Quantcast

Πολιτική

31 Μαΐου 2022 12:51 Τελευταία ενημέρωση : 31 Μαΐου 2022 20:48

Οικονόμου για Τσαβούσογλου: ανιστόρητες οι δηλώσεις του

Διάβασέ μου το...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμη και στις υβριδικές απειλές της Τουρκίας προς τη χώρα μας αλλά και στα μέτρα για την ακρίβεια.

Οικονόμου για Τσαβούσογλου: ανιστόρητες οι δηλώσεις του

"Μαζί με τις αποφάσεις που ενισχύουν την αυτονομία της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία ο πρωθυπουργός έχει πει να δούμε κι άλλα μέτρα στήριξης των πολιτών" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου μιλώντας το μεσημέρι στο ραδιοφωνικό σταθμό Real.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι για να πετύχουμε τους στόχους μας πρέπει να έχουμε αρραγές το εσωτερικό μέτωπο και επισήμανε ότι η κυβέρνηση πιέζει την ΕΕ για πρωτοβουλίες χρηματοδοτικού περιεχομένου, έχοντας στο πλευρό της κι άλλες χώρες του νότου. "Να δείξουμε συμπαράσταση στην Ουκρανία, αλλά και η ΕΕ να στηρίξει τα κράτη στην κατεύθυνση αυτή" είπε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να συγκεράσει συμφέροντα 27 κρατών.

Παράλληλα σημείωσε ότι περίμενε πιο καθαρά μηνύματα από την ΕΕ για την στήριξη πολιτών, ανάλογα με αυτά που ελήφθησαν στην πανδημία. "Περιμέναμε πιο γρήγορες κινήσεις, πρέπει να πάρουν το μήνυμα οι Βρυξέλλες" είπε.

Αναφέρθηκε στα μέτρα που ελήφθησαν για την στήριξη του εισοδήματος των πολιτών και την αντιμετώπιση της ακρίβειας και προσέθεσε ότι η στήριξη της κυβέρνησης στους πολίτες είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ επισήμανε ότι σήμερα μπαίνει ο πρώτος αυξημένος κατώτατος μισθός.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επέκταση στήριξης για την ακρίβεια στην βενζίνη είπε ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν να γίνει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει πίσω στις δεσμεύσεις της για μείωση φόρων.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο κ. Οικονόμου είπε ότι υπάρχει κλιμακούμενη προκλητικότητα από τους Τούρκους, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες και ανιστόρητες τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ. "Αντιμετωπίζουμε άμεσα αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις σε όλα τα επίπεδα, στους συμμάχους και στις διμερείς σχέσεις. Είναι ανιστόρητες αυτές οι δηλώσεις και δεν εδράζονται πουθενά. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της. Όλα αυτά αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν, την νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιτυχιών του πρωθυπουργού στη διεθνή σκηνή" είπε ο κ. Οικονόμου.

Τέλος ανέφερε ότι "υβριδικές απειλές" μπορεί να είναι απειλές όπως στον Έβρο το 2020, ή στην κυβερνοασφάλεια, και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε επιτυχώς τέτοιες απειλές, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. "Κάθε χώρα που αντιλαμβάνεται το διεθνές περιβάλλον οφείλει να παίρνει τα μέτρα της να τις αντιμετωπίσει. Στο παρελθόν διαχειριστήκαμε επιτυχώς τέτοιες απειλές που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας όπως στο χώρο της κυβερνοασφάλειας" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρονται τα εξής:

«Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας είναι απαράδεκτες και απόλυτα καταδικαστέες. Η προάσπιση της ελληνικής κυριαρχίας απέναντι στις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις είναι δεδομένη. Γεννά ωστόσο μεγάλη ανησυχία ότι η εξελισσόμενη κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία, συνοδεύεται από απουσία συγκροτημένης και αποτελεσματικής διπλωματικής στρατηγικής από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης. Από το ήσυχο καλοκαίρι της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη, περάσαμε στη καθημερινότητα των απειλών και των παραβιάσεων. Με τους ισχυρούς συμμάχους που θα μας στήριζαν επειδή τους τα δώσαμε όλα, εκκωφαντικά σιωπούντες και απόντες. Η ανάγκη για μια συγκροτημένη διπλωματική στρατηγική, στήριξης των Ελληνικών θέσεων και διεθνούς πίεσης της Τουρκίας για επιστροφή στον διάλογο, είναι ακόμα μεγαλύτερη. Σε αυτό το πλαίσιο, η χθεσινή κυβερνητική προσπάθεια επικοινωνιακής και μικροκομματικής διαχείρισης της έντασης με την Τουρκία με το βλέμμα στην ελληνική κοινή γνώμη γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη. Αναμένουμε ενημέρωση για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς, την τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ειδικά της Γαλλίας, απέναντι σε αυτήν την επικίνδυνη κλιμάκωση».

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει πως «ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε εκ νέου θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έξω από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και των σχετικών Συνθηκών. Η ελληνική κυριαρχία είναι αδιαμφισβήτητη και αδιαπραγμάτευτη. Η τακτική του κατευνασμού και των «ίσων αποστάσεων» από εταίρους και συμμάχους είναι καιρός να σταματήσει».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας επισημαίνει τα εξής: «Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ -και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης- διαρρέει σενάρια «υβριδικών απειλών», οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οι δήθεν «εγγυητές» της ασφάλειας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, έχουν αναλάβει το γνωστό ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου», με βάση τις στρατηγικές τους επιδιώξεις, κάνοντας ουσιαστικά πλάτες στις προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, όπως οι απαράδεκτες δηλώσεις και πρακτικές αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου. Αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, ότι ο ρόλος του «σημαιοφόρου» στα ευρωατλαντικά σχέδια, είτε αυτός αφορά την εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία, είτε τις κυρώσεις προς τη Ρωσία και το Ιράν, είτε αλλά μέτωπα, φέρνει μεγάλους κινδύνους και κοστίζει τελικά πολύ ακριβά για τον ελληνικό λαό».

Η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της αναφέρει:«Σε νέες δηλώσεις του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου απείλησε την Ελλάδα λέγοντας ότι «αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους». Η Ελληνική Λύση και προσωπικά ο πρόεδρος της Κυριάκος Βελόπουλος ζητούν από την κυβέρνηση να σταματήσει την εξωτερική πολιτική «δι’ επιστολών και διαβημάτων». Η ΝΔ και προσωπικά ο πρωθυπουργός οφείλουν άμεσα να απαιτήσουν την επιβολή σκληρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενημερώνοντας παράλληλα εταίρους, συμμάχους και όλους τους διεθνείς οργανισμούς σε ανώτατο επίπεδο. Παράλληλα να καταγγελθεί η παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης από την Τουρκία, για το αυτοδιοίκητο της Ίμβρου και της Τενέδου, επίσης να αμφισβητηθεί η τουρκική κυριαρχία και να διεκδικηθούν από μέρους μας νησιά και νησίδες που δεν αναφέρονται ρητά στην παραπάνω συνθήκη. Ήλθε επιτέλους η ώρα η Ελλάδα να περάσει στην αντεπίθεση, αλλάζοντας το δόγμα δεκαετιών του «δεν διεκδικούμε τίποτα» σε… «διεκδικούμε τα πάντα και ότι μας ανήκει». Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προβεί στις ανωτέρω ενέργειες τότε είναι ή ανίκανη και επικίνδυνη, ή  επιβεβαιώνονται «κακόβουλοι ισχυρισμοί» πολλών που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τεχνητή και επικοινωνιακή ένταση για συσπείρωση του κομματικού ακροατηρίου των κυβερνήσεων και στις δύο πλευρές λόγω προεκλογικής περιόδου.


Ειδήσεις σήμερα: 

Γερμανός βουλευτής: Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν λάθος

Δάκης: το τελευταίο “αντίο” στον τραγουδιστή (εικόνες)

Μητσοτάκης για αύξηση κατώτατου μισθού: ένα από τα πολλά βήματα για την ανακούφιση των εργαζόμενων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ