Πολιτισμός

10 Οκτωβρίου 2019 15:13

Νόμπελ Λογοτεχνίας: απονεμήθηκαν για δυο χρονιές

Διάβασέ μου το...

Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε σήμερα τους νικητές, τόσο για την τρέχουσα χρονιά, όσο και για το 2018, χρονιά κατά την οποία δεν είχε απονεμηθεί το βραβείο.

Νόμπελ Λογοτεχνίας: απονεμήθηκαν για δυο χρονιές
-

Ο Αυστριακός συγγραφέας Πέτερ Χάντκε τιμήθηκε σήμερα (10/10) με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία στη Στοκχόλμη.

Ο Χάντκε κέρδισε το βραβείο για το «σημαντικό έργο του, το οποίο με γλωσσολογική επινοητικότητα έχει διερευνήσει την περιφέρεια και την ιδιαιτερότητα της ανθρώπινης εμπειρίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το πρώτο του μυθιστόρημα με τον τίτλο "Die Hornissen", εκδόθηκε το 1966. Ο Χάνκε εξελίχθηκε «σε έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της Ευρώπης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», σύμφωνα με την επιτροπή Νόμπελ.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι το βραβείο για το 2018 απονεμήθηκε στην Πολωνή Όλγκα Τοκάρτσουκ.

Στην Όλγκα Τοκάρτσουκ απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για την «αφηγηματική φαντασία της, η οποία με εγκυκλοπαιδικό πάθος εκπροσωπεί το πέρασμα των ορίων, σαν τρόπο ζωής.

Το πρώτο της μυθιστόρημα, "Podroz ludzi Ksiegi" ("The Journey of the Book-People"), εκδόθηκε το 1993 αλλά έγινε διάσημη με το τρίτο της μυθιστόρημα, το "'Prawiek i inne czasy" ("Primeval and Other Times"), το οποίο εκδόθηκε στα πολωνικά το 1996 και μεταφράστηκε στα αγγλικά το 2010.

Νόμπελ Λογοτεχνίας - Peter Handke - Olga Tokarczuk