Πολιτισμός

22 Δεκεμβρίου 2022 15:52

Ο ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση για τα δικαιώματα των ΑμεΑ που προωθούσε η Ελλάδα

Διάβασέ μου το...

Η απόφαση προωθείται από την Ελλάδα και άλλες εννέα χώρες. Τι περιλαμβάνει σύμφωνα με το ΥΠΕΞ.

Ο ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση για τα δικαιώματα των ΑμεΑ που προωθούσε η Ελλάδα
-


Υιοθετήθηκε ομόφωνα (consensus) από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η προωθούμενη και από την Ελλάδα απόφαση σχετικά με τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση, που υιοθετήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου, αφορά στην προώθηση και ενσωμάτωση εύκολα κατανοητής επικοινωνίας για καλύτερη πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στην ενημέρωση («Promoting and Mainstreaming Easy to Understand Communication for Accessibility for Persons with Disabilities»).

Ειδικότερα, η Ελλάδα συνυπέβαλε την εν λόγω απόφαση μαζί με την Αίγυπτο, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Μογγολία, την Πορτογαλία και τις Φιλιππίνες.

Την απόφαση συγκηδεμόνευσαν συνολικά 100 κράτη - μέλη του ΟΗΕ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H ανωτέρω απόφαση αποτελεί την τρίτη που η χώρα μας προωθεί και υιοθετείται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά τους τελευταίους 13 μήνες, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδικότερα, οι προηγούμενες ήταν α) η απόφαση για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και το ζήτημα της ατιμωρησίας (υποβάλλεται ανά διετία και υιοθετήθηκε ομόφωνα τον Νοέμβριο του 2021, με 112 κράτη - μέλη να τη συγκηδεμονεύουν) και

β) η απόφαση για την επιστροφή ή απόδοση πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης (συνιστά αμιγώς ελληνική πρωτοβουλία, υποβάλλεται ανά τριετία και υιοθετήθηκε ομόφωνα τον Δεκέμβριο του 2021, με 111 κράτη - μέλη να τη συγκηδεμονεύουν).

Ειδήσεις σήμερα: 

Λάρισα: Πέθανε μέσα σε αυτοκίνητο στα διόδια

Ηράκλειο: Άγριος ξυλοδαρμός νεαρής σε πάρκο

Μητροκτονία στη Θεσσαλονίκη: Στο ψυχιατρείο ο καθ΄ ομολογία δράστης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ