τρύπες από την πρώτη στιγμή και γι’ αυτό πλέον υπάρχει η απόλυτη βεβαιότητα ότι υπάρχει μία στημένη ιστορία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης. 

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΜέΡΑ25, θέτει «στο Συμβούλιο της Ευρώπης το θέμα των pushbacks και του θανάτου της μικρής Μαρίας, αλλά και ποινικών διώξεων διασωστών. Απαντώντας σε ενημέρωση του προέδρου της επιτροπής μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θοδωρή Ρουσόπουλου ότι η μικρή Μαρία αποδείχθηκε ότι δεν είχε πεθάνει και οι κατηγορίες κατασκοπείας για τους 24 διασώστες στην Μυτιλήνη αποσύρθηκαν, ο Κρίτων Αρσένης ενημέρωσε την επιτροπή ότι: 

  1. Η πληροφορία για την ανακρίβεια του θανάτου της μικρής Μαρία έρχεται από 1 μαρτυρά ενώ υπάρχουν πολλές αντίθετες μαρτυρίες.
  2. Ο ίδιος μάρτυρας περιγράφει κουκουλοφόρους να υποχρεώνουν μετανάστες να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Πρόκειται για την πρώτη μαρτυρία για pushback που επίσημα υιοθετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι αυτοί οι κουκουλοφόροι μέλη των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας; Αναφέρουν στον κ. Μηταράκη ή στον κ. Θεοδωρικάκο; Αναφορικά με την δική των 24 διασωστών στη Λέσβο ο κ Αρσένης επισήμανε ότι οι κατηγορίες έπεσαν επειδή το κατηγορητήριο ήταν εντελώς σαθρό. Τέλος, ο Κ. Αρσένης επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν ήταν πάντα χώρα pushback. Τα θαλάσσια pushbacks σταμάτησαν τον Νοέμβριο του 2015 μετά από το πολύνεκρο Ναυάγιο στον Μόλυβο ξανάρχισαν όμως με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και πρέπει άμεσα να σταματήσουν».

Υπ. Μετανάστευσης: Καλωσορίζουμε την δημιουργία Μηχανισμού Καταγραφής Άτυπων Αναγκαστικών Επιστροφών από την ΕΕΔΑ

Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου «καλωσορίζει τη δημιουργία του Μηχανισμού Καταγραφής Άτυπων Αναγκαστικών Επιστροφών μετά από απόφαση της Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Ειδικά μετά τα αποδεδειγμένα fake news εις βάρος της χώρας μας και των δεκάδων καταγγελιών που τελικά δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία, είναι κρίσιμο να υπάρξει ένας αξιόπιστος μηχανισμός καταγραφής. Τονίζεται ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, προστατεύει τα σύνορα της από παράνομες μεταναστευτικές ροές, σε απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Αυτονόητα απαιτείται οι συμμετέχοντες ΜΚΟ στον μηχανισμό καταγραφής να μην διέπονται από σύγκρουση συμφερόντων και να έχουν αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης, προφανώς δε να είναι πιστοποιημένες στο Μητρώο ΜΚΟ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο επικουρικός αυτός μηχανισμός καταγραφής καταγγελιών της ΕΕΔΑ θα συμβάλει στην αποτελεσματική λειτουργία της Ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου για τη Συμμόρφωση με τα Θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα της οποίας άλλωστε είναι επίσημο μέλος η ΕΕΔΑ. Υπενθυμίζεται ότι η Ειδική Επιτροπή συστάθηκε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, προσβλέπουμε στην στενή συνεργασία μεταξύ του Μηχανισμού Καταγραφής της ΕΕΔΑ και του Υπεύθυνου Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν η συλλογή και προκαταρκτική αξιολόγηση καταγγελιών για φερόμενες παραβάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά την υποδοχή πολιτών τρίτων χωρών και τις διαδικασίες χορήγησης διεθνούς προστασίας σε αυτούς, καθώς και η διαβίβασή ένας στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας ή στα αρμόδια κατά το νόμο όργανα».


Ειδήσεις σήμερα: 

Άλκης Καμπανός: Νέα ένταση στη δίκη για τη δολοφονία του

Θεσσαλονίκη: Διάρρηξη με ριφιφί σε κοσμηματοπωλείο (βίντεο)

Ρόδος: Βρήκε χρεωστική κάρτα στο δρόμο κι άρχισε τις αναλήψεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ