Κόσμος

23 Νοεμβρίου 2022 14:35 Τελευταία ενημέρωση : 23 Νοεμβρίου 2022 21:09

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα γονατίσει, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι

Διάβασέ μου το...

Τι είπε για πιθανή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συρίας, μετά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια της χώρας. Τι δήλωσε για την Αίγυπτο, μετά την συμφωνία Καϊρου - Αθήνας, για την οποία τον “πυροβολεί” η Ακσενέρ.

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα γονατίσει, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι
-

Όσοι προσπαθούν να γονατίσουν την Τουρκία δεν θα τα καταφέρουν, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενώ ανέφερε ότι θα καταπολεμήσουν τους τρομοκράτες με χερσαία επιχείρηση την κατάλληλη στιγμή.

Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: «Παραμείναμε πιστοί στις υποσχέσεις μας σχετικά με τα σύνορα της Συρίας. Εάν οι συνομιλητές μας δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις της συμφωνίας, έχουμε το δικαίωμα να φροντίσουμε τον εαυτό μας».

«Έχει γίνει κατανοητό ότι οι δυνάμεις που διαβεβαίωναν τη χώρα μας ότι δεν θα υπάρξει απειλή από τις περιοχές υπό τον έλεγχό τους στη Συρία δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν «οι επιχειρήσεις μας με αεροσκάφη, πυροβολικό και drones είναι μόνο η αρχήΘα καταπολεμήσουμε τους τρομοκράτες με μια χερσαία επιχείρηση την πιο κατάλληλη στιγμή».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «το μήνυμά μας σε όσους εξακολουθούν να προσπαθούν να γονατίσουν την Τουρκία με ύπουλες μεθόδους είναι σαφές: Δεν θα τα καταφέρετε ποτέ».

AP - Συρία - βομβαρδισμός - Τουρκία

“Δεν υπάρχει κακία και έχθρα στην πολιτική”

Δεν υπάρχει κακία και έχθρα στην πολιτική, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφέροντας ότι μπορεί να υπάρξει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έπειτα από την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Ταγίπ Ερντογάν, ερωτηθείς αν θα γίνει δεύτερη συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι, αποκρίθηκε ότι «μπορεί να υπάρξει».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, ερωτηθείς για την ημερομηνία της πιθανής συνάντησης, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: «Μπορούμε να δώσουμε ημερομηνία;», εννοώντας ότι  δεν μπορεί να ανακοινώσει ημερομηνία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε επίσης εάν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. «Μπορεί να υπάρξει συνάντηση με τον Άσαντ. Δεν υπάρχει κακία και έχθρα στην πολιτική, τελικά θα κάνουμε τα βήματά μας», απάντησε.

Υπογραφή Συμφωνίας - Ελλάδα - Αίγυπτος - Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης - Ihab Nasr

Μεραλ Ακσενερ: Η Τουρκία θα είχε συμφωνία με την Αίγυπτο, αν ο Ερντογάν δεν ήτα θύμα προσωπικής του ιδιοτροπίας

Εν τω μεταξύ, τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε η ηγέτης του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ να ζητήσει συγγνώμη από το τουρκικό έθνος αναλαμβάνοντας την ευθύνη της αποτυχίας της πολιτικής του επειδή διατάραξε τις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με την Μεράλ Ακσενέρ αν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν θύμα της προσωπικής του ιδιοτροπίας, η Τουρκία θα είχε εκείνη υπογράψει τη συμφωνία με την Αίγυπτο και όχι η Ελλάδα.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της, η Μεράλ Ακσενέρ απευθυνόμενη στον Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Θα βγείς και θα πεις «αν δεν είχα κάνει αυτό το λάθος, θα καναμε εμεις την συμφωνία με την Αιγυπτο και όχι η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα ζητήσεις συγγνώμη . Μετά θα καθίσεις να παρακολουθήσεις την ολοκαίνουργια σελίδα που θα ανοίξει το έθνος μας στην κάλπη. Να κανεις γρήγορα όμως, γιατί ο λογαριασμός που θα δώσεις στο έθνος είναι πολύ κοντα.»

Η Μεράλ Ακσενέρ, όπως μεταδίδει η Άννα Ανδρέου, διερωτήθηκε αν αξιζε τη σπατάλη των επενδύσεων δισεκατομμυρίων δολαρίων του επιχειρηματικού κόσμου της Τουρκίας. «Άξιζε τον κόπο να αποδυναμώσουμε το χέρι της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο και να θέσουμε σε κίνδυνο την γαλάζια πατρίδα μας; Κύριε Ερντογάν, ένα κράτος δεν διοικείται ετσι . Δεν μπορείτε να κάνετε αυτό το έθνος να πληρώσει τις προσωπικές σας σχέσεις και ιδιοτροπίες. Δεν μπορείτε να κάνετε την Τουρκία να πληρώσει τα δικα σας ζιγκ-ζαγκ στην πολιτική», είπε η Μεράλ Ακσενέρ.

Η ηγέτης του Καλού Κόμματος είπε: «Δεν μπορεις να πεις εξαπατήθηκα, δεν μπορείς να βγεις και να πεις μπήκαν ανάμεσα σε μένα και τον αδελφό μου τον Σίσι. Πρώτα θα βγείς και θα αναλάβεις την ευθύνη αυτής της αποτυχίας, θα βγείς πρώτα και θα ζητήσεις συγγνώμη από το έθνος μας. Θα βγείς και θα πείς, 'ειμαι θυμα των προσωπικών μου ιδιοτροπιών , έκανα λάθος, ζητώ συγγνώμη από το έθνος μου».

Η Μεράλ Ακσενέρ είπε «μην εκπλαγείτε αν πάει (ο Ερνυτογάν) να παρακολουθήσει καποιο ματς μαζι και με τον Μπασάρ αλ Άσαντ»

Αντιδράσεις κι από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Καμιά σημασία δεν έχει για την Τουρκία το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ. Ισχυρίζεται ότι «η προσπάθεια διαμόρφωσης της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στο πλαίσιο του αντιτουρκικού αισθήματος είναι μια μάταιη και μόνο αυτοκαταστροφική προσπάθεια». Απορρίπτει ότι οι περιοχές παροχής υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης βρίσκονται υπό την κυριαρχία της Ελλάδας υποστηρίζοντας ότι «αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 και συνιστά παράνομη στάση».

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «οι ζώνες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα είναι περιοχές εξυπηρέτησης για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Αυτές οι περιοχές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο δεν είναι περιοχές κυριαρχίας.

Οι κανόνες για τα πεδία έρευνας και διάσωσης ορίζονται από τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι χώρες υποχρεούνται να συνεργάζονται σε περίπτωση που οι περιοχές εξυπηρέτησης αλληλοεπικαλύπτονται».

«Οι θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης που έχουν κηρυχθεί από την Τουρκία και την Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και κοινοποιήθηκαν στον Διεθνή Οργανισμός Ναυτιλίας επικαλύπτονται μεταξύ τους. Η Ελλάδα πάντα απείχε από συνεργασία με τη χώρα μας σε αυτό το θέμα και επίσης απέρριψε τις προτάσεις συμφωνίας που έχουμε κάνει στο παρελθόν. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται πως οι περιοχές παροχής υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης βρίσκονται υπό την κυριαρχία της και τις συνδέει με μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 και συνιστά παράνομη στάση», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «επομένως, δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί οποιαδήποτε σημασία, με βάση αυτά τα δεδομένα, στο μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Από την άλλη πλευρά, συνιστά σοβαρή αντίφαση μια χώρα που απωθεί αθώους πρόσφυγες στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, να συνάπτει μνημόνιο κατανόησης για έρευνα και διάσωση στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Στην πραγματικότητα, το βασικό κίνητρο πίσω από την υπογραφή αυτού του μνημονίου κατανόησης από την Ελλάδα είναι η επιθυμία της να συγκαλύψει αυτά τα γεγονότα καθώς  και το τελευταίο σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη. Η προσπάθεια διαμόρφωσης της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στο πλαίσιο του αντιτουρκικού αισθήματος είναι μια μάταιη και μόνο αυτοκαταστροφική προσπάθεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της 'τδβκ', αυξάνοντας τη συνεργασία και τον συντονισμό της με όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Η πρόσφατη επιδείνωση της συνθήκης ισορροπίας της Ελλάδας μάλλον οφείλεται σε αυτό», αναφέρει.

Υπουργείο Εξωτερικών

Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ: Η Τουρκία για μια ακόμα φορά διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τη δήλωση του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου αναφορικά με τις περιοχές έρευνας και διάσωσης, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου επεσήμανε τα ακόλουθα:

Η Τουρκία για μια ακόμα φορά διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα προκειμένου να στηρίξει τις μονομερείς και αβάσιμες αιτιάσεις της.

Στην προκειμένη περίπτωση, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξισώσει ένα διμερές Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους Διεθνείς κανόνες με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, τη στιγμή κατά την οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατηγορεί ψευδώς τη χώρα μας, η οποία ακριβώς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των ζωών στη θάλασσα.

Η χθεσινή υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης με την Αίγυπτο εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς και της Αιγύπτου. Απορρίπτουμε στο σύνολο τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις.

 

Ειδήσεις σήμερα:

“Κιβωτός του Κόσμου”: “Ο πατήρ Αντώνιος έλεγε ότι είναι ο Χριστός” - Νέες καταγγελίες για κακοποίηση

Μουντιάλ 2022 - Τετάρτη: Οι μεταδόσεις σε ΑΝΤ1 και ANT1+ 

“Κιβωτός του Κόσμου” - Μαρτυρία : “Ο 19χρονος παρακαλούσε να συναντήσει τον πατέρα Αντώνιο για να…” (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ