Αθλητικά

07 Φεβρουαρίου 2022 15:13 Τελευταία ενημέρωση : 07 Φεβρουαρίου 2022 22:41

Σύσκεψη για την οπαδική βία: τα τρία μέτρα για την αντιμετώπισή της

Διάβασέ μου το...

Ποιες αποφάσεις ελήφθησαν. Σε τρεις άξονες θα κινηθούν οι πρωτοβουλίες για την εξάλειψη της οπαδικής βίας.

Σύσκεψη για την οπαδική βία: τα τρία μέτρα για την αντιμετώπισή της
-

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη βία στον αθλητισμό πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και των συναρμόδιων υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου και Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν θα κινούνται σε 3 επίπεδα: στην ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, στις αναγκαίες προσαρμογές του Ποινικού Κώδικα και στην εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ..

Στη σύσκεψη αυτή αλλά και στις ενέργειες που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας αναφέρθηκε αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε σε πολύ σύντομο χρόνο να εξιχνιάσει την αποτρόπαια αυτή δολοφονία. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια βοήθησαν ουσιαστικά ώστε να καταφέρει η ΕΛ.ΑΣ. να οδηγηθεί γρήγορα στον εντοπισμό και στην σύλληψη των 9 από τους 11 υπόπτους της δολοφονίας».

Κυριάκος Μητσοτάκης - σύσκεψη - οπαδική βία

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε αναλυτική αναφορά στη νομοθεσία που προώθησε το υπουργείο Αθλητισμού και ειδικότερα στους νόμους 4639 τον Νοέμβριο του 2019 και 4809 τον Ιούνιο του 2021 με βάση τους οποίους θεσπίζεται μεταξύ άλλων:

  1. Δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία. Έτσι, κάθε ποινική πράξη, που τελείται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα μπορεί να διακριβώνεται και να τιμωρείται.
  2. Επεκτείνονται τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο που δεν συνδέεται με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ., «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.).
  3. Επανέρχεται το «ιδιώνυμο». Δηλαδή, η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας».

Σημείωσε επίσης πως «παράλληλα και με τον νόμο 4855/2021, που αφορούσε στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αυστηροποιήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές για αδικήματα με στοιχεία βίας».

Με αναφορά και σε όσα συζητήθηκαν στην πρωινή σύσκεψη επεσήμανε πως «πάγια βούληση του πρωθυπουργού είναι να συνεχίσουμε την έμπρακτη προσπάθεια, χωρίς βαρύγδουπες εξαγγελίες για να οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των φαινομένων βίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης - σύσκεψη - οπαδική βία

Οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν θα κινούνται σε 3 επίπεδα:

  • Στην ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, αλλά και του ρόλου και των πραγματικών ευθυνών των ΠΑΕ στη λειτουργία αυτή.
  • Στις αναγκαίες προσαρμογές του Ποινικού Κώδικα.
  • Στην εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ..

Παράλληλα, αλλαγές θα γίνουν και στον τρόπο διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα περιλαμβάνονται στο αθλητικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη πως «τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Η κυβέρνηση, θα συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή και περιμένουμε από όλους να συνδράμουν την ελληνική Πολιτεία στην προσπάθεια εξάλειψης της αθλητικής βίας. Πρόκειται άλλωστε για ένα ζήτημα που μας ενώνει όλους».

Αντιδράσεις των κομμάτων

Σε κοινή δήλωση του Γιώργου Καμίνη, ΚΤΕ Προστασίας του Πολίτη και του Μαρίνου Σκανδάμη, Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής, χαρακτηρίζονται ως «ανεπαρκείς οι αποφάσεις της κυβερνητικής σύσκεψης για την οπαδική βία», με τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ να αναφέρουν τα εξής:

«Μια εβδομάδα μετά τη στυγερή δολοφονία του Άλκη Καμπανού, επιβάλλεται η ταχεία εξιχνίαση του εγκλήματος και σύλληψη όλων των δραστών. Ενθαρρυντική εξέλιξη είναι η έκδοση 10 ενταλμάτων σύλληψης και η σύλληψη 8 νέων υπόπτων από την Ελληνική Αστυνομία. Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία και η Δικαιοσύνη οφείλουν να κινήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να εκδοθεί στην Ελλάδα ο ύποπτος που φέρεται πως διέφυγε στην Αλβανία αλλά και να συλληφθούν όλοι όσοι θεωρούνται ύποπτοι. Η Πολιτεία όμως δεν μπορεί να σταματήσει εκεί. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η στυγερή δολοφονία, το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής έχει επισημάνει πως η οπαδική βία έχει εξελιχθεί σε μορφή οργανωμένου εγκλήματος με σταθερή δομή, διάρκεια στο χρόνο και στόχο την τέλεση κακουργημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωποκτονιών. Ο κάθε πολίτης, φίλαθλος ή μη, κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του ή να πέσει θύμα της δράσης των εγκληματικών αυτών κυκλωμάτων.

Έχουμε καλέσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναβαθμίσει τον σχεδιασμό του προς αυτή την κατεύθυνση. Την εκτίμησή μας επιβεβαιώνει στο ακέραιο και η εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας, που εκδόθηκε την Παρασκευή και θέτει το ζήτημα στη σωστή του διάσταση. Δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με κάποιους «βίαιους χούλιγκαν» αλλά με ένα σύστημα σκληρών ποινικών κακοποιών που στρατολογούν νεαρά μέλη, κατευθύνουν και δολοφονούν. Δυστυχώς, στη σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης και του Υφυπουργού Αθλητισμού, η κυβερνητική παρέμβαση εμφανίστηκε σε πλήρη αναντιστοιχία με αυτή την πραγματικότητα. Υποβαθμίζει τη δολοφονία σε άλλο ένα περιστατικό οπαδικής βίας. Αντιμετωπίζει δηλαδή η κυβέρνηση το ζήτημα ως αμιγώς «αθλητικό» με ποινικές προεκτάσεις. Το επισημαίνουμε ακόμη μια φορά: Πρόκειται πρωτίστως για οργανωμένο έγκλημα που έχει παρεισφρήσει και στον χώρο του αθλητισμού. Η τραγική αφορμή της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα ώστε η Πολιτεία να επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στις εγκληματικές οργανώσεις που χρησιμοποιούν τον «οπαδικό» μανδύα για να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους, συχνά δε εμφορούνται από ακροδεξιές ή και νεοναζιστικές ιδέες. Καλούμε την κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος της περίστασης».

Αστυνομία - σύνδεσμοι οπαδών - ευρήματα

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Όπως δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα για το μεγαλειώδες αντιφασιστικό συλλαλητήριο, που έγινε προχτές στη Θεσσαλονίκη, έτσι αγνοούν και τα μηνύματα που έστειλαν χιλιάδες λαού και νεολαίας, εκατοντάδες φορείς με αφορμή το τραγικό συμβάν της δολοφονίας του 19χρόνου Άλκη. Γι’ αυτό και παίζουν την ίδια κασέτα, ανακυκλώνοντας τα ίδια μέτρα και το μόνο που αλλάζει είναι η κυβέρνηση που τα εξαγγέλλει. Από “αυστηροποίηση” σε “αυστηροποίηση”, από “αλλαγή” σε “αλλαγή” του θεσμικού πλαισίου και ξανά και ξανά ο ρόλος των ΠΑΕ, βάζοντας τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα.

  • Λες και δεν ξέρουν  ότι η επιχειρηματική δράση  στον αθλητισμό, για να μπορέσει  να πετύχει τους στόχους της, χρειάζεται και τους "στρατούς" για να επιβάλλουν τις επιδιώξεις υπερπροέδρων και μεγαλοπαραγόντων.
  • Λες και δεν ξέρουν  ότι οι οπαδικοί αυτοί “στρατοί”  αποτελούν παραγωγικό φυτώριο  για τις φασιστικές και εγκληματικές  συμμορίες, που δρουν ανενόχλητες  και σκορπούν τον τρόμο και το θάνατο στα σχολεία και στις γειτονιές.
  • Λες και δεν ξέρουν  ότι κανένα από τα νομοσχέδια  που ήρθαν στη βουλή μέχρι  σήμερα, δεν ασχολήθηκε με την  ανάπτυξη του αθλητισμού στο  σχολείο, στη γειτονιά, το πως  θα αναπτυχθεί το κάθε άθλημα, πως θα ενισχυθεί η συμμετοχή της νεολαίας, αγνοώντας τις προτάσεις του ΚΚΕ, των μαζικών κι επιστημονικών φορέων που αποτελούν αντίβαρο στη σημερινή κατάσταση.

Τους το λέμε για άλλη μια φορά: Τα φαινόμενα αυτά θα υπάρχουν όσο τον αθλητισμό τον λυμαίνονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, μέσω του οποίου υπηρετούν οικονομικές και πολιτικές επιδιώξεις. Αν δεν χτυπήσεις το φαινόμενο στη ρίζα του, απλώς θα το αναπαράγεις».


Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία Άλκη: Πρώην ποδοσφαιριστής ανάμεσα στους συλληφθέντες

Κορονοϊός – Πλεύρης: Τις επόμενες μέρες οι αποφάσεις για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις

Οικονόμου για ακρίβεια: Εφαρμόζουμε στοχευμένα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα