Οικονομία

12 Απριλίου 2022 13:18 Τελευταία ενημέρωση : 12 Απριλίου 2022 21:04

Μητσοτάκης - Υδρογονάνθρακες: Επιταχύνουμε τις έρευνες σε έξι περιοχές

Διάβασέ μου το...

Τι ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για την επιτάχυνση των ερευνών για εξόρυξη φυσικού αερίου.

Μητσοτάκης - Υδρογονάνθρακες: Επιταχύνουμε τις έρευνες σε έξι περιοχές
-

«Είμαι χαρούμενος που μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε μια νέα αρχή και θέλω να επαναλάβω πως όταν μιλάμε για έρευνες στον τομέα φυσικού αερίου κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα. Έχουμε ενδείξεις που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Οφείλουμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν υπάρχουν αποθέματα τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Θα το ξέρουμε τέλος του 2023», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του κατά την επίσκεψή του στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον η μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και η αναζήτηση ορυκτών λύσεων που θα εγγυηθούν επάρκεια και καλύτερες τιμές αποτελούν μονόδρομο για την πατρίδα μας.

Ξεκαθάρισε ότι ο νέος δρόμος δεν μας απομακρύνει από τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών ρύπων ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να αποφασίσουμε αν η Ελλάδα θα είναι μόνο κόμβος αποθήκευσης και μεταφοράς ή και χώρα παραγωγός φυσικού αερίου.

«Η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο στο νέο ενεργειακό τοπίο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ερχόμαστε να ανακοινώσουμε μια ακόμα σημαντική επιλογή, της χώρας παραγωγού πια».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ανακοινώνουμε την επιτάχυνση των ερευνών για εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες στον ηπειρωτικό και θαλάσσιο χώρα, σε ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης.

Σημείωσε ότι αφορά έξι εκτάσεις, η μία στην Ήπειρο και οι άλλες στη θάλασσα, ενώ υπογράμμισε πως η ρωσική εισβολή, η πορεία των τιμών και τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο μας υποχρεώνουν να αναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας.

Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα ερευνών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023 και μπορεί οι πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις να γίνουν πριν το τέλος του επόμενου χρόνου.

«Εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμες ποσότητες θα υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές από εθνικό πλούτο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΉ ΕΤΑΙΡΊΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ - ΕΔΕΥ

ΥΠΕΝ: Τρεις πρωτοβουλίες για επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για τη διερεύνηση και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε, επίσης, ότι θα συσταθεί μία νέα ομάδα εργασίας, ενώ η ΕΔΕΥ θα απευθύνει επιστολή στους παραχωρησιούχους με την οποία θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία «οικόπεδα», ενώ στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά το πρότυπο χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος, που εφήρμοσε ταχείες διαδικασίες τόσο για τη διερεύνηση όσο και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων.

1. Θα συσταθεί μια νέα task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών.

2. Θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών.

3. Θα σταλεί επιστολή στους παραχωρησιούχους από την ΕΔΕΥ που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΉ ΕΤΑΙΡΊΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ - ΕΔΕΥ

«Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) δεν περιλαμβάνουν καμία άμεσα εφαρμόσιμη λύση για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας», υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα.

«Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε για ακόμα μία φορά την ανεπάρκεια και την αποτυχία της κυβέρνησής του αλλά και την έλλειψη σχεδίου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας», σημειώνουν, σχολιάζοντας ότι «οι δηλώσεις του φυσικά δε λύνουν το πρόβλημα της ακραίας ακρίβειας σε ρεύμα και αέριο ούτε το ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας, προβλήματα που δημιούργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα επιτείνει η ουκρανική κρίση». «Ούτε αντιμετωπίζουν την αισχροκέρδεια και το καρτέλ ενέργειας στα οποία βάζει πλάτη ο κ. Μητσοτάκης», προσθέτουν.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταλογίζουν στον πρωθυπουργό ότι «το μόνο που υποσχέθηκε σήμερα είναι η επιτάχυνση των ερευνών που η δική του κυβέρνηση καθυστέρησε, σε περιοχές που η έγκριση των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και οι συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ολοκληρώθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Εξάλλου το μόνο που έχει να επιδείξει στη θητεία του είναι αποχωρήσεις εταιρειών και απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ στον αγωγό East Med, με δικαιολογία τις αντιδράσεις της Τουρκίας», τονίζουν και εκτιμούν ότι «η αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δε θα μπορέσει να δώσει άμεσα απαντήσεις και λύσεις για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας», «ούτε θα δώσει απαντήσεις στην κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας και της περιβαλλοντικής προστασίας».

«Ο κ. Μητσοτάκης, μετά τη διάψευση της εξαγγελίας της απολιγνιτοποίησης, προχώρησε σε άλλο ένα επικοινωνιακό τρικ περί επιτάχυνσης των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου χωρίς όμως να καταθέσει καμία συγκεκριμένη πρόταση ή ρύθμιση», αναφέρουν και καταλήγουν, επισημαίνοντας ότι «η ενεργειακή και περιβαλλοντική ασφάλεια αλλά και η βιωσιμότητα της οικονομίας και κοινωνίας απαιτούν σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την Εξοικονόμηση και την Αποθήκευση Ενέργειας αλλά και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, που είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ΝΔ δεν έχει».

Tο ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οι νέες κυβερνητικές εξαγγελίες για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, με ορίζοντα το 2030, δεν μπορούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, που βλέπει την αφαίμαξη του εισοδήματός του απ’ την τεράστια ακρίβεια στην ενέργεια σήμερα.

Δεν μπορούν, επίσης, να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που διαχρονικά έχουν παγώσει την εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων για να προχωρήσουν οι ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί, τα παζάρια με τους υδρογονάνθρακες στη Ν.Α Μεσόγειο, η πολιτική της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση και οι σχεδιασμοί εφοδιασμού με LNG, που προκρίνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Η εξόρυξη πετρελαίου στη Καβάλα, που σήμερα παραμένει εκτός λειτουργίας, αποδεικνύει τον επικοινωνιακό χαρακτήρα των κυβερνητικών εξαγγελιών.

Σε κάθε περίπτωση, η εξόρυξη υδρογονανθράκων -αν και όποτε γίνει- στις σημερινές συνθήκες θα βρει ωφελημένους μεγάλους εγχώριους και ξένους ενεργειακούς ομίλους, που θα επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα και δεν θα οδηγήσει σε φθηνότερο φυσικό αέριο για το λαό. Το αποδεικνύει η ίδια η κυνική κυβερνητική ομολογία ότι σήμερα είναι ακριβώς η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου που καθιστά αυτές τις επενδύσεις προσοδοφόρες, το οποίο σημαίνει ότι το εξορυσσόμενο φυσικό αέριο θα πρέπει να πωλείται σε τέτοιες υπέρογκες τιμές».

H Eλληνική Λύση σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού περί «κυβερνητικής πρόθεσης» για την εξόρυξη του ορυκτού μας πλούτου, έρχεται με τριετή χρονοκαθυστέρηση. Εδώ και μία τριετία η Ελληνική Λύση, εδώ και δύο δεκαετίες προσωπικά ο πρόεδρος της Κυριάκος Βελόπουλος, πιέζουν προς την κατεύθυνση των εξορύξεων προκειμένου η πατρίδα μας να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία αλλά και να δημιουργήσει πραγματικό πλούτο για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Τρία χρόνια, εισπράτταμε απαξίωση και χλεύη, από μία κυβέρνηση η οποία εγκλώβιζε την Ελλάδα σε μία πρωτοφανή ενεργειακή ομηρία, που σήμερα καταστρέφει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η σημερινή ανακοίνωση εξορύξεων με «ρυθμούς χελώνας» είναι «ημιθανής» και γίνεται με την προσφιλή για τη ΝΔ λογική του «πουλάω ελπίδα στους Έλληνες».

Αντί να παραδειγματιστούμε από χώρες όπως η Αίγυπτος που σε χρόνο – ρεκόρ ολοκλήρωσαν όλες τις διαδικασίες, εμμένουμε σε αόριστα χρονοδιαγράμματα, ώστε να καλυφθεί η κυβερνητική ανικανότητα. Με την ίδια ακριβώς λογική που χρησιμοποιούνται οι ανάλογες αποφάσεις του ΣτΕ για να δικαιολογήσουν τις καθυστερήσεις στις έρευνες υδρογονανθράκων.

Οφείλουμε όμως να υπενθυμίσουμε ότι στο θέμα τοποθέτησης των ανεμογεννητριών ακόμα και σε αναδασωτέες εκτάσεις, το ΣτΕ κινήθηκε αστραπιαία με «αποφάσεις - εξπρές».

Αναμένεται να δούμε εάν το 2030 η τότε Ν.Δ. βγάλει αντίστοιχες ανακοινώσεις και για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, αντιγράφοντας με αντίστοιχη χρονοκαθυστέρηση την κατατεθειμένη πρόταση της Ελληνικής Λύσης».


Ειδήσεις σήμερα: 

Χαλάνδρι: Εμπρηστικός μηχανισμός στην πολυκατοικία του διοικητή της Ασφάλειας Αττικής

Δίκη Μπάμπη Αναγνωνστόπουλου: “έπαιζε θέατρο από την πρώτη στιγμή”

“Το Πρωινό” - Ρούλα Πισπιρίγκου: Οι “επιθέσεις” σε άλλες γυναίκες... για το Μάνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ