Κόσμος

01 Απριλίου 2023 06:52 Τελευταία ενημέρωση : 01 Απριλίου 2023 06:54

Ισημερινός - Κατολίσθηση: Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών και των αγνοουμένων

Διάβασέ μου το...

Πόσοι είναι οι νεκροί από την κατολίσθηση στον Ισημερινό.

Ισημερινός - Κατολίσθηση: Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών και των αγνοουμένων
-Γιγάντιο τμήμα ορεινού όγκου αποκολλήθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα και χτύπησε τη συνοικία στην περιφέρεια της πόλης 45.000 κατοίκων στην επαρχία Τσιμποράσο, περίπου 300 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα Κίτο.

Οι αρχές του Ισημερινού αύξησαν χθες Παρασκευή στους 23 νεκρούς τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων κατολίσθησης που έθαψε μέρος συνοικίας της πόλης Αλαουσί, στις Άνδεις, ενώ σωστικά συνεργεία συνέχιζαν να τις προσπάθειές τους για να ανασύρουν δεκάδες ανθρώπους που παραμένουν αγνοούμενοι, παρότι οι ελπίδες πως θα βρεθούν ζωντανοί έχουν εκμηδενιστεί.

Γιγάντιο τμήμα ορεινού όγκου αποκολλήθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα και χτύπησε τη συνοικία στην περιφέρεια της πόλης 45.000 κατοίκων στην επαρχία Τσιμποράσο, περίπου 300 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα Κίτο.

AP - Ισημερινός - κατολίσθηση λάσπης

Η κατολίσθηση τραυμάτισε ακόμη 38 κατοίκους, ενώ 57 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της εθνικής γραμματείας αντιμετώπισης κινδύνων (SNGR). Συνολικά, οι πληγέντες υπολογίζεται πως είναι περίπου 850.

Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται καθώς τα σωστικά συνεργεία καταφέρνουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κατοικίες που καταπλακώθηκαν. «Εφαρμόζονται πρωτόκολλα ασφαλείας για την σταθεροποίηση του εδάφους, ώστε οι ομάδες να είναι σε θέση να συνεχίσουν το έργο της έρευνας και διάσωσης στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μηχανημάτων», εξήγησε η SNGR.

Με βάση τα δεδομένα των αρχών, 67 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο τομέας όπου βρίσκεται η Αλαουσί είχε τεθεί σε «κίτρινο συναγερμό» από τον Φεβρουάριο, εξαιτίας βροχοπτώσεων.

AP - Ισημερινός - κατολίσθηση

Λόγω του φονικού σεισμού που έπληξε τη χώρα νωρίτερα αυτόν τον μήνα και βροχών, πλημμυρών και κατολισθήσεων, η κυβέρνηση κήρυξε την περασμένη εβδομάδα κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 14 από τις 24 επαρχίες του Ισημερινού, ώστε να μπορέσουν να αποδεσμευτούν πόροι που απαιτούνται για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες.

Το κύμα κακοκαιρίας κατέστρεψε ή προκάλεσε ζημιές σε δρόμους, γέφυρες και άλλες υποδομές.

Ήδη πριν από την κατολίσθηση της Κυριακής, από την αρχή της χρονιάς οι βροχές και οι κατολισθήσεις είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους και είχαν αφήσει άστεγους άλλους 346 σε όλη τη χώρα. Πάνω από 6.900 σπίτια υπέστησαν ζημιές και 72 καταστράφηκαν ολοσχερώς, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρωταπριλιά: Σημεία για δωρεάν rapid test

Μετρό - Γραμμή 3: Αλλαγές στα δρομολόγια λόγω έργων

Καιρός: Άνοδος θερμοκρασίας και τοπικές βροχές το Σάββατο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ