Συνταγές

26 Οκτωβρίου 2022 15:08

Μοσχάρι κότσι με χειμερινά λαχανικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Διάβασέ μου το...

Μια ιδιαίτερη, απόλυτα γευστική συνταγή, ετοίμασε και μας προτείνει, μέσα από την κουζίνα της εκπομπής "Το Πρωινό", η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Μοσχάρι κότσι με χειμερινά λαχανικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
-

Συνταγή για μοσχάρι κότσι με κρασί και χειμωνιάτικα λαχανικά ετοίμασε την Τετάρτη, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, στην κουζίνα της εκπομοής "Το Πρωινό΄".

Όπως είπε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η συνταγή θέλει λιγη υπομονή στην προετοιμασία, καθώς απαιτούνται περίπου 15 λεπτά, όμως ύστερα, όπως είπε, τα κάνει όλα ο φούρνος ή το μάτι της κουζίνας, ανάλογα που θα επιλέξει ο καιθένας να ετοιμάζει το μοσχάρι κότσι, που είναι ιδανικό φαγητό για κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι.

Για το μοσχάρι κότσι με κρασί και χειμωνιάτικα λαχανικά

  • 6-8 κομμάτι/ια μοσχαρίσιο κότσι (σε φέτες)
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια (μεγάλα)
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 2 κλων. σέλερι
  • 3 καρότα
  • 1 πράσο (μικρό)
  • 2 ντομάτες
  • 1 κ.σ. Πελτέ
  • 2 φλ. κρασί (κόκκινο)
  • 2 φλ. ζωμό κρέατος
  • 3-4 κλων. θυμάρι (φρέσκο)
  • 2 κλων. μαϊντανό
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 5-6 κόκκους πιπέρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • Λίγο σχοινόπρασο

Για το σερβίρισμα

  • Πουρέ πατάτας
  • Γλυκοπατάτες (ψητές)
  • Κολοκύθα (ψητή)
Μοσχάρι κότσι με κρασί και χειμωνιάτικα λαχανικά - Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Το Πρωινό
Εκτέλεση - Για το μοσχάρι κότσι
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οσομπούκο μοσχάρι κομμένο σε χοντρές φέτες ή οποιοδήποτε κομμάτι μοσχάρι θέλουμε.
  • Αφήνουμε το κρέας στον πάγκο εργασίας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
  • Ταμπονάρουμε το μοσχάρι να κρατήσει όσο αλεύρι χρειάζεται.
  • Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά πλασοτέ κατσαρόλα.
  • Λίγα λίγα, ροδίζουμε τα κομμάτια μοσχαριού και από τις δύο πλευρές.
  • Όσα κομμάτια κρέας ροδίζουν, τα βάζουμε σε βαθύ ταψί ή σε μεγάλη γάστρα.

Για τα λαχανικά

  • Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο ελαιόλαδο που σοτάραμε το κρέας, ρίχνουμε χοντροκομμένα όλα τα λαχανικά εκτός από τις ντομάτες.
  • Τα σοτάρουμε για 6 με 7 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1 λεπτό μέχρι να ψηθεί.
  • Σβήνουμε τα λαχανικά με το κόκκινο κρασί.
  • Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί η μισή ποσότητα των υγρών στην κατσαρόλα.
  • Τότε, προσθέτουμε τις ντομάτες χοντροκομμένες, τους κόκκους από πιπέρι, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, το μαϊντανό και το ζωμό κρέατος.
  • Αφήνουμε να πάρει βράση και βράζουμε ακόμη για 4 με 5 λεπτά.
  • Περιχύνουμε το μοσχάρι στο ταψί, με όλα τα λαχανικά και τα υγρά.
Μοσχάρι κότσι με κρασί και χειμωνιάτικα λαχανικά - Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Το Πρωινό

Για το ψήσιμο

  • Σκεπάζουμε πολύ καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο να μη φεύγει καθόλου ατμός καθώς ψήνεται το μοσχάρι.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά.
  • Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά το μοσχάρι.
  • Όταν ψηθεί το κρέας και μαλακώσει, περνάμε όλη τη σάλτσα από λεπτή σίτα και τη βάζουμε σε μία κατσαρόλα να βράσει για λίγα λεπτά, μέχρι να πυκνώσει.
  • Αν θέλουμε η σάλτσα να γυαλίζει, προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο αφού την αφαιρέσουμε από τη φωτιά.
  • Ανακινούμε την κατσαρόλα να λιώσει το βούτυρο με την ζεστή σάλτσα.

Για το σερβίρισμα

  • Σερβίρουμε στο πιάτο πουρέ πατάτας και λαχανικά, προσθέτουμε το μοσχάρι και περιχύνουμε με την υπέροχη σάλτσα.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Ειδήσεις σήμερα:

Κολωνός: αίτηση αποφυλάκισης της μάνας της 12χρονης

Καυστικό υγρό - Κούγιας: Η 38χρονη προκαλεί, αντί να ζητά γονατιστή συγγνώμη (βίντεο)

Ρόδος - Αυτοκτονία: γυναίκα έκοψε τον λαιμό της με αλυσοπρίονο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ