Συνταγές
Μελιτζάνες παπουτσάκια από τον Πέτρο Συρίγο
Συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά και πλούσια κρεμώδη μπεσαμέλ ετοιμάζει και μας “μαθαίνει” ο σεφ της εκπομπής “Το Πρωινό”
Η παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς για μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά «παντρεύεται» με την πιο πλούσια και κρεμώδη μπεσαμέλ στην συνταγή που ετοίμασε και μας προτείνει ο σεφ της εκπομπής «Το Πρωινό».
Όπως αναφέρει ο Πέτρος Συρίγος, «τα συγκεκριμένα παπουτσάκια που θα βρεις σε αυτή την συνταγή είναι πολύ ελαφριά, αλλά με την ίδια γεύση που έχουν τα παπουτσάκια της γιαγιάς!», ενώ η συνταγή που δίνει για τον κιμά μπορεί να αξιοποιηθεί και σε κάθε άλλη παρασκευή, όπως για παστίτσιο ή μακαρόνια με κιμά.
Συστατικά για τις μελιτζάνες παπουτσάκια
- 4 μελιτζάνες φλάσκες
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Παπουτσάκια – για τον κιμά
- 500 γρ μοσχαρίσιο κιμά( ελιά)
- 6 κ.τ.σ ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκ. Σκόρδο
- 1 κ.τ.γ πελτέ τομάτας
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- 1 συσκευασία τομάτα κον κασέ
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, πιπέρι
Παπουτσάκια με κιμά – Για την μπεσαμέλ
- 50 γρ βούτυρο
- 50 γρ αλεύρι
- 500 γρ ζεστό γάλα
- αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
- 2 κρόκους αυγών
- γραβιέρα τριμμένη
Παπουτσάκια με κιμά και πλούσια κρεμώδη μπεσαμέλ – Η συνταγή:
- Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση.
- Χαράσσουμε εσωτερικά με ένα μαχαίρι, τις βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
- Βάζουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι σε κάθε μελιτζάνα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
- Στη συνέχεια βγάζουμε από τον φούρνο τις μελιτζάνες, αφαιρούμε με ένα κουτάλι το εσωτερικό τους (αφήνοντας λίγο μόνο) και το ψιλοκόβουμε, θα το προσθέσουμε στον κιμά.
Παπουτσάκια – Η συνταγή για τον κιμά:
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε τον κιμά.
- Δυναμώνουμε την φωτιά και σοτάρουμε να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη μελιτζάνα και το σκόρδο.
- Όταν πάρει χρώμα βάζουμε τον πελτέ τομάτας, σοτάρουμε για ένα λεπτό και στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για ένα λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε την κανέλα, τη δάφνη, την τομάτα κον κασέ, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
Παπουτσάκια με κιμά – Για την μπεσαμέλ:
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι.
- Σοτάρουμε για 2 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε σε 3 δόσεις το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα.
- Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τους κρόκους.
Παπουτσάκια με κιμά – Για το στήσιμο:
- Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με κιμά, προσθέτουμε 3-4 κουταλιές της σούπας
μπεσαμέλ από πάνω. - Τρίβουμε λίγη γραβιέρα από πάνω, πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να γκραντιναριστούν.
Δολοφονία στα Γλυκά Νερά - Αναγνωστόπουλος: Εκατό φορές την Καρολάιν θα διάλεγα!
Θεσσαλονίκη: 7χρονος πέθανε στο Ιπποκράτειο, όπου μεταφέρθηκε με σπασμούς και πυρετό
Πισπιρίγκου - Δασκαλάκης: το εξώδικο, ο Γιάννης, η “λεβέντισσα Δήμητρα” και τα μηνύματα μίσους (βίντεο)