Κόσμος

05 Σεπτεμβρίου 2022 14:35 Τελευταία ενημέρωση : 05 Σεπτεμβρίου 2022 21:55

Τα τουρκικά ΜΜΕ κλιμακώνουν την ένταση με την Ελλάδα (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Μετά τις ιαχές πολέμου του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας, με ευθεία απειλή για επανάληψη της μικρασιατικής καταστροφής, ο τουρκικό τύπος παίρνει την σκυτάλη..

Τα τουρκικά ΜΜΕ κλιμακώνουν την ένταση με την Ελλάδα (βίντεο)
-

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μετά τις ιαχές πολέμου του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας, με ευθεία απειλή για επανάληψη της μικρασιατικής καταστροφής, ο Τουρκικός Τύπος παίρνει την σκυτάλη. Η Milliyet έχει πρωτοσέλιδη φωτογραφία την πτήση του Τούρκου υπουργού Άμυνας με F-16, Χουλουσί Ακάρ.

 Η εφημερίδα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την τουρκική κοινή γνώμη από το γεγονός ότι η πολεμική αεροπορία της χώρας έχει καθηλωμένα τα περισσότερα μαχητικά της εξαιτίας του εμπάργκο από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους S-400 και αναφέρει: Ενώ η Ελλάδα επιδιώκει υπεροχή με Rafale και αγορά F-35, ωστόσο με την αύξηση του αριθμού των εγχώριων Drones της Τουρκίας και την ανάπτυξη νέων μοντέλων έχει χαλάσει αυτή η διαφορά.

Μετά την απειλή του Τούρκου προέδρου ότι «θα έρθουμε ξαφνικά βράδυ», υπουργοί και συνεργάτες του αποθρασύνονται και στοχοποιούν ευθέως τη χώρα μας ακόμα και με εισβολή. Μεταξύ αυτών και ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος απείλησε επίσης με πόλεμο την Ελλάδα.

Στο Αιγαίο, ένα τουρκικό UAV τύπου ΑΝΚΑ πραγματοποίησε μόνο την Κυριακή 30 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, ανεβάζοντας σε 87 τον συνολικό αριθμό των παραβιάσεων το Σαββατοκύριακο.

 Είναι τόσο εχθρικό το κλίμα εναντίον της Ελλάδας στην Τουρκία, που ακόμη και η αντιπολιτευόμενη Sozcu καλεί τον Ερντογάν για σκληρότερη στάση αναφέροντας: Η χώρα χάνεται από τα χέρια μας. Στη Δύση χάνουμε εδάφη. Οι Έλληνες πήγαν στρατό σε δύο νησιά. Η κυβέρνηση κοιμάται.


 Η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στην αυριανή επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα της υπουργού εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά. Θα την υποδεχθεί ο Νίκος Δένδιας, με τον οποίο αναμένεται να εξετάσουν τις στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ουκρανία, στα Δυτικά Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην περιοχή του Σαχέλ, καθώς και τη συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πηγή μεγάλης ανησυχίας», χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν κατά της Ελλάδας, καλώντας την Τουρκία να απέχει από επιθετική ρητορική και να σέβεται την κυριαρχία και την ακεραιότητα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Κληθείς να σχολιάσει στη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, τις πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κατά της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο απάντησε τα εξής:

«Οι δηλώσεις αυτές είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Αναμένουμε από την Τουρκία να απέχει από κλιμακούμενη ρητορική και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα, τα όποια ανοιχτά ζητήματα αναμένουμε να αντιμετωπίζονται με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου καλή τη πίστει, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η κυριαρχία και η ακεραιότητα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστές».


Ηχηρή απάντηση από τον Υπουργό Εξωτερικών για τις τουρκικές προκλήσεις

Διπλωματικές πηγές: στον απόηχο των πρωτοφανών δηλώσεων εκπορευομένων από Τούρκους αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, πέρα από την άμεση ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του ΥΕ/ΑΕ Borrell και των ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο, αποστέλλει άμεσα σχετικές επιστολές σε όλα τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Στις εν λόγω επιστολές θα παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

Η Ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το κείμενο των δηλώσεων αυτών είναι τόσο εξωφρενικό που παρέλκει οποιοσδήποτε σχολιασμός.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε επίσης τον Τσέχο ομόλογό του Jan Lipavsky για την άμεση αντίδραση της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία χαρακτήρισε "απαράδεκτες" και "καθόλου επιβοηθητικές" τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις.

Ο Σοϊλού καλεί τον ηγέτη αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί για την τρομοκρατία στην Ελλάδα

«Αγαπητέ Κιλιτσντάρογλου! Άλλη μια θλιβερή είδηση:

Ο Χιουσαμετίν Τανρίκουλού, με την κωδική ονομασία Delil, του PKK, που στάλθηκε στην Τουρκία για να προβεί σε (βομβιστικές) ενέργειες σε μητροπολιτικές πόλεις από το στρατόπεδο του Λαυρίου, συνελήφθη από την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης και του Ντιγιαρμπακίρ. Όχι μόνο το HDPKK που υπερασπίζεστε, αλλά και η Ελλάδα χρειάζεται την προσοχή σας».

Σκληρή απάντηση στους ισχυρισμούς του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έδωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή παράδοσης- παραλαβής του νέου Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου. Επίσης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα σύνορά μας στον Έβρο, για τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, "Η σημερινή τελετή παράδοσης-παραλαβής στη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης πραγματοποιείται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο με αλλεπάλληλες παγκόσμιες κρίσεις και δοκιμασίες. Η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο ακραίας ρητορικής. Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο των παράτυπων μεταναστών, «χρησιμοποιώντας» τον ως διαρκή μοχλό απειλής προς όλη την Ευρώπη, ο Υπουργός Εσωτερικών της επαναλαμβάνει και χθες τα γνωστά θλιβερά και προκλητικά του ψέματα σε βάρος της Ελλάδας. Όλοι αντιλαμβάνονται πως δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Όλοι γνωρίζουν πως η Ελλάδα αποτελεί σήμερα τη διεθνή και αξιόπιστη δύναμη της πιστής και αποφασιστικής εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου. Και όλοι γνωρίζουν πως οι Έλληνες είμαστε απολύτως ενωμένοι στον σεβασμό των συνόρων μας, των διεθνών μας υποχρεώσεων, αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Άλλοι ας κοιτάξουν να αλλάξουν τη ρότα τους".

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος θα πραγματοποιήσει, αύριο 6 Σεπτεμβρίου, επίσκεψη στον Έβρο, όπου θα ενημερωθεί για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας για την φύλαξη των συνόρων.


Ειδήσεις σήμερα:

Φιλιππίδης: η αποκλειστική μαρτυρία της πρώτης καταγγέλουσας, η συνέχεια της δίκης και το νέο του σπίτι (βίντεο)

Ομαδικό βιασμό καταγγέλει 16χρονη

Ζελένσκι: Θέσαμε υπό τον έλεγχό μας τρεις οικισμούς στα νότια και στα ανατολικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ