Οικονομία

21 Ιουλίου 2022 06:51 Τελευταία ενημέρωση : 21 Ιουλίου 2022 21:33

Φωτιά στην Πεντέλη: Ξεκίνησαν οι αυτοψίες

Διάβασέ μου το...

Τι έδειξαν οι πρώτες αυτοψίες σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια. Οι εκτιμήσεις για την έκταση που έκαψε η φωτιά.

Φωτιά στην Πεντέλη: Ξεκίνησαν οι αυτοψίες
-


Ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τετάρτης, οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) λόγω της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή αυτών των Δήμων.

Συνολικά την Τετάρτη διεξήχθησαν αυτοψίες σε 30 κτήρια:

Από αυτά 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

AP - Φωτιά - Πεντέλη

Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί.

Τέλος ελέγχθηκαν 4 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση.

Την Πέμπτη θα συνεχίσουν να συνδράμουν στο έργο των αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές της Αττικής μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων συμπολιτών μας.

"Στάχτη" 20.350 στρέμματα

Με βάση εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Landsat 9 την Τετάρτη 20.07.2022 στις 12:05 τοπική ώρα, την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η νεότερη εκτίμηση για την έκταση που επηρέασε η δασική πυρκαγιά της Πεντέλης είναι περίπου 20.350 στρέμματα. 

AP - Φωτιά - Πεντέλη

Σύμφωνα με το meteo.gr, η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια να αποκατασταθεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης σε όλη την πυρόπληκτη περιοχή:

Αυτοψίες από κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής 

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί η καταγραφή των ζημιών σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις  από τις αρμόδιες επιτροπές εκτίμησης που έχουν συγκροτηθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής Αττικής και Βόρειου Τομέα. Το συντονισμό των κλιμακίων που έχουν αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές έχουν αναλάβει οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Αθ. Αυγερινός και Λ. Κεφαλογιάννη.  

Ο Περιφερειάρχης έχει ζητήσει, από τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες και από τα στελέχη των Διευθύνσεων να τρέξουν το ταχύτερο δυνατό τις διαδικασίες προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης να αποζημιώσουν της επιχειρήσεις που επλήγησαν. 

Ήδη τα αρμόδια κλιμάκια βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές για να καταγράψουν τυχόν ζημιές και τα προβλήματα, ενώ πραγματοποιούνται οι αναγκαίες συνεννοήσεις και με τους δημάρχους προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασία. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές σε επιχειρήσεις είναι περιορισμένες. Η πλειονότητα των καταστροφών αφορούν κυρίως οικίες.

Με εντολή του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι για τυχόν βλάβες σε υποδομές και τεχνικά έργα. Οι τεχνικές υπηρεσίες θα διενεργήσουν  ελέγχους και στο δίκτυο ύδρευσης.  Επίσης μετά από αίτημα του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής οι αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής και Κτηνιατρικής θα συγκροτήσουν κλιμάκια (γεωπόνων,  κτηνίατρων κ.α.) για να προχωρήσουν στις ενδεδειγμένες ενέργειες σχετικά με τα νεκρά ζώα και τα μελίσσια. Επιπλέον η Διεύθυνση Αγροτικής και Κτηνιατρικής καταγράφει παράλληλα και τις ζημιές σε αρδευτικά δίκτυα και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: ισχυροί βοριάδες και άνοδος θερμοκρασίας την Πέμπτη

Σημεία για rapid test δωρεάν την Πέμπτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ