Πολιτική

14 Φεβρουαρίου 2022 12:10 Τελευταία ενημέρωση : 14 Φεβρουαρίου 2022 20:15

Ουκρανία - ΥΠΕΞ: ομογενείς νεκροί από πυρά Ουκρανών στρατιωτών

Διάβασέ μου το...

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ουκρανία - ΥΠΕΞ: ομογενείς νεκροί από πυρά Ουκρανών στρατιωτών
-

Νεκροί έπεσαν δυο ομογενείς στην Ουκρανία από πυρά στρατιωτών του Ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο λίγο νωρίτερα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους Έλληνες πολίτες να φύγουν άμεσα από την χώρα.

Ακόμα δυο ομογενείς έχουν τραυματιστεί βαριά στο χωριό Γράνιτν. 

Yπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, είναι τρεις στρατιώτες του Ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ομογενείς για ασήμαντη αιτία.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ 
"Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον αιφνίδιο θάνατο δύο ομογενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία.

Εκφράζουμε επίσης τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του Ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ανωτέρω ομογενείς για ασήμαντη αιτία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba, προκειμένου να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία."


Αντιδράσεις των κομμάτων

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του, «καταδικάζει τη δολοφονία των δύο Ελλήνων ομογενών και τον τραυματισμό άλλων δύο από Ουκρανούς στρατιώτες σε χωριό της Ανατολικής Ουκρανίας. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι υπόλογη και υπεύθυνη για την ασφάλεια των Ελλήνων ομογενών, που έχουν και στο παρελθόν στοχοποιηθεί. Τόσο η oυκρανική, όσο και η ελληνική κυβέρνηση, οφείλουν να δώσουν άμεσα πλήρεις εξηγήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη αυτό το τραγικό περιστατικό. Αυτές τις κρίσιμες ώρες, που η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με τη Ρωσία στην περιοχή, βρίσκεται λίγο πριν την πολεμική σύγκρουση, το τραγικό αυτό περιστατικό δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες και προβληματισμούς και επιβεβαιώνει τους κινδύνους που απορρέουν από την εμπλοκή της Ελλάδας σ’ αυτή τη σύγκρουση, με ευθύνη της κυβέρνησης. Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο Ελλήνων ομογενών».

Η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Ουκρανοί στρατιώτες δολοφόνησαν δύο άμαχους Έλληνες ομογενείς και τραυμάτισαν σοβαρά άλλους δύο ομοεθνείς μας από το χωριό  Γράνιτνα, που δίνουν τη μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.  Η ενέργεια αυτή του Κιέβου, ισοδυναμεί με επίθεση στην ίδια την Ελλάδα. Η κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές ότι ουδείς μπορεί να δολοφονεί Έλληνες, οπουδήποτε στον πλανήτη, και να μένει ατιμώρητος. Η Ελληνική Λύση εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών Ελλήνων, εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και απαιτεί την άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ουκρανία. Η άσκηση βέτο τόσο εντός ΕΕ όσο και εντός ΝΑΤΟ απαιτώντας την παύση οποιασδήποτε στήριξης της Ουκρανίας, είναι ενέργειες άμεσες και επιβεβλημένες». 

Ενώ και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος σε tweet του ανέφερε: 

Ειδήσεις σήμερα:

Μενίδι – καταδίωξη: πυροβολισμοί και τραυματισμός αστυνομικού

Δολοφονία Άλκη: Παραδόθηκε ο 12ος εμπλεκόμενος στην επίθεση

Κυψέλη: Η αδερφή του 7χρονου είχε ενημερώσει την δασκάλα για τον Ανδρέα