Οικονομία

27 Οκτωβρίου 2022 10:03 Τελευταία ενημέρωση : 27 Οκτωβρίου 2022 19:49

Η επιδότηση Νοεμβρίου για ρεύμα και φυσικό αέριο

Διάβασέ μου το...

Οι ανακοινώσεις για την επιδότηση στα τιμολόγια, βάσει κατανάλωσης ή κατηγορίας καταναλωτών. Μήνυμα Σκρέκα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Η επιδότηση Νοεμβρίου για ρεύμα και φυσικό αέριο
-

Τις επιδοτήσεις Νοεμβρίου για ρεύμα και φυσικό αέριο ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας, το πρωί της Πέμπτης, σημειώνοντας πως συνεχίζονται τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έναντι του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Τα ποσά είναι μειωμένα, λόγω της μείωσης των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά, αλλά σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, καλύπτουν τουλάχιστον το 90% της αύξησης.

Σε ότι αφορά το ρεύμα στα νοικοκυριά, σε όλες τις παροχές, όπως είπε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κλιμακωτή επιδότηση είναι:

  • Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 238 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Απορροφάται το 90% της αύξησης. Η επιδότηση αφορά σε όλα τα νοικοκυριά, για κύριες και μη κατοικίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχων. 
  • Για κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα.  Αν μειωθεί η κατανάλωση 15% τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ
  • Για κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Απορροφάται έως 100% η αύξηση.

Το συνολικό κόστος της επιδότησης ανέρχεται στα 270 εκατ. ευρώ. 

Αναφορικα με τα επαγγελματικά τιμολόγια:

  • Για κατανάλωση έως 35 KVa και 2000 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 200 ευρώ η μεγαβατώρα
  • Για κατανάλωση έως 35 KVa και πάνω από 2.000 κιλοβατώρες αλλά και για τα υπόλοιπα τιμολόγια, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 50 ευρώ η κιλοβατώρα

Το συνολικό κόστος της επιδότησης ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ.

Για τους αγρότες, η επιδότηση θα είναι οριζόντια και θα ανέρχεται σε 238 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Το συνολικό ποσό όλων των επιδοτήσεων για τον Νοέμβριο φτάνει τα 430 εκατ. ευρώ. 

Για το φυσικό αέριο η κυβέρνηση δεν θα δώσει επιδότηση, αλλά η ΔΕΠΑ εμπορίας θα δώσει επιδότηση 25 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές του φυσικού αερίου. Η επιδότηση αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδημάτων και παρόχων.

Ο υπουργός Ενέργειας στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στην εξοικονόμηση ενέργειας, χαρακτηρίζοντάς την «βασική προτεραιότητα». Όπως είπε, η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. «Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 21:00 το βράδυ», προσθέτοντας ότι οι συσκευές αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. 

Ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Πέτη Πέρακα, Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: «Για έναν ακόμη μήνα, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε νέες επιδοτήσεις που συντηρούν την ακρίβεια στο ρεύμα και την αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας. Ακόμα και σήμερα, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την εκκίνηση του ράλι τιμών, τον Ιούλιο του 2021, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο μείωσης τιμών. Αντίθετα με την τάχατες κατάργηση της ρήτρας Μητσοτάκη, έχει καταφέρει να πολλαπλασιάσει την τιμή ρεύματος στη λιανική και να δημιουργήσει νέα γενιά υπερκερδών. Όμως, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν σταματά εδώ καθώς, σχεδιάζει, εν κρυπτώ την αύξηση των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος. Η αιτιολόγηση του νέου χαρατσιού εμπαίζει την ελληνική κοινωνία. Οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν αυτοί για την «αντιστάθμιση του κινδύνου από ενεργειακές κρίσεις» ενώ τα υπερκέρδη είναι ήδη στα ταμεία του καρτέλ ενέργειας. Και μάλιστα ενώ οι καταναλωτές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς τους και οι χρεώσεις ΥΚΩ θα έπρεπε να είχαν μειωθεί εδώ και ένα χρόνο, λόγω της υλοποίησης έργων διασυνδέσεων των νησιών. Σε αυτόν τον φαύλο κύκλο  των επιδοτήσεων με λεφτά των πολιτών, μοναδική βεβαιότητα αποτελούν  τα υπερκέρδη που προστατεύει η κυβέρνηση. Δεν έχει φορολογηθεί ακόμη ούτε ένα ευρώ από τα 2,2 δισ. ευρώ κέρδη για την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, ούτε από τα υπερκέρδη της «κρατικής» ΔΕΠΑ Εμπορίας για το 2021. Περιμένουμε τέλος να δούμε με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα «μαγειρέψει», ώστε να μειώσει, τα νέα υπερκέρδη στην προμήθεια ρεύματος που παράγονται μετά τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την ακριβότερη τιμή ενέργειας στη χονδρεμπορική για τον Οκτώβριο στην Ευρώπη. Και η κυβέρνηση, αντί να δώσει εξηγήσεις, περιορίζεται στο να χαρακτηρίζει την τιμή αυτή εικονική και να επιβαρύνει με νέα χαράτσια τους καταναλωτές».

Ειδήσεις σήμερα:

Σεξουαλική επίθεση: Μποξέρ ο ανήλικος που καταγγέλλει ταγματάρχη

Γεωργιάδης: Ο Πάτσης διαγράφηκε άμεσα - Ο ΣΥΡΙΖΑ τι έκανε για τα παρακάλια του Κατρούγκαλου;

Αιτωλοακαρνανία: Νεκρός αγνοούμενος που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ