Πολιτική

17 Μαΐου 2022 17:28 Τελευταία ενημέρωση : 17 Μαΐου 2022 22:48

Κογκρέσο - Πελόζι σε Μητσοτάκη: Είμαστε με τους Έλληνες

Διάβασέ μου το...

Συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Οι δηλώσεις τους.

Κογκρέσο - Πελόζι σε Μητσοτάκη: Είμαστε με τους Έλληνες
-


Συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι πραγματοποιεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν την ιστορική ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο. 

Σε σύντομες κοινές δηλώσεις τους ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Νάνσι Πελόζι αναφέρθηκαν στους δεσμούς των δύο χωρών.

«Είναι μεγάλη μου τιμή να καλωσορίζω τον πρωθυπουργό στο Καπιτώλιο η Ελλάδα έχει υπάρξει η πηγή των δημοκρατικών αρχών από την αρχαιότητα. Ήταν η πηγή εμπνεύσεως για τους προπάτορές μας και μετά εμείς αποτελέσαμε πηγή έμπνευσης για εκείνους», ανέφερε στην αρχή η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.

Μητσοτάκης - Πελόζι

Στην συνέχεια η κ. Πελόζι πρόσθεσε: «Θα γιορτάσουμε διπλά φέτος. Ο πρόεδρος χθες καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο σε μια τελετή που υποδεχόμαστε ένα φίλο. Με αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδος γιατί έχει βοηθήσει σημαντικά τους Ουκρανούς πρόσφυγες και έχει ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και του κορωνοϊού. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα, αλλά θέλουμε να πούμε ότι είμαστε με τους Έλληνες και με χαρά καλωσορίζουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό», τόνισε η Νάνσι Πελόζι.


Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «είναι τιμή μου να είμαι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο. Καταδείξατε την κοινή πορεία μας. Η Δημοκρατία άλλωστε γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα. Οι δικοί μας προπάτορες εμπνεύστηκαν από την δική σας ανεξαρτησία. Πολεμήσαμε μαζί κατά την διάρκεια δυο παγκοσμίων Πολέμων. Οι σχέσεις μας είναι στο καλύτερό τους σημείο. Είναι τιμή μου να μιλήσω στον οίκο της Δημοκρατίας του αμερικανικού λαού».

Μητσοτάκης - Πελόζι

Μητσοτάκης - Πελόζι

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νάνσι Πελόζι αποσύρθηκαν για την κατ' ιδίαν συνάντησή τους.

Ακολούθησε η ιστορική ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο μπροστά στα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, τα οποία τον καταχειροκρότησαν, όταν ανέβηκε στο βήμα. Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πρώτη ομιλία Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. 

"Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη δημοκρατία να απευθύνεται στους αιρετούς του λαού που υπεραμύνθηκαν των δημοκρατικών ιδεωδών από τη στιγμή της δημιουργίας του κράτους τους", ανέφερε απευθυνόμενος στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης - Καμάλα Χάρις

Μετά την ομιλία στο Κογκρέσο ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, ενώ λίγο αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακάθησε σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μητσοτάκης - Καμάλα Χάρις

Μητσοτάκης - Καμάλα Χάρις

Ειδήσεις σήμερα:

Φινλανδία: “ηχηρό ναι” στο ΝΑΤΟ από το κοινοβούλιο

Υπόθεση βιασμού - Ηλεία: “σκοτεινά” μυστικά πίσω από την εξαφάνιση μαθήτριας

Missing alert: Που εντοπίστηκε ο 29χρονος που είχε εξαφανιστεί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ