Πολιτική

12 Οκτωβρίου 2022 06:29 Τελευταία ενημέρωση : 12 Οκτωβρίου 2022 20:08

F-16: η Τουρκία, η Γερουσία των ΗΠΑ και οι τροπολογίες

Διάβασέ μου το...

Γιατί τέθηκε, προς ώρας, εκτός του νομοσχεδίου, η τροπολογία του Μενέντεζ. Οι “πανηγυρισμοί” της Άγκυρας, η εν ισχύ τροπολογία – “μπλόκο” του Κρις Πάπας και το δικαίωμα για βέτο.

F-16: η Τουρκία, η Γερουσία των ΗΠΑ και οι τροπολογίες
-

Εκτός του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) τέθηκαν οι τροπολογίες που επέβαλαν προϋποθέσεις στην Τουρκία για την αναβάθμιση των F-16, μεταξύ των οποίων ήταν να μην πετούν τα αεροσκάφη στον ελληνικό εναέριο χώρο και να μην χρησιμοποιούνται σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη.

Η αναίρεση των εν λόγω τροπολογιών έγινε εξαιτίας της απόφασης να αφαιρεθούν όλες οι τροπολογίες που δεν είχαν εξασφαλίσει ευρεία συναίνεση, καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας υποστήριξε ότι ήθελε το τελικό κείμενο της Γερουσίας να περιλαμβάνει μόνο τις τροπολογίες για τις οποίες δεν υπήρχαν διαφωνίες.

Επιπλέον, ιδιαίτερο ρόλο για την τροπή που πήραν τα πράγματα σχετικά με τις τροπολογίες για τα F-16 φαίνεται ότι έπαιξαν οι επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι Ρεπουμπλικάνοι συμπρόεδροι των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων και Άμυνας στη Γερουσία. Μάλιστα σε αυτές τις επιφυλάξεις ήρθε να προστεθεί και η παρασκηνιακή πίεση που άσκησε ο Λευκός Οίκος, ο οποίος επιθυμεί να μην περιορίζονται οι διαθέσιμες επιλογές του από τέτοιες δεσμευτικές τροπολογίες.

Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-16

Ωστόσο, η ανάλογη τροπολογία για τα F-16 που κατατέθηκε από τον βουλευτή Κρις Πάπας έχει ήδη περάσει στην εκδοχή του νομοσχεδίου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τύχη των τροπολογιών θα αποφασιστεί κατά την διαπραγμάτευση που θα γίνει μεταξύ της Βουλής και της Γερουσίας για την τελική εκδοχή του NDAA.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξαρτήτως του νομοσχεδίου NDAA ο γερουσιαστής Μενέντεζ διατηρεί το δικαίωμα ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να προβάλει βέτο στην έγκριση αμυντικών συμβάσεων.

Πανηγυρισμοί στην Τουρκία

Έκτακτη είδηση έγινε στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» η φερόμενη ως άρση των περιορισμών για την πώληση F-16 στην Τουρκία από την πλευρά της αμερικανικής Γερουσίας. Όπως ήταν φυσικό, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, ακολούθησαν πλείστες αναρτήσεις σε βασικές ενημερωτικές ιστοσελίδες στην Τουρκία.

Ενδεικτικά, η "Σαμπάχ" αναφέρει: «Κρίσιμο βήμα για την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία!» και σημειώνει πως «Η Γερουσία των ΗΠΑ συνήλθε για να οριστικοποιήσει το νομοσχέδιο NDAA, το οποίο περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023. Ακόμα συζητούνται σχεδόν 900 προσθήκες στο νομοσχέδιο».

Τουρκικό F-16

Στο άρθρο της τουρκικής εφημερίδας σημειώνονται και τα εξής:

«Βήμα για τα F-16 από τις ΗΠΑ: Καταργήθηκε ο όρος για πώληση στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Κογκρέσου, αφαιρέθηκαν από το νομοσχέδιο και οι δύο προσθήκες που εισηγήθηκαν ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ Μενέντεζ και ο γερουσιαστής του Μέριλαντ Chris Van Hollen, οι οποίοι επιζητούσαν να θέσουν υπό όρους την αγορά F-16 από τις ΗΠΑ.

Αφού η Γερουσία ολοκληρώσει το νομοσχέδιο NDAA, θα συνταχθεί  κοινό κείμενο με την εισήγηση της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα σταλεί για έγκριση στο γραφείο του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Μια παρόμοια προσθήκη-προϋπόθεση, η οποία αφορούσε στην αγορά F-16 από την Τουρκία, προστέθηκε και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο νομοσχέδιο NDAA, αλλά και αυτές οι προσθήκες αναμένεται να αφαιρεθούν στο κοινό κείμενο. Αναφέρεται ότι οι διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας προς την Ουάσιγκτον ήταν αποτελεσματικές όσον αφορά αυτή την αλλαγή που συνέβη στο κείμενο της Γερουσίας».


ΣΥΡΙΖΑ: σοβαρή ήττα του «δόγματος Μητσοτάκη»

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αναφέρεται ότι «Με την απόφαση που έλαβε χθες η Γερουσία να απορρίψει τους όρους που περιόριζαν την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, η Τουρκία όχι μόνο δεν τιμωρείται για την ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας και την υπογραφή νέων παράνομων μνημονίων με τη Λιβύη, αλλά επιβραβεύεται. Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλη μια εξαιρετικά σοβαρή ήττα του δόγματος Μητσοτάκη, του "πιστού και προβλέψιμου συμμάχου" που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικεί τίποτα. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η Ρωσία αναβαθμίζει τις σχέσεις της με το ψευδοκράτος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθίσταται ολοένα και πιο επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα».

Απάντηση Οικονόμου στον ΣΥΡΙΖΑ  

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ με δήλωσή του έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Συγκεκριμένα, ο οποίος αναφέρει: «Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και το Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu είναι οι μόνοι που θέλησαν να παρουσιάσουν ένα στάδιο στη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ σαν τετελεσμένη απόφαση. Μια υπόθεση που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει όσον αφορά το πότε και, κυρίως, πώς και με ποιους όρους θα καταλήξει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέχρι τότε η Ελλάδα, χάρη στις επιλογές της κυβέρνησης, έχει αλλάξει καταλυτικά υπέρ της την ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο. Δυστυχώς, αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για τον ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε να αποτελεί την εθνική εξαίρεση στην ψήφιση της εξοπλιστικής ενίσχυσης των ενόπλων μας δυνάμεων και των αμυντικών συμφωνιών της πατρίδας μας με την Γαλλία και τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι τα εθνικά θέματα προσφέρονται για φθηνή και ανεύθυνη αντιπολίτευση».

Στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, - Προοδευτική Συμμαχία αναφέροντας:

«Η Κυβέρνηση πηγαίνει τη χώρα από εθνική ήττα σε εθνική ήττα:

  • το Oruc Reis έφτασε έξω από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο χωρίς να υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ
  • τα παράνομα τουρκο-λιβυκά μνημόνια του 2019 δίνουν τη θέση τους σε νέα μνημόνια το 2022, με την Ελλάδα απούσα από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για τη Λιβύη
  • οι ΗΠΑ επιβραβεύουν τις πρωτοφανείς τουρκικές προκλήσεις πρώτα με την ακύρωση του Eastmed και τώρα με την άρση οποιουδήποτε περιορισμού στην πώληση F16 στην Τουρκία. 

Και η Κυβέρνηση έχει το θράσος να ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τις τουρκικές θέσεις επειδή την καλεί να αναθεωρήσει την τραγική για τη χώρα πολιτική της: του πιστού συμμάχου που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικεί τίποτα. Επικίνδυνοι».

ΚΚΕ: Καταρρέει με πάταγο το πανηγυρικό κλίμα που καλλιέργησε η κυβέρνηση 

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το πανηγυρικό κλίμα που καλλιέργησε η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά τη Σύνοδο της Πράγας, ότι “ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ αποτελούν εγγυητές των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας”, καταρρέει με πάταγο, ύστερα και από την τελευταία εξέλιξη, με την άδεια πώλησης των F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, χωρίς καν τα “φύλλα συκής” που είχαν ακουστεί. Επιβεβαιώνεται αυτό που από την πρώτη στιγμή είπε το ΚΚΕ, ότι καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχει ο λαός μας στους δήθεν “ισχυρούς συμμάχους”. ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, όπως κάθε φορά αποδεικνύεται, έχουν τα δικά τους συμφέροντα, τις δικές τους επιδιώξεις, κάνουν τα δικά τους παζάρια με την Τουρκία -με κριτήριο τη ΝΑΤΟϊκή συνοχή και δράση- και φουσκώνουν τα πανιά της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης».


Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη

Τένις - Σάκκαρη: πρόωρος αποκλεισμός στο Σαν Ντιέγκο (εικόνες)

Champions League: Ο Μπαπέ και το ρεκόρ, η “λαχτάρα” της Ρεάλ και η Μακάμπι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ