Αθλητικά

25 Νοεμβρίου 2020 18:27 Τελευταία ενημέρωση : 26 Νοεμβρίου 2020 00:09

Πέθανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διάβασέ μου το...

Παγκόσμιο σοκ για τον θάνατο του σπουδαίου ποδοσφαιριστή που έγραψε τη δική του ιστορία...

Πέθανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα
-

Παγκόσμιος θρήνος! Ο Ντιέγκο Μαραντόνα άφησε την τελευταία του πνοή λίγες ημέρες αφότου βγήκε από το νοσοκομείο μετά την εγχείρηση που υποβλήθηκε στον εγκέφαλο.

Αρχικά, ο «Ντιεγκίτο» νοσηλεύθηκε για μια μορφή αναιμίας, με επίμονη κατάσταση άγχους και κατάθλιψης. Αλλά τότε προέκυψε η ανάγκη να χειρουργηθεί λόγω ενός αιματώματος στον εγκέφαλο. Ως εκ τούτου, ο Ντιέγκο μεταφέρθηκε στην κλινική Olivos στο Μπουένος Άιρες από όπου πήρε εξιτήριο λίγες ημέρες αργότερα.

Μετά την εγχείρηση στον εγκέφαλό του, εγκαταστάθηκε στο σπίτι του ιατρικό προσωπικό για να τον παρακολουθεί. Δεν μπόρεσε όμως να αποτρέψει το μοιραίο...

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα ΜΜΕ της Αργεντινής, το πρωί της Τετάρτης (25/11) ο «Ντιεγκίτο» ένιωσε έντονες ενοχλήσεις το στήθος του ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στη συνοικία του Σαν Αντρέμ, στην πόλη της Τίγκρε. Αρκετά ασθενοφόρα έσπευσαν αμέσως στην οικεία του, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αλλά παρά τις προσπάθειες που έγιναν δεν κατέστη δυνατό να κρατηθεί στη ζωή.

AP - Ντιέγκο Μαραντόνα

Ποιος ήταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα ήταν Αργεντινός πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής ποδοσφαίρου. Θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ενώ αρκετοί στο άθλημα, συμπεριλαμβανομένων φιλάθλων και δημοσιογράφων, θεωρούν το Μαραντόνα ως τον μεγαλύτερο όλων των εποχών. Στις εκλογές της IFFHS ψηφίστηκε 5ος καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα. Ακόμη, βραβεύτηκε από τη ΦΙΦΑ ως ο καλύτερος παίκτης του αιώνα μαζί με τον Πελέ.

Έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος που κατέρριψε το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής δύο φορές, την πρώτη όταν έπαιξε για την Μπαρτσελόνα για 3 εκατομμύρια αγγλικές λίρες και τη δεύτερη, όταν αγωνίστηκε στη Νάπολι για 5 εκατομμύρια λίρες (ισοτιμίες 2013). Έχει αγωνιστεί στους Αρχεντίνος Τζούνιορς, Μπόκα Τζούνιορς, Μπαρτσελόνα, Νάπολι, Σεβίλλη και στο τέλος της καριέρας του, στη Νιούελς Ολντ Μπόις και τελικά μετά από παύση ενός έτους από το ποδόσφαιρο έκλεισε την καριέρα του στην αγαπημένη του Μπόκα Τζούνιορς το 1997. Τα πιο ένδοξα ποδοσφαιρικά του χρόνια τα πέρασε στη Νάπολι, όπου κέρδισε τίτλους και διακρίσεις. Στην καριέρα του με την Εθνική Αργεντινής, σκόραρε 34 τέρματα σε 91 εμφανίσεις.

Αν και ξεκίνησε την καριέρα του ως επιθετικός καθιερώθηκε ως επιθετικός μέσος. Η διεισδυτικότητα του Μαραντόνα, οι πάσες του, οι εντυπωσιακές τεχνικές του ικανότητες, η ταχύτητα, τα αντανακλαστικά και ο χρόνος αντίδρασης συνδυάστηκαν με το μικρό του ανάστημα (1,65 μέτρα).

Το χαμηλό κέντρο βάρους τον βοηθούσε στην κατοχή και τον χειρισμό της μπάλας. Η παρουσία του στο γήπεδο είχε μεγάλη επίδραση στη γενική απόδοση της ομάδας του. Βάσει του απαράμιλλου ταλέντου του και των ηγετικών του ικανοτήτων, έλαβε το προσωνύμιο El Pibe de Oro (Το Χρυσό Αγόρι). Εξαιρετικά ιδιοφυής, ο αγώνας του Μαραντόνα με τον εθισμό στα ναρκωτικά αμαύρωσε την καριέρα του, αλλά με όλες τις αδυναμίες του, είναι ευρέως σεβαστός έχοντας προσφέρει στο άθλημα μερικές από τις πιο αξέχαστες στιγμές του.

AP - Ντιέγκο Μαραντόνα

Έλαβε μέρος σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 στο Μεξικό, όπου έλαμψε η χαρισματική προσωπικότητά του και οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του τροπαίου με νίκη επί της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό. Επίσης κέρδισε τη Χρυσή μπάλα ως ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης. Στον προ-ημιτελικό απέναντι στην Αγγλία, πέτυχε δύο γκολ, στη νίκη της ομάδας του με 2-1 που γράφτηκε στην ιστορία για δύο διαφορετικούς λόγους. Το πρώτο γκολ επιτεύχθηκε με χέρι γνωστό ως «Χέρι του Θεού», ενώ το δεύτερο προϊόν εξαιρετικών ικανοτήτων με εκπληκτική ατομική προσπάθεια. Αυτό το γκολ, καταγράφηκε ως το «Γκολ του αιώνα» από τους ψηφοφόρους της ΦΙΦΑ το 2002.

Ο Μαραντόνα έγινε προπονητής της Αργεντινής τον Νοέμβριο του 2008 έχοντας την ευθύνη της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2010.

AP - Diego Maradona - Ντιέγκο Μαραντόνα

Το "αντίο" στον "Ντιεγκίτο"

Το ποδόσφαιρο παγκοσμίως θρηνεί το θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα, ενός εκ των μεγαλύτερων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών, αν όχι του κορυφαίου όλων και οι αντιδράσεις ανά την υφήλιο, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του, είναι αμέτρητες.

«Σήμερα λέω αντίο σε έναν φίλο και ο κόσμος λέει αντίο σε μια αιώνια ιδιοφυΐα. Έναν από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών. Ένας ασυναγώνιστος μάγος. Φεύγει από τη ζωή πολύ σύντομα, αλλά αφήνει μια τεράστια κληρονομιά και ένα κενό που δεν θα καλυφθεί ποτέ. Αναπαύσου εν ειρήνη. Δεν θα ξεχαστείς» τόνισε ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Με το που έγινε γνωστή η τραγική είδηση του θανάτου του Ντιέγκο Μαραντόνα, ο μεγάλος Πελέ έσπευσε να τον αποχαιρετίσει. Ο «μάγος της μπάλας» εξέφρασε την οδύνη του λέγοντας «είναι τόσο λυπηρό να χάνονται οι φίλοι με αυτό τον τρόπο. Σίγουρα μία μέρα θα κλωτσάμε μαζί μία μπάλα στον ουρανό».

«Σήμερα έφυγε ο Ντιέγκο των παιδικών μας αναμνήσεων. Ο κοντόσωμος μάγος με τη γαλανόλευκη φανέλα, το χέρι του Θεού το ‘86 και λίγο μετά η ομορφότερη χορογραφία που φτιάχτηκε ποτέ πάνω στο γρασίδι. Ο ήρωας των barrios της Αργεντινής και του φτωχού Νότου της Ιταλίας. Με τον Τσε στο μπράτσο και με το δίκιο πάντα στην καρδιά. Αντίο Ντιέγκο Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ...» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε ακόμα:

Ντιέγκο Μαραντόνα: οι θρυλικές ατάκες που άφησαν εποχή

Αφιέρωμα: Ντιέγκο Μαραντόνα: η ζωή ενός θρύλου

Το “αντίο” του Γιάννη Αντετοκούνμπο στον Ντιέγκο Μαραντόνα