Οικονομία

29 Μαρτίου 2022 14:31 Τελευταία ενημέρωση : 29 Μαρτίου 2022 18:07

Μητσοτάκης για διανομείς: Υποχρεωτική η παροχή μοτοσικλέτας και κράνους

Διάβασέ μου το...

Η πολιτεία διευρύνει τα δικαιώματα των εργαζόμενων στον κλάδο της διανομής. Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού στα social media.

Μητσοτάκης για διανομείς: Υποχρεωτική η παροχή μοτοσικλέτας και κράνους
-

«Αποκαθιστούμε, σήμερα, μία πολύχρονη αδικία σε βάρος των εργαζόμενων στον κλάδο της διανομής. Στο εξής, οι ψηφιακές πλατφόρμες οφείλουν να τους παρέχουν την μοτοσικλέτα και το προστατευτικό κράνος για τις μετακινήσεις τους. Και ακόμη, αδιάβροχη προστασία, γάντια και ανακλαστικό γιλέκο. Ενώ, αν οι ίδιοι θέλουν να χρησιμοποιούν δικό τους μέσο και εξοπλισμό, θα δικαιούνται ειδική αποζημίωση» τονίζει σε ανάρτησή του στο facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επισημαίνει ότι την εργοδοτική αυτή υποχρέωση ορίζει ο Νόμος για την Προστασία της Εργασίας, τον οποίο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ψήφισε η κυβέρνηση παρά τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εφαρμογή του είναι η απάντηση μιας Πολιτείας που νοιάζεται για τον εργαζόμενο. Και που, σε δύσκολους καιρούς, με τους μισθούς χαμηλούς ακόμη στην Ελλάδα, προσπαθεί να ανακουφίζει την καθημερινότητά του, διευρύνοντας τα δικαιώματά του. Με πράξεις!» προσθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεωντου ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται «Με έκπληξη διαβάσαμε σήμερα τη δήλωση του κ.Μητσοτάκη ότι στο εξής, οι ψηφιακές πλατφόρμες οφείλουν να παρέχουν στους διανομείς την μοτοσικλέτα και το προστατευτικό κράνος για τις μετακινήσεις τους. Να ενημερώσουμε τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το ν.4611/2019,  άρθρο 56  «Διατάξεις για την υγεία και την ασφάλεια κατά τη διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων», ρύθμισε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας των διανομέων. Προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία τους, χωρίς να επιβαρύνονται οι ίδιοι οικονομικά, ορίσθηκε ρητά ότι ο εξοπλισμός προστασίας σε κάθε περίπτωση χορηγείται με ευθύνη του εργοδότη και τα μέτρα ορθής συντήρησης λαμβάνονται με επιμέλεια, ευθύνη και δαπάνη του εργοδότη όταν το όχημα που χρησιμοποιείται του ανήκει. Όταν το όχημα που χρησιμοποιείται ανήκει στους εργαζόμενους καθιερώθηκε η υποχρέωση καταβολής εκ μέρους των εργοδοτών μηνιαίας αποζημίωσης χρήσης.

Ο κ.Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του οφείλουν να απολογηθούν στους διανομείς, καθώς με το άρθρο 69 του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη (ν.4808/21) θεσπίζεται τεκμήριο ότι οι συμβάσεις εργασίας των παρόχων υπηρεσιών στις πλατφόρμες δεν είναι εξαρτημένης εργασίας, δηλαδή  ότι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν καλύπτονται από το εργατικό δίκαιο για τα δικαιώματα τους. Μία ρύθμιση προς όφελος των επιχειρήσεων που λειτουργούν τις πλατφόρμες, διότι μέχρι να ψηφιστεί ο νέος εργασιακός νόμος ίσχυε το αντίστροφο τεκμήριο, δηλαδή ότι οι πάροχοι υπηρεσιών στις πλατφόρμες παρέχουν εξαρτημένη εργασία! Να ενημερώσουμε επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση του και ο ίδιος είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι, καθώς η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις πλατφόρμες προβλέπει στο άρθρο 4 νομικό τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας, αντίθετα από τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη. Σήμερα το ζητούμενο είναι η συνολική κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, η πλήρης κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων των διανομέων ώς εξαρτημένης εργασίας και η ένταξη τους στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, όπως προτείναμε με την τροπολογία που κατέθεσε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Βουλή και όπως δεσμευόμαστε να θεσπίσουμε ως κυβέρνηση μετά τις εκλογές».

«Αυτό που έπρεπε να νομοθετήσει είναι το τεκμήριο ότι οι διανομείς σε πλατφόρμες είναι μισθωτοί και όχι "συνεργάτες". Νομοθέτησε το ανάποδο. Τα υπόλοιπα έχουν ρυθμιστεί ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Ν.4611/2019 με βάση τα αιτήματα των διανομέων. Μια ζωή απατεώνας», αναφέρει σε σχόλιο του στο Twitter, ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Φονική καραμπόλα με δεκάδες οχήματα (εικόνες)

Αθήνα: Είχε πάνω από 30 κιλά ηρωίνης στο διαμέρισμά του (εικόνες)

Ουκρανία - Χάρκοβο: αγωνία για τον πυρηνικό σταθμό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ