Πολιτική

14 Σεπτεμβρίου 2022 12:45 Τελευταία ενημέρωση : 14 Σεπτεμβρίου 2022 22:00

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα πήρε το μήνυμά μας

Διάβασέ μου το...

Επιμένει στην επιθετική ρητορική η τουρκική ηγεσία, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να παίρνει τη «σκυτάλη».

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα πήρε το μήνυμά μας
-

Κατά την εισήγησή του στην ΚΕ του κόμματός του υπό την προεδρία Ερντογάν, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να ισχυρίστηκε σε σχέση με το Αιγαίο ότι «όλοι γνωρίζουν ότι έχουμε δίκαιο. Έχουμε πάρει όλα τα μέτρα σχετικά με αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο η Ελλάδα νομίζω ότι πήρε το μήνυμά μας».

«Η Ελλάδα έχει λάβει το μήνυμα ξεκάθαρα. Η Τουρκία ενίσχυσε την αμυντική της βιομηχανία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγχαίρουν την Τουρκία για την προσέγγισή της στη Ρωσία και το διαμεσολαβητικό της ρόλο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Μάλιστα, σε ομιλία του, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ‘Συγχαίρω τον Ερντογάν», είπε από πλευράς του ο Ερντογάν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, σύμφωνα με τη Σαμπάχ.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ., υποστήριξε ότι «η Ελλάδα θέλει αυτή τη στιγμή να εμφανίζεται πιο δυνατή στα μάτια της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ακολουθούμε μια φιλική, γειτονική και φιλική στάση απέναντι στην Ελλάδα, αλλά ελπίζουμε η Ελλάδα να μην συνεχίσει τις άδικες προκλήσεις. Η πλευρά που δεν συμμορφώθηκε με τις διεθνείς συμφωνίες που είχαν υπογραφεί στο παρελθόν είναι η Ελλάδα».

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη: «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εμείς δεν αλλάξαμε τη θέση μας. Είμαστε εκεί που ήμασταν. Όμως η Ελλάδα άλλαξε θέση. Εξοπλίζοντας τα νησιά, ενεργεί ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Η αντίδραση της Τουρκίας είναι δικαιολογημένη. Μέχρι τώρα η Ελλάδα ακολουθούσε πάντα φιλορωσική πολιτική. Για πρώτη φορά πήρε θέση στο πλευρό των ΗΠΑ. Κι αυτό το χρησιμοποιούν στις ΗΠΑ. Γιατί η Τουρκία έχει γίνει πιο δυνατή στην περιοχή και σχεδιάζει να κάνει την Ελλάδα μια νέα δύναμη ενάντια σε αυτή την (τουρκική) δύναμη».

Απαντώντας σε ερωτήσεις διπλωματικών συντακτών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Ελλάδα και απέκλεισε οποιαδήποτε συνάντηση στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ την άλλη εβδομάδα.

«Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις. Δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία. Η κύρια δυσφορία της Ελλάδας είναι ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας τον τελευταίο καιρό. Πρώτον, υπογράψαμε τη Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας με τη Λιβύη. Στη συνέχεια καθορίσαμε τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Εδώ και ενάμιση χρόνο έχει μπει κανένα πλοίο. Ούτε πλοία της Ελλάδας, των Ε/Κ ή τρίτων χωρών. Προσπάθησαν να εισέλθουν 9 φορές. Εμποδίσαμε όλες αυτές τις απόπειρες με διπλωματικές προσπάθειες και μέτρα επί τόπου. 

Από την άλλη, η Τουρκία έχει γίνει μια πολύ δημοφιλής χώρα με τα βήματα που έχει κάνει παντού στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα στην Ουκρανία και τον Καύκασο. Έχει γίνει μια χώρα όπου όλοι στρέφουν το πρόσωπό τους. Ως αποτέλεσμα, η διεθνής προβολή και επιτυχία της Τουρκίας τρελαίνει την Ελλάδα. Επιπλέον, η Ελλάδα θέλει να προκαλέσει την Τουρκία με παρενοχλήσεις και κλειδώματα. Επιπλέον, η Ελλάδα θίγει συνεχώς ζητήματα όπως η μη συμμετοχή της Τουρκίας στις κυρώσεις και μη έλευση τουριστών στην Τουρκία. Προφανώς έχουν ενοχληθεί πολύ. Κάνουν φτηνούς υπολογισμούς. Σε αυτό αποδίδουμε τα βήματα που κάνει η Ελλάδα».

Σε ερώτηση για την δήλωση Μητσοτάκη "σας περιμένουμε στο φως της ημέρας", ο κ. Τσαβούσογλου είπε «δεν χρειάζεται καν να απαντήσουμε σε αυτά τα λόγια. Εμείς αποφασίζουμε πότε και πού θα πάμε».

Σχετικά με την επιστολή που έστειλε η Άγκυρα στους διεθνείς οργανισμούς για να καταγγείλει την Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου είπε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε στείλει τέτοιες επιστολές. Έχουμε στείλει τέτοιες επιστολές και στο παρελθόν. Έχουμε στείλει πολλές επιστολές στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κράτη μέλη της ΕΕ και χώρες μέλη του ΝΑΤΟ -ακόμη και για τις ανοησίες σχετικά με το Καστελόριζο και το χάρτη της Σεβίλλης- ως απάντηση στην ελληνική προπαγάνδα και τις μαξιμαλιστικές της αξιώσεις». 

«Η τυπική ελληνική υποκρισία. Αφενός παραπονιέται για την Τουρκία σε κάθε συνάντηση ότι δεν συμμετέχει στις κυρώσεις και αφετέρου βοηθά στην παράκαμψη αυτών των κυρώσεων. Το έχουμε ήδη αποκαλύψει. Το εκφράζουμε σε κάθε πλατφόρμα. Μιλάμε ξεκάθαρα, λέμε ότι δεν θα συμμετάσχουμε στις κυρώσεις, αλλά λέμε και ότι δεν θα επιτρέψουμε να παρακαμφθούν οι κυρώσεις εις βάρος μας. Αλλά από τη μια η Ελλάδα μιλάει έτσι, από την άλλη λειτουργεί ως μέσο παράκαμψης των κυρώσεων», είπε για την στάση της Τουρκίας σχετικά με τις κυρώσεις και την διακίνηση ρωσικού πετρελαίου.

Σχετικά με τα αμερικανικά F-16, o Tούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν προβλήματα σε πολιτικό ή τεχνικό επίπεδο για τα F-16. Δεν υπάρχει δηλαδή πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των στρατιωτών μας. Τονίζεται και υπογραμμίζεται ότι τα F-16 που θα δοθούν στην Τουρκία είναι σημαντικά και για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».


Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Τοκογλύφοι απήγαγαν και βασάνισαν 23χρονο

“Το Πρωινό” - Παγώνη: οι συμβουλές στον Βασιλιά Κάρολο για τα πρησμένα χέρια (βίντεο)

Eurobasket – Ιτούδης: Η Γερμανία ήταν καλύτερη από την Ελλάδα


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ