Πολιτική

08 Νοεμβρίου 2021 15:55 Τελευταία ενημέρωση : 08 Νοεμβρίου 2021 22:08

Κορονοϊός - Τσίπρας: Αν δεν μπορεί ο Μητσοτάκης... να φύγει

Διάβασέ μου το...

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί του επιτέθηκε ο Υπ. Υγείας. Τι απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Θάνο Πλεύρη.

Κορονοϊός - Τσίπρας: Αν δεν μπορεί ο Μητσοτάκης... να φύγει
-

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «τριτοκοσμική κατάσταση στα νοσοκομεία» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει παραιτηθεί κατά τις πιο σκοτεινές μέρες της πανδημίας». Χαρακτήρισε «επικίνδυνη την αντίληψη ότι ζούμε πανδημία ανεμβολίαστων», κατηγορώντας τη Μίνα Γκάγκα ότι με τη δήλωσή της περί διαλογής ασθενών έκανε «ομολογία απόλυτης κυβερνητικής αποτυχίας».

«Αν δεν μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία ο κ. Μητσοτάκης να αποχωρήσει για να σώσουμε όσους μπορούμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

Μετά από αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς μετά από δύο χρόνια και ενώ είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι βγαίνουμε από τις πιο σκοτεινές μέρες, βρισκόμαστε τώρα στις πιο σκοτεινές μέρες της πανδημίας. Και δυστυχώς βρισκόμαστε σε αυτές τις πιο σκοτεινές μέρες με την κυβέρνηση να έχει παραιτηθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει κηρύξει από τον περασμένο Φλεβάρη δυο τρεις φορές τη λήξη της πανδημίας και βρισκόμαστε τώρα δυστυχώς όχι στο τελευταίο μίλι αλλά σε έναν Γολγοθά που φαίνεται ότι είναι ατελείωτος.

Αλέξης Τσίπρας - Ιπποκράτειο

Επισκέφθηκα σήμερα το Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη για να δω ο ίδιος την κατάσταση την οποία βιώνουν νοσηλευτές, γιατροί και υγειονομικό προσωπικό. Τη Θεσσαλονίκη, που όπως όλη η βόρεια Ελλάδα, είναι για μια ακόμη φορά το επίκεντρο της πανδημίας, δυστυχώς όμως πολύ νωρίτερα από ό,τι πέρυσι.

Στη χρονική αντιστοίχηση, φέτος αρχές του Νοέμβρη είμαστε με σχεδόν διπλάσια επιβάρυνση από την αντίστοιχη που είχαμε πέρυσι τέτοιο καιρό. Τα κρούσματα ανεβαίνουν και έχουμε μπροστά μας μία πολύ δύσκολη χειμωνιάτικη περίοδο.

Αναρωτιέμαι, πότε θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση να πάρει δύσκολες αποφάσεις και κυρίως να σταματήσει μία επικίνδυνη κατά την άποψή μου αντίληψη την οποία διαχέει στην ελληνική κοινωνία, ότι αυτό που ζούμε είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων.

Αυτό, πέρα από ότι είναι ρατσιστικό απέναντι στο 40% των συμπολιτών μας, που έχουν βεβαίως ευθύνη που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά έχει ευθύνη και η κυβέρνηση που δεν τους έχει πείσει, είναι και επικίνδυνο γιατί δημιουργεί μία αίσθηση χαλαρότητας στο υπόλοιπο 60% που έχουν εμβολιαστεί.

Ρώτησα και πήρα τις πληροφορίες για ένα 20% στις κλινικές Covid που είναι εμβολιασμένοι και για ένα ποσοστό και τις ΜΕΘ που επίσης είναι εμβολιασμένοι και νοσούν. Αυτό συμβαίνει γιατί η μετάλλαξη «Δ» έχει μειώσει κάπως την αποτελεσματικότητα και γιατί έχουμε ήδη τη γνώση ότι τα αντισώματα διαρκούν περίπου έξι μήνες. Πράγμα που σημαίνει ότι οφείλουμε όλοι να προσέχουμε περισσότερο, να φοράμε τις μάσκες μας, να μην συμπεριφερόμαστε σαν να έχει τελειώσει η πανδημία με το που εμβολιαστήκαμε, παρότι η κυβέρνηση μέσα στην επιπολαιότητά της μας είπε ότι είναι επιχείρηση «Ελευθερία», εμβολιάστηκες και τελείωσες.  Και κυρίως, να σπεύσουμε όλοι για την τρίτη δόση, για να μειώσουμε αυτή τη μεγάλη επιβάρυνση που έχει σήμερα το σύστημα Υγείας και κυρίως να μειώσουμε τους θανάτους.

Αλέξης Τσίπρας - Ιπποκράτειο

Δεύτερο και κρίσιμο, είναι ότι επισκέφθηκα ένα νοσοκομείο που έχει 4 συμπολίτες μας διασωληνωμένους εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Επισκέπτομαι μία πόλη όπου έχει γίνει δωρεά 18 κλινών ΜΕΘ από την Επιτροπή 2021 και αυτές οι κλίνες δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό.

Αναρωτιέμαι, έχουν περάσει δύο χρόνια. Δεν μπορούσε η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ανάγκη να προχωρήσει σε προσλήψεις γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων και υγειονομικού προσωπικού; Είναι δυνατόν να ακούμε δηλώσεις σαν αυτές της αναπληρώτριας Υπουργού, η οποία δεν είναι πολιτικός και λέει κάποιες αλήθειες, ότι δεν υπάρχουν γιατροί να στελεχώσουν τις ΜΕΘ και τις κλίνες τους, δύο χρόνια μετά; Και να λέει ότι θα φθάσουμε πολύ σύντομα ξανά στο σημείο να διαλέγουν οι γιατροί ποιους ανθρώπους θα σώσουν και θα βάλουν στις ΜΕΘ και ποιους θα αφήσουν απ΄ έξω;

Αλέξης Τσίπρας - Ιπποκράτειο

Αυτές οι δηλώσεις που αποτυπώνουν την πραγματικότητα γιατί είναι ειλικρινείς, είναι ταυτόχρονα και παραδοχή της απόλυτης αποτυχίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία.

Κάθε εβδομάδα χάνουμε ένα μικρό χωριό. Ο Οκτώβρης έφυγε με 1.200 συμπολίτες μας που χάθηκαν από την πανδημία. Το κρίσιμο λοιπόν για εμένα είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει να παραδεχθεί ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ο Πρωθυπουργός να μην είναι αρνητής της πραγματικότητας, να παραδεχθεί τη δυσκολία, να πάρει κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις. Εάν δεν μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, εάν δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, αν δεν μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία με όρους προστασίας απέναντι στη δημόσια Υγεία και τους πολίτες, τότε καλύτερα να αποχωρήσει για να σώσουμε όσους περισσότερους συμπολίτες μας μπορούμε να σώσουμε. Αυτή η τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία μας δύο χρόνια μετά και με προσωπικό το οποίο έχει υποστεί τεράστια κόπωση και πια δυστυχώς ούτε καν χειροκροτείται αλλά καμιά φορά ξυλοκοπείται κιόλας όταν διαμαρτύρεται, δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί».

Κόντρα Πλεύρη – ΣΥΡΙΖΑ

Στην Βουλή και απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις, ο Υπ. Υγείας απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας, «θα πρέπει να απαντάμε στις ανακρίβειες, οι οποίες λέγονται με αριθμούς- θέλω να πω ότι σήμερα ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Και έχουμε πραγματικά το πρωτόγνωρο γεγονός ότι ενώ επισκέφτηκε το «Ιπποκράτειο» έκανε δηλώσεις για το Νοσοκομείο «Παπανικολάου». Τα νούμερα είναι αμείλικτα και πρέπει να τα γνωρίζει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το «Ιπποκράτειο», το οποίο επισκέφθηκε, είχε 8 κλίνες ΜΕΘ με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Σήμερα επισκέφθηκε το Νοσοκομείο μετά από εφημερία, που μετά από εφημερία το κάθε νοσοκομείο είναι καταπονημένο και το προσωπικό το ίδιο, που εργάζεται, καταπονημένο. Είδε, όμως, 30 κλίνες ΜΕΘ και 8 κλίνες ΜΑΦ. Δηλαδή τις 8 κλίνες που άφησε ο κύριος Τσίπρας, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τις έχει κάνει 38.

Για το δε «Παπανικολάου», που ο πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να το επισκεφτεί για να μην λέει τις ανακρίβειες που του δίνουν, και να δει τους ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλίνες που υποστηρίζει  ότι δεν λειτουργούν.  Επί της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, το νοσοκομείο «Παπανικολάου» είχε 20 κλίνες ΜΕΘ. Σήμερα έχει 46 κλίνες ΜΕΘ και δεν υφίσταται ότι υπάρχουν 18 κλίνες ΜΕΘ που δεν λειτουργούν, όπως ψευδέστατα λέει ο κύριος Τσίπρας. Εννέα συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε αυτές τις κλίνες που υποτίθεται ότι δεν λειτουργούν. Ας τον ενημερώσουν τον κύριο Τσίπρα, τον οποίο προκαλώ τώρα να ανεβούμε στη Θεσσαλονίκη και να πάμε μαζί στο «Παπανικολάου».  Ή θα κατεβάσει την ανάρτηση, η οποία είναι ψευδής, ή να πάμε να δούμε και να επισκεφθούμε τους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε αυτές τις κλίνες.

Η διαφορά είναι ότι αυτή τη στιγμή, οι συγκεκριμένες κλίνες είναι για «καθαρά» περιστατικά (non Covid), βάσει του σχεδιασμού ο οποίος υπάρχει. Δεν είναι για Covid  περιστατικά και συνεπώς δεν μπορούν να έχουν 100% πληρότητα, γιατί δεν μπορείς να βάλεις Covid περιστατικά εκεί που είναι τα «καθαρά» περιστατικά. Και ήδη έχουν ανέβει και υγειονομικοί από την Αθήνα, προκειμένου να ενισχύσουν το προσωπικό το οποίο βρίσκεται εκεί. Τις 20, όμως, κλίνες ΜΕΘ που ήταν στο «Παπανικολάου», εμείς τις έχουμε κάνει 46 και τις 8 που ήταν στο «Ιπποκράτειο», εμείς τις έχουμε κάνει 30 και έχουμε και 8 ΜΑΦ. Δεν μπορεί να ενημερώνουν τον κύριο Τσίπρα, να γράφει ανακρίβειες στο Twitter και να κάνει δηλώσεις.  Τι θα πει ο κύριος Τσίπρας σε αυτούς τους ασθενείς που τώρα νοσηλεύονται στις κλίνες, στις οποίες, όπως λέει ο ίδιος, δεν λειτουργούν; Οι κλίνες λειτουργούν, 9 έχουν καλυφθεί, 9 δεν έχουν καλυφθεί και υπάρχει προσωπικό. Είναι για «καθαρά» περιστατικά, βάσει του σχεδιασμού, ο οποίος, όμως, μπορεί να αναπροσαρμοστεί, δηλαδή να μπουν περιστατικά Covid και να μεταφερθούν αλλού τα non Covid περιστατικά. Ενώ όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό δίνει μάχη, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το μόνο που κάνει είναι να επισκέπτεται τα νοσοκομεία μετά τις εφημερίες. Για να πει τι, δηλαδή, μετά την εφημερία; Αν έγινε ένας αγώνας των ιατρών και των νοσηλευτών την προηγούμενη ημέρα;  Προφανώς.  Και πριν την πανδημία δινόταν μάχη στην εφημερία.   

Και τι πάει να πει σε αυτούς τους ανθρώπους;  Και πώς τους αντίκρισε όταν είχε κάτω από τις μισές κλίνες ΜΕΘ και στο Ιπποκράτειο;  Και γιατί αναφέρθηκε σε ένα Νοσοκομείο που δεν πήγε καν να το επισκεφθεί; Εμείς λοιπόν επειδή αναφερόμαστε στον Έλληνα συμπολίτη μας που θα χρειαστεί την κλίνη ΜΕΘ, μακάρι ο κύριος Τσίπρας σε αυτό τον αγώνα που τον κάνει με τις επισκέψεις, να τον έκανε για να πείσει τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, να προστατευτούν και να μη βρεθούν σε κλίνη ΜΕΘ. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μαζί με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό και το κάνει».

Αλέξης Τσίπρας - Ιπποκράτειο

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Πλεύρη, σε ανακοίνωση του αναφέρει «Αντί να παραληρεί στη Βουλή ο Υπουργός του «δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους ανεμβολίαστους», κ. Πλεύρης, καλό θα ήταν να απαντήσει στις ίδιες τις δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού του. Η κα Γκάγκα παραδέχθηκε, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, πως «σε λίγο θα διαλέγουμε αν θα νοσηλευτεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό» και πως δεν μας λείπουν οι υποδομές σε ΜΕΘ, αλλά «δεν έχουμε ούτε παραπάνω νοσηλευτικό, ούτε ιατρικό προσωπικό».

Την ώρα, λοιπόν, που και πάλι δεκάδες ασθενείς νοσηλεύονται και κάποιοι χάνουν τις ζωές τους εκτός ΜΕΘ, ο κ. Πλεύρης καλό θα ήταν να ζητήσει μια συγνώμη παρά να κουνάει το δάχτυλο. Να προσλάβει υγειονομικό προσωπικό ακόμη και τώρα, και όχι να παίζει τις μουσικές καρέκλες με εξουθενωμένους υγειονομικούς και κρατώντας κλειστές κλίνες ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού και στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα. Αλλά ποιος έχασε τη ντροπή για να τη βρει ο κ. Πλεύρης; Ανίκανος, ψεύτης, αλλά και επικίνδυνος, όσο παραμένει στη θέση του Υπουργού Υγείας, εν μέσω πανδημίας, τόσο περισσότερο θα μεγαλώνει ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή».




Ειδήσεις σήμερα:

“Ράδιο Αρβύλα”: πρεμιέρα στον ΑΝΤ1 με…. ποδαρικό από τον Χατζηνικολάου

Tik Tok: χειρονομία για βοήθεια έσωσε έφηβη

Επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη: στη φυλακή επέστρεψε ο ιερέας


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ