Κόσμος

02 Ιουνίου 2022 11:21 Τελευταία ενημέρωση : 02 Ιουνίου 2022 19:53

Κιλιτσντάρογλου σε Ερντογάν για Αιγαίο: Κάνε βήμα για τα “κατεχόμενα” νησιά, θα σε στηρίξουμε

Διάβασέ μου το...

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «κατεχόμενα, εξοπλισμένα νησιά», αναφερόμενος στο Αιγαίο, παρακινώντας τον Ερντογάν «να κάνει βήμα».

Κιλιτσντάρογλου σε Ερντογάν για Αιγαίο: Κάνε βήμα για τα “κατεχόμενα” νησιά, θα σε στηρίξουμε
-

«Αν έχεις το σθένος, κάνε ένα βήμα στα για τα νησιά που είναι κατεχόμενα, που είναι εξοπλισμένα. Θα σε στηρίξουμε», έγραψε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας.

Σε ανάρτησή του ο ηγέτης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απαντά στα ερωτήματα Ερντογάν. Ένα από αυτά, ανέφερε: «Είναι (ο Κιλιτσντάρογλου) μαζί με την Τουρκία στις προσπάθειές του να δημιουργήσει μόνιμες οικονομικές ζώνες στη συνοριακή γραμμή σε Μεσόγειο και Αιγαίο ή όχι;».

Και η απάντηση από τον Κιλιτσντάρογλου ήταν: «Η στάση μας είναι πολύ σαφής. Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. ‘Έστειλα ένα πλοίο και μετά το απέσυρα’, ‘μακάρι να με καλούσε ο Μπάιντεν’. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται έτσι. Αν έχεις το σθένος, κάνε ένα βήμα στα για τα νησιά που είναι κατεχόμενα, που είναι εξοπλισμένα. Θα σε στηρίξουμε».

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Γενίτσαγ υποστηρίζει ότι, «τα νησιά θα επιστρέφονταν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ωστόσο, η παράδοση των νησιών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν έγινε ποτέ.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων που υπογράφηκε το 1947. Τα νησιά έμειναν σε μη στρατιωτικό καθεστώς με την προϋπόθεση η Ελλάδα να μην τα εξοπλίσει.

Το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου καθορίστηκε με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Τα Δωδεκάνησα συμπεριλήφθηκαν στο μη στρατιωτικό καθεστώς με τη Συμφωνία των Παρισίων το 1947. Ωστόσο, η Ελλάδα τα 23 νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς τα μετέτρεψε σε οπλοστάσιο».

Τουρκικά ΜΜΕ: Πρόκληση η επίσκεψη Μητσοτάκη σε Κω, Αστυπάλαια και Ψέριμο

 Ως πρόκληση θέλουν να βλέπουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σε Κω, Αστυπάλαια και Ψέριμο. Σχολιάζουν ότι αυτή η κίνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού θα ανεβάσει την ένταση για τα καλά.

Υπενθυμίζουν μάλιστα και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο την οποία ακόμη χαρακτηρίζουν προκλητική και διαδίδουν ότι εκεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε από Αμερικανικό Κογκρέσο να μην επιτρέψει την πώληση των F16 στην Τουρκία. ‘Έπειτα από αυτή την ομιλία άλλωστε ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πει «Μητσοτάκης γιοκ», δηλαδή «δεν υπάρχει Μητσοτάκης»

Ειδήσεις σήμερα:

“Το Πρωινό” - Κούγιας: η δίκη Λιγνάδη, οι βρισιές και ο “ομοφοβικός και ρατσιστής”

Θάνατος 12χρονης - Πατέρας: βρήκαμε το παιδί μελανιασμένο στο κρεβάτι (βίντεο)

Της Αναλήψεως: το πρώτο μπάνιο και η πέτρα η μαλλιαρή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ