Κόσμος

24 Μαρτίου 2022 07:03 Τελευταία ενημέρωση : 24 Μαρτίου 2022 13:48

Πόλεμος στην Ουκρανία: ένας μήνας βομβαρδισμών και θανάτου

Διάβασέ μου το...

Υποχώρηση ρωσικών δυνάμεων “βλέπουν” οι ΗΠΑ. Μάχες σώμα με σώμα σε πολλές πόλεις και φονικές πυραυλικές επιθέσεις. Χιλιάδες αντιαρματικά βλήματα στέλνει η Δύση στο Κίεβο. Κάλεσμα Ζελένσκι για διαδηλώσεις.

Πόλεμος στην Ουκρανία: ένας μήνας βομβαρδισμών και θανάτου
-

Οι μάχες συνεχίζονται γύρω από την πολιορκημένη πόλη Ιζιούμ, ενημέρωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Ουκρανίας μέσω Facebook σήμερα, ενώ συμπληρώνεται ένας μήνας από την έναρξη των εχθροπραξιών μετά απο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στην περιφέρεια Ντανιέτσκ (ανατολικά) οι περισσότερες ουκρανικές μονάδες δέχονται πυρά, ανέφεραν οι ουκρανοί στρατηγοί. 

Στη γειτονική περιφέρεια Λουγκάνσκ, οι μάχες επικεντρώνονται στη Ρουμπίζνε (60.000 κάτοικοι), στη Σεβεροντονιέτσκ (100.000) και στην Ποπάσνα (20.000). 

Μάχες εκτυλίσσονται επίσης στον βορρά. Βομβαρδισμοί του ρωσικού πυροβολικού αναφέρθηκαν στις πόλεις Καλίνιβκα, Γκορίνκα, Ρομάνιβκα και σε βορειοανατολικά προάστια του Κιέβου. 

Οι ουκρανικές δυνάμεις σταμάτησαν τα ρωσικά στρατεύματα στο προάστιο Μπροβάρι, σύμφωνα με τους ουκρανούς στρατηγούς, που ανέφεραν ακόμη πως οι αντίπαλοί τους δεν μπόρεσαν να διαπεράσουν την ουκρανική άμυνα και να φθάσουν σε βορειοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας. 

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Παράλληλα νωρίς σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε με βίντεο να οργανωθούν διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης. 

«Υποστηρίξτε την Ουκρανία, την ελευθερία, τη ζωή. Βγείτε στις πλατείες και στους δρόμους σας για να σας δουν και να σας ακούσουν όλοι. Φωνάξτε ότι οι άνθρωποι μετράνε, η ελευθερία μετράει, η Ουκρανία μετράει. Η Ρωσία άρχισε πόλεμο εναντίον της ελευθερίας και προσπαθεί να συντρίψει την ελευθερία όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη και στον κόσμο», επεσήμανε ο Ζελένσκι. 

ΗΠΑ: ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε υποχώρηση, στήνει αμυντικές θέσεις  

Ο ρωσικός στρατός υποχώρησε 30 και πλέον χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου τις τελευταίες 24 ώρες και άρχισε να στήνει αμυντικές θέσεις σε διάφορα μέτωπα στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. 

«Οι Ουκρανοί κατάφεραν να απωθήσουν τους Ρώσους στα 55 χιλιόμετρα ανατολικά και βορειοανατολικά του Κιέβου. Αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι υποχωρούν και στήνουν αμυντικές θέσεις. Δεν είναι ότι δεν προελαύνουν, είναι πως δεν προσπαθούν να προελάσουν. Παίρνουν αμυντικές θέσεις», δήλωσε στον Τύπο ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Την Τρίτη, το Πεντάγωνο εκτιμούσε ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Μαριούπολη - Ουκρανία - καταστροφές

Οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν επίσης σε τέλμα 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Τσερνιγκίβ, βορειοδυτικά του Κιέβου, κατά τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου. Σε αυτή τη ζώνη «χάνουν έδαφος, μετακινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, αλλά όχι πολύ», σύμφωνα με τον αξιωματούχο. 

Στο Χάρκοβο, ανατολικά, όπου συνεχίζουν να δίνονται σφοδρές μάχες, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και αντιμετωπίζουν «πολύ σθεναρή» αντίσταση από τους Ουκρανούς.

Πάντα σύμφωνα με τον αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο ρωσικός στρατός μοιάζει να δίνει πλέον προτεραιότητα τις περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών, στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ, ανατολικά. Αφιερώνουν «πολύ περισσότερη ενέργεια στην περιφέρεια Λουγκάνσκ/Ντανιέτσκ, ειδικά γύρω από το Λουγκάνσκ», είπε.

«Θεωρούμε ότι προσπαθούν να ακινητοποιήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις» που έχουν αναπτυχθεί από το 2014 κατά μήκος της γραμμής του μετώπου με τις περιοχές των αυτονομιστών «ώστε να μην μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αλλού», εξήγησε.

AP - Ουκρανία - Μαριούπολη - πόλεμος 

Στον νότο, το Πεντάγωνο διαπιστώνει ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό αξιοποιεί το λιμάνι του Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα, για ανεφοδιασμό. Η Μπερντιάνσκ είναι μια από τις λίγες πόλεις που μπόρεσαν να καταλάβουν οι Ρώσοι την 28η ημέρα της επίθεσής τους. 


Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν διαπιστώνει καμία μεταβολή γύρω από την Οδησσό. Ενώ εκτοξεύθηκαν πολλοί πύραυλοι εναντίον θέσεων στην Οδησσό από ρωσικά πλοία στην αρχή της εβδομάδας, αυτό δεν επαναλήφθηκε προχθές Τρίτη ούτε προχθές Τετάρτη, είπε ο αμερικανός αξιωματούχος. 

Η Γερμανία επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων

Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα υιοθετήσει ταχύτερες διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τις εξαγωγές όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στην εφημερίδα Die Welt. 

Οι παραδόσεις όπλων πρέπει να εγκρίνονται από διάφορα υπουργεία, με τον συντονισμό της ομοσπονδιακής καγκελαρίας. Οι αιτήσεις που αφορούν την Ουκρανία θα έχουν πλέον την «υψηλότερη προτεραιότητα» σε ό,τι αφορά την επεξεργασία τους και το υπουργείο Οικονομίας θα τις εγκρίνει άμεσα, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

«Όταν πήραμε την απόφαση να προμηθεύσουμε όπλα στην Ουκρανία, πήραμε έναν δρόμο που ελπίζω πως όλοι κατανοούσαν πως θα πρέπει να ακολουθήσουμε με συνέπεια. Για μένα και το υπουργείο αυτό σημαίνει ότι ασφαλώς θα εγκρίνουμε όλες τις παραδόσεις όπλων στον συμφωνημένο διάδρομο. Αυτό θα γίνεται χωρίς καθυστέρηση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Πόλεμος - Ουκρανία - Ρώσοι - άρματα - οχηματοπομπή

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξώθησε τη Γερμανία να προχωρήσει σε ιστορική στροφή της πολιτικής της να μη στέλνει όπλα σε εμπόλεμες ζώνες. Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση διαμαρτύρεται για καθυστερήσεις. Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας υπέβαλε αίτημα την Τετάρτη για την αποστολή ακόμη 2.000 αντιαρματικών όπλων στην Ουκρανία από τα αποθέματα της Μπούντεσβερ.

Χθες Τετάρτη η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είπε ότι επιπλέον αντιαεροπορικοί πύραυλοι Strela από τα αποθέματα του στρατού της πάλαι ποτέ ΓΛΔ βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Ουκρανία, έπειτα από καθυστερήσεις.

Ο ΠΟΥ επιβεβαιώνει 64 επιθέσεις εναντίον υγειονομικών εγκαταστάσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως έχει επαληθεύσει 64 επιθέσεις εναντίον υγειονομικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου. Οι επιθέσεις αυτές, δύο ως τρεις καθημερινά, έχουν προκαλέσει 15 θανάτους και 37 τραυματισμούς, συνόψισε ο διεθνής οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ. «Ο ΠΟΥ καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις επιθέσεις», τονίζεται στο κείμενο.

«Οι επιθέσεις εναντίον δομών υγείας παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και αποτελούν ανατριχιαστικά συχνή τακτική πολέμου — καταστρέφουν υποδομές κρίσιμης σημασίας και, το χειρότερο, καταστρέφουν κάθε ελπίδα», σημείωσε το παράρτημα του ΠΟΥ στην Ευρώπη, που εδρεύει στην Κοπεγχάγη.

Έπειτα από έναν μήνα πολέμου στην Ουκρανία, το ευρωπαϊκό παράρτημα του οργανισμού τόνισε ότι η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι δραματικά περιορισμένη και η ανάγκη περίθαλψης τραυματιών, αλλά και πασχόντων από χρόνιες ασθένειες, είναι τεράστια.

Ουκρανία - Μαριούπολη - μαιευτήριο - βομβαρδισμός

 

Η καταστροφή των υποδομών υγείας και των αλυσίδων εφοδιασμού με φάρμακα και άλλο υλικό εγείρει σοβαρή απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους, προστίθεται στο κείμενο. Επισημαίνεται ακόμη πως ο ΠΟΥ υπολογίζει πως περίπου τα μισά φαρμακεία στην Ουκρανία έχουν κλείσει.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας, ενώ ο αριθμός των προσφύγων πλησιάζει με ταχύτητα το ορόσημο των 4 εκατομμυρίων. Πολλοί υγειονομικοί είτε έχουν εκτοπιστεί, ή αδυνατούν να εργαστούν. Το σύστημα υγείας βρίσκεται αντιμέτωπο με τεράστια πίεση.

Ο πόλεμος παρέλυσε επίσης την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 καθώς και άλλων ασθενειών στην Ουκρανία, τόνισε ο ΠΟΥ. Μεταξύ της 24ης Φεβρουαρίου και της 15ης Μαρτίου χορηγήθηκαν 175.000 εμβόλια κατά της COVID-19, έναντι των 50.000 εμβολιασμών που γίνονταν καθημερινά προτού αρχίσει η εισβολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ουκρανία - Μαριούπολη - μαιευτήριο - βομβαρδισμός

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων παρότρυνε την περασμένη εβδομάδα να προσφέρεται στους πρόσφυγες από την Ουκρανία πλήρες εμβολιαστικό σχήμα και αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της COVID-19 εάν δεν έχουν πιστοποιητικό ανοσοποίησης. 

Η Βρετανία στέλνει άλλους 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδώσει άλλους 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους στην Ουκρανία, διπλασιάζοντας τις παραδόσεις όπλων μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. 

Παρά την «εξαιρετικά θαρραλέα» αντίσταση των Ουκρανών, «δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να μην αντιδράσουμε και να αφήσουμε τους Ρώσους να κονιορτοποιούν ουκρανικές πόλεις», ανέφερε ο κ. Τζόνσον πριν από τις συνόδους του NATO και της G7 στις Βρυξέλλες, έναν μήνα μετά το ξέσπασμα του πολέμου. 

«Το ΗΒ θα συνεργαστεί με τους συμμάχους (του) για να αυξηθεί η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, να ενισχυθούν οι άμυνές της καθώς αντιστρέφει τον ρου αυτής της μάχης», πρόσθεσε. 

Ουκρανία - φωτιά σε πολυκατοικία - Κίεβο - πύραυλος

Πόλεμος - Ουκρανία - ρωσικός πύραυλος - σπίτι

Τα 6.000 αντιαρματικά θα αυξήσουν στα 10.000 τον αριθμό των όπλων αυτού του τύπου τα οποία διατέθηκαν στην Ουκρανία. Το Λονδίνο έχει ήδη παραδώσει στο Κίεβο πάνω από 4.000 αμερικανικούς πυραύλους, ανάμεσά τους NLAW και Javelin, καθώς και φορητούς πυραύλους Starstreak. 

Ο Μπόρις Τζόνσον ανήγγειλε επίσης τη χορήγηση βοήθειας 25 εκατομμυρίων λιρών (30 εκατ. ευρώ) στον ουκρανικό στρατό, πέρα από τα 400 εκατ. λίρες οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε ήδη υποσχεθεί το Λονδίνο. 

«Έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με μια επιλογή», έκρινε ο συντηρητικός πρωθυπουργός. «Μπορούμε να συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε τη φλόγα της ελευθερίας στην Ουκρανία, ή να διακινδυνεύσουμε να τη δούμε να σβήνει στην Ευρώπη και στον κόσμο», πρόσθεσε. 

Η κυβέρνησή του θα αποδεσμεύσει ακόμη 4,1 εκατ. λίρες για το World Service, την διεθνή υπηρεσία του BBC, της βρετανικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να «αγωνιστεί εναντίον της παραπληροφόρησης στη Ρωσία και στην Ουκρανία» και να παρασχεθεί υποστήριξη στην έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για πιθανά εγκλήματα πολέμου. 

Σήμερα θα διεξαχθούν σύνοδος του NATO, σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της G7. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που θα συμμετάσχει και στα τρία ραντεβού, διεμήνυσε ότι η Δύση θα υιοθετήσει «νέες κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας και θα «ενισχύσει» αυτές που επιβάλλονται ήδη.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: βοριάδες και άνοδος θερμοκρασίας την Πέμπτη

Λάρισα: νεκρό ζευγάρι από την φωτιά στο τζάκι

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ - ΕΕ για Ουκρανία και Ενέργεια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ