Οικονομία

02 Ιουνίου 2022 13:27 Τελευταία ενημέρωση : 02 Ιουνίου 2022 16:28

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Η δικαστική απόφαση για τις διακοπές ρεύματος

Διάβασέ μου το...

Τι προβλέπει η απόφαση του δικαστηρίου, ενώ αναμένεται να εκδικαστεί και η προσφυγή της ΔΕΗ στον Άρειο Πάγο.

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Η δικαστική απόφαση για τις διακοπές ρεύματος
-

Ανακοινώθηκε η δικαστική απόφαση έκδοσης προσωρινής διαταγής να παγώσει τις διαδικασίες διακοπής της ηλεκτροδότησης μόνο σε όσους καταναλωτές ανήκουν στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών.

Σε αυτά τα τιμολόγια εντάσσονται οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, καταναλωτές άνω των 70 ετών ή με σοβαρά προβλήματα υγεία και άλλες κατηγορίες.

Η ισχύς της προσωρινής διαταγής θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουλίου, οπότε έχει προσδιοριστει η κύρια συζήτηση στο πολυμελές πρωτοδικείο της Αθήνας, υπό τον όρο να μη ζητηθεί άλλη αναβολή.

Στα δικαστήρια έχουν προσφύγει καταναλωτικές οργανώσεις και επαγγελματικές ομάδες, ενώ η ΔΕΗ έχει απευθυνθεί στον Άρειο Πάγο ώστε να υπάρξει πιλοτική δίκη και να επιλυθεί σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο το ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής και τι γίνεται εάν κάποιος καταναλωτής δεν την καταβάλει.

ΣΥΡΙΖΑ: Προτιμότερο να καταρρεύσει η κυβέρνηση της ΝΔ παρά η κοινωνία

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος και η αναπληρωτής Τομέαρχης Π. Πέρκα, σε κοινή τους δήλωση για την απόφαση προσωρινής απαγόρευσης διακοπών ρεύματος σε ευάλωτους καταναλωτές, αναφέρουν τα εξής:

Παρά την προσπάθεια της ΔΕΗ, σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση, να σταματήσει τη συλλογική προσφυγή των καταναλωτικών οργανώσεων κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής Μητσοτάκη μέσω της πιλοτικής δίκης, τα προσωρινά μέτρα που αποφασίστηκαν σήμερα, έστω και περιορισμένα, αποδεικνύουν ότι απαιτείται η προστασία των καταναλωτών απέναντι στην αισχροκέρδεια των ενεργειακών εταιρειών.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της τροπολογίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προστασία των καταναλωτών που αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα, τροπολογία που δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση. Αποδεικνύει όμως παράλληλα και την αναλγησία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της διοίκησης της ΔΕΗ -με τα χρυσά μπόνους, τις μετοχές δώρο και τις λιμουζίνες-, που δεν λαμβάνουν καμία πρόνοια για τους καταναλωτές που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην αρνητικές επιπτώσεις της ρήτρας.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, η νομική εκπροσώπηση της ΔΕΗ έφτασε να χρησιμοποιήσει τα επιχειρήματα: «η ΔΕΗ θα χρεοκοπήσει, θα καταρρεύσει» και «θα καταρρεύσει η κυβέρνηση», κατά της πρότασης για τα προσωρινά μέτρα απαγόρευσης των διακοπών ρεύματος.

Είναι τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο Κ. Χατζηδάκης, τον Ιούλιο του 2019, για να στρώσει το έδαφος στις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στην απαλλαγή της ΔΕΗ από τον «ζουρλομανδύα» του Δημοσίου, στις προσλήψεις γαλάζιων παιδιών με κατάργηση του πλαφόν στις αμοιβές και φυσικά στη ρήτρα αναπροσαρμογής και στην αισχροκέρδεια που βιώνουν όλοι οι καταναλωτές εδώ και πολλούς μήνες.

Η απάντηση στο ερώτημα πάντως είναι απλή: Είναι προτιμότερο να καταρρεύσει η κυβέρνηση παρά να χρεωκοπήσει, για ακόμη μία φορά επί ΝΔ, η ελληνική κοινωνία.

 Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία Άλκη: Ολοκληρώθηκε η κύρια ανάκριση

Οκλαχόμα: Ένοπλος “σκόρπισε” τον θάνατο σε νοσοκομείο (εικόνες)

“Το Πρωινό” - Πισπιρίγκου: η πρώτη “επαφή” με την κεταμίνη και η ανατριχιαστική ανάρτηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ