Κόσμος

05 Ιουλίου 2022 20:43 Τελευταία ενημέρωση : 05 Ιουλίου 2022 23:56

Βρετανία: πολιτική κρίση με την παραίτηση υπουργών

Διάβασέ μου το...

Χαοτική η κατάσταση στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Βρετανία: πολιτική κρίση με την παραίτηση υπουργών
-

Την παραίτησή τους ανακοίνωσαν αργά σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, βυθίζοντας σε κρίση την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζάβιντ δήλωσε πως ότι έχασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά προς το εθνικό συμφέρον μετά από μια σειρά σκανδάλων, λέγοντας ότι «δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει με ήσυχη τη συνείδησή του».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλοί βουλευτές και η κοινή γνώμη έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά για το εθνικό συμφέρον.

«Λυπάμαι που το λέω, ωστόσο, ότι είναι σαφές για μένα ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας - και ως εκ τούτου έχετε χάσει την εμπιστοσύνη μου επίσης», είπε ο Τζάβιντ σε επιστολή του προς τον Τζόνσον.

Από την πλευρά του ο Σουνάκ, με επιστολή του παράλληλα που ανάρτησε στο twitter, γνωστοποιώντας την παραίτησή του από το πόστο του υπουργού Οικονομικών είπε πως με δισταγμό πήρε την απόφαση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι».

«Έγινε ξεκάθαρο σε μένα ότι οι προσεγγίσεις μας είναι θεμελιωδώς πολύ διαφορετικές» τόνισε ο Σουνάκ στην επιστολή του προς τον Τζόνσον.

Η τρίτη παραίτηση

Λίγη ώρα αργότερα, ένας από τους αντιπροέδρους του Συντηρητικού κόμματος, ο Μπιμ Αφολάμι, παραιτήθηκε και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση από το αξίωμά του.

Ο Αφολάμι ήταν αντιπρόεδρος του κόμματος, αρμόδιος για τη Νεολαία. Νωρίτερα, λίγη ώρα αφότου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη για το νέο σκάνδαλο που πλήττει την κυβέρνησή του, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας.

Ακόμη παραιτήθηκαν και δύο βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος από τις κυβερνητικές θέσεις τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Οι ιδιωτικοί γραμματείς του Κοινοβουλίου, Τζόναθαν Γκούλις και Σακίμπ Μπάτι ανάρτησαν τις επιστολές παραίτησής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι κοινοβουλευτικοί ιδιωτικοί γραμματείς βοηθούν τους υπουργούς στο έργο τους. Ο πρώτος μάλιστα θεωρείται σημαντική απώλεια για τον Βρετανό πρωθυπουργό, καθώς ανήκει στον «πυρήνα» των πιο ένθερμων υποστηρικτών του.

Επίσης, η βουλευτής Nicola Richards παραιτήθηκε από τη θέση της στο υπουργείο Μεταφορών. Παραιτήθηκε και ο Andrew Murrison, με επιστολή του που αναρτήθηκε στο Twitter, όπως και η Virginia Crosbie.

Η πρώτη αντίδραση Τζόνσον στην παραίτηση των υπουργών του

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και τον πρώην υπουργό Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ ότι λυπάται που τους βλέπει να παραιτούνται.

Ο Τζόνσον έκανε τα σχόλια αυτά σε επιστολές που έστειλε στους δύο πρώην υπουργούς του, τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Οι επιστολές Τζόνσον:

Τι λένε αναλυτές

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές στο Λονδίνο, μετά τις παραιτήσεις κορυφαίων στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται πλέον στο «χείλος της κατάρρευσης».

Η παραίτηση των δύο υπουργών ήρθε λίγο μετά την παραδοχή της Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο πρωθυπουργός είχε «ξεχάσει» πως ενημερώθηκε το 2019 για τη διεξαγωγή έρευνας για σεξουαλική παρενόχληση κατά του τότε υφυπουργού Ευρώπης, Κρις Πίντσερ.

Ο Πίντσερ πρόσφατα παραιτήθηκε από το τελευταίο του αξίωμα, αυτό του αναπληρωτή υπευθύνου για την κομματική πειθαρχία, καθώς, όπως παραδέχθηκε, εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ θώπευσε δύο άντρες σε λέσχη του κόμματος των Συντηρητικών την προηγούμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση καταρρέει, λένε οι Εργατικοί - «Στηρίζω Μπόρις Τζόνσον», δηλώνει η Τρας

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε ότι στηρίζει «100%» τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, μετά την παραίτηση δύο υπουργών της κυβέρνησής του νωρίτερα, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, σχολίασε ότι είναι σαφές πως η κυβέρνηση του Τζόνσον καταρρέει. «Έπειτα από όλη αυτήν την προχειρότητα, τα σκάνδαλα και τις αποτυχίες, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση τώρα καταρρέει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Daily Telegraph: Ο Τζόνσον διορίζει τον Στιβ Μπάρκλεϊ στη θέση του υπουργού Υγείας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διόρισε τον προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ, τον Στιβ Μπάρκλεϊ, στη θέση του υπουργού Υγείας μετά την παραίτηση του Σάτζιντ Τζάβιντ νωρίτερα σήμερα, γράφει η εφημερίδα Daily Telegraph.

Ειδήσεις σήμερα: 

Λάρισα: Την “έσπασε” στο ξύλο ο κουνιάδος της

Power Pass – Αναγνωστόπουλος: Τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία

Θεσσαλονίκη: Παρενόχλησε σεξουαλικά την ανήλικη φίλη της κόρης του