Quantcast

Κοινωνία

15 Ιουνίου 2022 13:19 Τελευταία ενημέρωση : 15 Ιουνίου 2022 20:47

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αναβολή ζήτησε ο Μιχαλολιάκος

Διάβασέ μου το...

Με αίτημα αναβολής της δίκης προσήλθαν στο δικαστήριο οι συνήγοροι υπεράσπισης του αρχηγού της οργάνωσης. Πολιτικός κρατούμενος δήλωσε ο Λαγός.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αναβολή ζήτησε ο Μιχαλολιάκος


Με αίτημα αναβολής της δίκης της Χρυσής Αυγής προσήλθαν στο δικαστήριο οι συνήγοροι υπεράσπισης του αρχηγού της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου.

Οι συνήγοροι του, απόντος από το δικαστήριο, κατηγορούμενου αμέσως μετά την δήλωση εκπροσώπησής του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων είπαν ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος απουσιάζει για λόγους υγείας, καθώς είχε νοσηλευτεί με κόβιντ επί δύο μήνες στην εντατική και πλέον βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης.

Οι συνήγοροι έθεσαν θέμα με την επίδοση της κλήσης του καταδικασμένου σε 13ετη κάθειρξη χωρίς ανασταλτικό στην έφεση, αρχηγού της Χρυσής Αυγής αναφέροντας πως δεν επιδόθηκε νόμιμα η κλήση στον εντολέα τους. 

ΔΙΚΗ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

«Θεωρητικά εκλητεύθη από το δικαστήριο, ενώ ήταν στη ΜΕΘ και είχε απώλεια συνείδησης, οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις. Δεν έχει καν την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου δεν ξέρει γιατί δικάζεται!», είπε ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης.

Λίγο νωρίτερα κατά την εκφώνηση των ονομάτων των κατηγορουμένων όταν η πρόεδρος φώναξε το όνομα του κρατούμενου ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού εκείνος όρθιος με δυνατή φωνή απάντησε:" Ιωάννης Λαγός πολιτικός κρατούμενος. Παρών κυρία Πρόεδρε"

Η πρόεδρος εκφώνησε τα ονόματα 56 κατηγορουμένων, εκ των οποίων ένας έχει αποβιώσει, ένας έχει παραιτηθεί του δικαιώματός του για έφεση, ενώ τέσσερις είναι αντιμέτωποι μόνο με αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος.

ΔΙΚΗ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο συνολικός αριθμός των κατηγορουμένων που θα δικαστούν σε δεύτερο βαθμό είναι 54, με τους 50 να δικάζονται ξανά για εγκληματική οργάνωση και κάποιοι εξ αυτών για επιπλέον κακουργήματα που αφορούν είτε τη δολοφονία Φύσσα είτε την επίθεση κατά Αιγύπτιου αλιεργάτη.

Το «παρών» σήμερα έδωσαν συνολικά 16 κατηγορούμενοι. Πέντε κατηγορούμενοι δεν είχαν δικηγόρο και κάποιοι εξ αυτών ζήτησαν από το δικαστήριο να τους διορίσει.

ΔΙΚΗ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Οι μάρτυρες που εκφώνησε η πρόεδρος είναι 146.

Πρώτοι μάρτυρες κατηγορητηρίου είναι οι γονείς του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτης και Μάγδα, οι οποίοι θα δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.

ΔΙΚΗ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Εν τω μεταξύ, έξω από το Εφετείο, πλήθος κόσμου συμμετείχε από το πρωί στην αντιφασιστική συγκέντρωση, ενόψει της έναρξης της δίκης σε δεύτερο βαθμό της Χρυσής Αυγής. 

Από το πρωί, πολιτικοί φορείς, συνδικαλιστές οργανώσεις, σωματεία, εργαζόμενοι και φοιτητές με κεντρικό σύνθημα "οι ναζί στη φυλακή" συμμετείχαν  στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση μπροστά από το Εφετείο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Έντονη ήταν η παρουσία της Αστυνομίας ενώ αποκλεισμένοι από κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ ήταν οι δρόμοι γύρω από το Εφετείο.  Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν για περίπου 4 ώρες στο σημείο, ωστόσο οι δυνάμεις της Αστυνομίας παραμένουν, ενώ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μικρής έκτασης αναμένονται κατά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης, καθώς οι κατηγορούμενοι οι οποίοι είναι και κρατούμενοι θα πρέπει να επιστρέψουν στις φυλακές Κορυδαλλού με ειδική μεταγωγή.   

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ, αναφέρονται τα εξής:

«Η σημερινή μαζική συγκέντρωση του λαού και της νεολαίας έξω από το Εφετείο, στην έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, διατράνωσε για ακόμα μια φορά την παλλαϊκή απαίτηση: Οι ναζί να μπουν ακόμα πιο “βαθιά” στη φυλακή, η εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής να καταδικαστεί, μέσα αλλά και έξω από τις δικαστικές αίθουσες, σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης, σε κάθε γειτονιά. Δεν χωρά εφησυχασμός. Με τον φασισμό δεν τελειώσαμε, γιατί δεν τελειώσαμε με το εκμεταλλευτικό σύστημα, που τον γεννά και τον τρέφει. Αυτό επιβεβαίωσαν τα γεγονότα που ακολούθησαν την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, όπως οι φασιστικές επιθέσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, με την προκλητική ανοχή του κράτους. Αυτό επιβεβαίωσε η ίδια η δίκη της Χρυσής Αυγής, από την υποβάθμιση και τελικά παραγραφή της υπόθεσης της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, ως τις επιεικείς ποινές και μεταχείριση, τις αποφυλακίσεις καταδικασμένων ναζιστών. Η φασιστική ιδεολογία και δράση δεν αντιμετωπίζεται από το σημερινό κράτος και τους θεσμούς του. Μόνο ο οργανωμένος μαζικός αγώνας των εργαζομένων και της νεολαίας, που θα στοχεύει τη ρίζα του κακού, το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, είναι αυτός που θα οδηγήσει τον φασισμό οριστικά και αμετάκλητα εκεί που ανήκει: στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

 

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στον Ελαιώνα: Στο νοσοκομείο ένα παιδί

Κομοτηνή - Θάνατος αθλήτριας: Απαντήσεις θα δώσει το ρολόι που μετρούσε τους παλμούς της

Βόλος: Ανήλικος έδειρε καταστηματάρχες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ