Πολιτική

20 Σεπτεμβρίου 2022 20:14 Τελευταία ενημέρωση : 20 Σεπτεμβρίου 2022 22:36

Ελληνοτουρκικά: Ο Δένδιας απαντά στην χυδαία επίθεση Ερντογάν

Διάβασέ μου το...

Σκληρή και άμεση ήταν η απάντηση του ΥΠΕΞ στους εξωφρενικούς ισχυρισμούς Ερντογάν κατά της Ελλάδας για το μεταναστευτικό.

Ελληνοτουρκικά: Ο Δένδιας απαντά στην χυδαία επίθεση Ερντογάν
-

Αυστηρή και άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια από τη Νέα Υόρκη στους προκλητικούς και ισχυρισμούς του Προέδρου της Τουρκίας κατά της Ελλάδας από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Οι τοποθετήσεις της Τουρκίας κάθε φορά διευρύνουν τα πλαίσια τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική. Η χώρα η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμα και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χρησιμοποιώντας μάλιστα ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες. Η χώρα, η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο, η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus beli, η χώρα η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας. Η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο Ν. Δένδιας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει ότι «αυτό που έχουμε να απαντήσουμε είναι ότι καλά θα κάνει η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να επανέλθει το συντομότερο τουλάχιστον στο χώρο της λογικής».

Σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες, οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς έχουν ακουστεί και απαντηθεί πολλές φορές. «Καταρχήν, η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα η οποία σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και βεβαίως τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Άλλωστε αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα μεγαλώνει, διευρύνεται και ευημερεί. Θα ήταν καλό η Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πώς η ακμάζουσα άνω των 100.000 κάποτε μειονότητα, σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5.000 ανθρώπους ή όπως κάποτε λεγόταν, η Τουρκία δεν δικαιούται διά να ομιλεί» υπογράμμισε.

Συνεχίζει τις επαφές του στη Ν. Υόρκη ο Ν. Δένδιας- Συναντήθηκε με τους ΥΠΕΞ της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας

Οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου επιβεβαιώθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. «Επιβεβαιώνοντας τις στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου, συζητήσαμε τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας σε πλήθος τομέων, περιλαμβανομένου της ενέργειας και ανταλλάξαμε απόψεις για τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Μέση Ανατολή» επισήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας. Κατόπιν, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Επίσης, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης ο υπουργός Εξωτερικών είχε σύντομη συνάντηση με τον Σαουδάραβα ομόλογό του πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν (Faisal bin Farhan).

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας είχε σύντομες συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον ομόλογό του Νίκολα Σελάκοβιτς, καθώς και με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα. Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ουκρανία, αναφέρεται σε άλλη ανάρτηση.

Ακόμα, πριν από την έναρξη της γενικής συζήτησης της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών είχε σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και τον ομόλογό του Μπουγιάρ Οσμάνι.

Ειδήσεις σήμερα:

Πεντέλη - Εργατικό δυστύχημα: Νεκρός 25χρονος εν ώρα εργασίας

Απεργία στα ΜΜΜ: “Παραλύει” η Αθήνα την Τετάρτη

“Εκτός υπηρεσίας”: Τι θα δούμε στο επεισόδιο της Τρίτης (εικόνες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ