Πολιτική

27 Απριλίου 2022 11:46 Τελευταία ενημέρωση : 27 Απριλίου 2022 18:22

Ενεργειακή κρίση - Μαξίμου: Έκτακτη σύσκεψη για την επάρκεια της Ελλάδας

Διάβασέ μου το...

Τι συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βούλγαρο ομόλογο του, μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας από την Gazprom.

Ενεργειακή κρίση - Μαξίμου: Έκτακτη σύσκεψη για την επάρκεια της Ελλάδας
-


Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15:30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας να κλείσει τις στρόφιγγες για το φυσικό αέριο προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Η χθεσινή αποφάση της Ρώσιας έχει προκαλέσει ντόμινο αναταράξεων, πυροδοτώντας για άλλη μια φορά την ξέφρενη κούρσα των τιμών του φυσικού αερίου που ξεπέρασαν τα 100 ευρώ για να κλείσουν τελικά στο Ολλανδικό TTF στα 99 ευρώ η μεγαβατώρα. Τα «παιχνίδια» Πούτιν και οι απαιτήσεις για πληρωμές σε ρούβλια δοκιμάζουν και τις αντοχές της ελληνικής πλευράς.

Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 20η Μαΐου καθώς τότε οι Έλληνες προμηθευτές ρωσικού αερίου δηλαδή η ΔΕΠΑ, η Μυτιληναίος και η Προμηθέας Gus θα κληθούν να πληρώσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου, ελπίζοντας ότι η ΕΕ θα έχει στο μεταξύ καταλήξει στους χειρισμούς που θα κάνει σε σχέση με το Προεδρικό Διάταγμα Πούτιν που προβλέπει πληρωμή σε ρούβλια και άνοιγμα δύο τραπεζικών λογαριασμών πληρωμής έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια, στην Gazprombank. Η ρωσική τράπεζα θα μετατρέψει τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια πριν μεταφέρει την πληρωμή στην Gazprom PJSC.

Η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη σχετικά με την στάση που θα κρατήσει και την περασμένη εβδομάδα πρότεινε στις εταιρείες να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και να αναζητήσουν πιθανές εξαιρέσεις από το διάταγμα της Μόσχας. Ο φόβος όμως παραμένει και είναι ένας: αν η αποδοχή του Ρωσικού συστήματος πληρωμών εναντιώνονται στις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας.

Αγωγός - Φυσικό Αέριο

Bulgartransgaz: Συνεχίζεται η ροή ρωσικού φυσικού αερίου στη Βουλγαρία

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία συνεχίζονται προς το παρόν, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Βλαντίμιρ Μαλίνοφ, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης του βουλγαρικού δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz.

Το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας έχει ανακοινώσει ότι η Gazprom ενημέρωσε την βουλγαρική κρατική εταιρεία αερίου Bulgargaz ότι θα σταματήσει τις προμήθειες αερίου από σήμερα.

Το υπουργείο θα παραχωρήσει αργότερα σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει για την κατάσταση.

Η Ουγγαρία λαμβάνει κανονικά ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Σερβίας και Βουλγαρίας

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε ότι η χώρα του λαμβάνει κανονικά ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Σερβίας και της Βουλγαρίας παρά τη διένεξη μεταξύ της τελευταίας και της ρωσικής εταιρείας προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου Gazprom.

Αυτή η τελευταία ανακοίνωσε σήμερα ότι σταμάτησε τις παραδόσεις στην Βουλγαρία και την Πολωνία επειδή δεν έγινε πληρωμή σε ρούβλια.

«Θέλω να τους διαβεβαιώσω όλους ότι η μη παράδοση φορτίων αερίου στη Βουλγαρία δεν σημαίνει διακοπή στη διέλευση φορτίων μέσω της Βουλγαρίας», σημειώνει ο Πέτερ Σιγιάρτο στην σελίδα του στο Facebook.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε "μη φιλικές" χώρες να πληρώσουν τις εισαγωγές τους φυσικού αερίου σε ρούβλια, αίτημα με το οποίο μόνον λίγοι αγοραστές συμμορφώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, η οποία υπέγραψε μακροπρόθεσμη συμφωνία παροχής αερίου με τη Ρωσία πέρυσι.

Ο Σιγιάρτο σημείωσε ότι η επόμενη πληρωμή της Ουγγαρίας για το φυσικό αέριο προβλέπεται στις 22 Μαΐου και ότι η χώρα του θα μεταφέρει κεφάλαια σε ευρώ στην Gazprombank για να μετατραπούν σε ρούβλια.

Η Ουγγαρία λαμβάνει 3,5 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) αερίου ετησίως μέσω της Βουλγαρίας και της Σερβίας βάσει της μακροπρόθεσμης συμφωνίας που σύναψε με τη Ρωσία και περαιτέρω ένα δισεκ. κυβικό μέτρο μέσω αγωγού από την Αυστρία.

Η συμφωνία της με την Gazprom είναι για 15 χρόνια, με δυνατότητα τροποποίησης των αγορασθέντων ποσοτήτων έπειτα από 10 χρόνια.

Θαλάσσια πλατφόρμα - φυσικό αέριο

Η κυβερνητική απόφαση να διπλασιαστεί η παραγωγή λιγνίτη σε συνδυασμό με την επιλογή για παράταση της ζωής των λιγνιτικών μονάδων που ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα ο Πρωθυπουργός από την Κοζάνη, δείχνουν την ετοιμότητα της χώρας προς το «κακό» σενάριο που γίνεται πλέον συστατικό της ενεργειακής πραγματικότητας ολόκληρης της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αυλές των λιγνιτικών μονάδων έχουν ξεκινήσει να γεμίζουν, εντατικοποιείται το σχέδιο για την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας ώστε να μπορέσει άμεσα να ενισχύσει την δυναμικότητά της σε 380.000 κυβικά μέτρα από 225.000 κ.μ. που είναι σήμερα. Ήδη ο Διαχειριστής βρίσκεται σε διαδικασία προμήθειας της νέας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης, η οποία υπολογίζεται να φτάσει στο νησί στην καρδιά του καλοκαιριού.

Αυτό θα επιτρέψει στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ να υποδεχτούν περισσότερo LNG. Για το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου είναι προγραμματισμένα 11 φορτία ωστόσο οι συνθήκες όπως διαμορφώνονται εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τις απαιτήσεις.

Στα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχουν επεξεργαστεί οι ελληνικές αρχές προβλέπεται και η μετατροπή των πέντε μονάδων φυσικού αερίου σε ντίζελ κάτι που επίσης θα χρειαστεί να προγραμματίσει η ελληνική πλευρά για να αντιμετωπίσει τους ρωσικούς περιορισμούς στο φυσικό αέριο.

Πυρά από την αντιπολίτευση

«Κάνεις δεν πρέπει να μείνει χωρίς ρεύμα», διαμηνύει σε τηλεοπτική δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση: «Οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με λογαριασμούς ρεύματος που ξεπερνούν τους μισθούς τους και ο κ. Μητσοτάκης χαριεντίζεται με τους Γλύξμπουργκ αναζητώντας τεχνογνωσία για νέες μπίζνες στο Τατόι». «Αν όντως θέλει τεχνογνωσία, ας δει το παράδειγμα των κυβερνήσεων Πορτογαλίας και Ισπανίας που μείωσαν κατά 50% τα τιμολόγια του ρεύματος», τονίζει ο Ν. Ηλιόπουλος. 

«Από σήμερα ξεκινούν χιλιάδες διακοπές ρεύματος σε πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τα σπασμένα Μητσοτάκη -την βίαιη απολιγνιτοποίηση, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, την απόλυτη πρόσδεση της τιμής του ρεύματος στο φυσικό αέριο, τα goldenboys με τους μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και την έπαυλη του κύριου Στάσση», υπογραμμίζει και καταλήγει:  «Απαιτούμε να σταματήσουν οι αντικοινωνικές διακοπές ρεύματος. Κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς ρεύμα επειδή αδυνατεί να πληρώσει την ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής». 

Από την πλευρά τους, οι Σ. Φάμελλος και Π. Πέρκα σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν: 

«Αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα Ισπανίας Πορτογαλίας για μείωση των τιμών ρεύματος, ο κ. Μητσοτάκης στέλνει συνεργεία για να αρχίσουν τις αποκοπές στους καταναλωτές. Χθες, οι Ιβηρικές χώρες πήραν και επισήμως το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απεξάρτηση της τιμής ρεύματος, στην χονδρεμπορική αγορά, από το φυσικό αέριο. Η ιβηρική εξαίρεση, που δεν έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα, αναμένεται να ελαφρύνει τους λογαριασμούς των καταναλωτών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κατά τουλάχιστον 40% για 12 μήνες, και υπήρξε το αποτέλεσμα εντατικής διαπραγμάτευσης των δύο κρατών στη προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής (24-25 Μαρτίου). Στην ίδια συνεδρίαση όπου ο κ.Μητσοτάκης δεν ετοίμασε και δεν διεκδίκησε κάτι για τη χώρα μας. 

Στην Ελλάδα, όπου τα νοικοκυριά, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις πλήττονται σφοδρότατα εδώ και 8 μήνες από την ακρίβεια στην ενέργεια, και όπου ξεκινούν οι ρευματοκοπές, καθώς οι καταναλωτές αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς «ηλεκτροσόκ», η κυβέρνηση αντί να βρίσκει λύσεις μείωσης των τιμών βάζει πλάτη στην αισχροκέρδεια, με συμπαραστάτη τα γαλάζια παιδιά της ΔΕΗ. Όσες ψευδείς δικαιολογίες και αν βρει είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εφαρμόσει παρόμοια εξαίρεση. 

Ο κ. Μητσοτάκης αντί να αντιμετωπίσει την κρίση, διαφημίζει τις ανεπαρκείς επιδοτήσεις, που χρηματοδοτούν την ακρίβεια, και περιμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να του λύσει το πρόβλημα. Ενώ η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει αρνητικές πρωτιές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος στην Ευρώπη, παραμένοντας στην πρώτη θέση και για το μήνα Απρίλιο, έως σήμερα. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι απλά παντελώς ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας και τους κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά κυρίως έχει επιλέξει να μην στηρίξει τους καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επειδή έχει προτεραιότητα να προστατέψει τα συμφέροντα του καρτέλ της ενέργειας, βάζοντας πλάτη στην αισχροκέρδεια. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαναλαμβάνει την ώριμη πρότασή του για θέσπιση πλαφόν κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, υποχρεωτικά διμερή συμβόλαια, αυστηρό έλεγχο και ρύθμιση της αγοράς, καθώς και άμεση εφαρμογή του μοντέλου Ισπανίας-Πορτογαλίας, ρυθμίσεις ρυθμίσεις που μπορούν να δώσουν άμεσα μείωση των λογαριασμών άνω του 50% σε όλους τους καταναλωτές. Επειδή όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να εφαρμόσει λύσεις προς όφελος κοινωνίας και οικονομίας, ας αφήσει το συντομότερο δυνατό την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας να δώσει τις αναγκαίες λύσεις.»

Την ίδια ώρα το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: 

  • Άμεση και πλήρης επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων, χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων, που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του λιγνίτη.
  • Κατάργηση του Χρηματιστηρίου ενέργειας.
  • Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία που τελικά τις πληρώνει  ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου, όπως οι εφοπλιστές, θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικάνικου LNG.

Αυτές οι προτάσεις του ΚΚΕ - μαζί με τα μέτρα ανακούφισης για τη μείωση της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα και την ενέργεια - είναι τα στοιχειώδη, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και να ανακουφιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά απ’ την ακρίβεια.

Πραγματική βελτίωση υπέρ του λαού χωρίς σύγκρουση με την πολιτική της “απελευθέρωσης” και της “πράσινης μετάβασης” της ΕΕ, δηλαδή με τις αιτίες που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, δεν μπορεί να υπάρξει.

Σε «απόφαση της ΔΕΗ να διακόπτει από σήμερα την παροχή ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» αναφέρεται η Ελληνική Λύση κάνοντας λόγο για «άλλο ένα κυβερνητικό έγκλημα». Επικρίνει την ΝΔ για ολέθριες επιλογές, που «ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα» και οι οποίες εκτόξευσαν τους λογαριασμούς ρεύματος, καθιστώντας αδύνατη την εξόφληση τους. «Αντί να εξασφαλίσει την αδιάλειπτη παροχή φθηνής ενέργειας αξιοποιώντας τον ορυκτό πλούτο που η πατρίδα μας διαθέτει άφθονο, μετέτρεψε ένα αγαθό επιβίωσης σε χρηματιστηριακό προϊόν για να πλουτίσουν "καρτέλ" και "ολιγάρχες"» σημειώνει η Ελληνική Λύση λαο «προειδοποιεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τόσο την κυβέρνηση όσο και τα "golden boys" που ετοιμάζονται να στερήσουν το ρεύμα από χιλιάδες οικογένειες, θα λογοδοτήσουν».

Ειδήσεις σήμερα:

Επιδότηση βενζίνης: αλλαγές για ΑΜΕΑ και μηχανές έως 50 κυβικά

Τροχαίο - Νέα Ιωνία: 19χρονος ο νεκρός στην “βουτιά” αυτοκινήτου από γέφυρα (εικόνες)

Σταλίδα - Εργατικό δυστύχημα: Πατέρας δύο παιδιών ο άτυχος άνδρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ