Σάμος

30 Οκτωβρίου 2020 14:42 Τελευταία ενημέρωση : 30 Οκτωβρίου 2020 21:42

Σεισμός στην Σάμο: τραυματίες και μεγάλες ζημιές στο νησί (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Η θάλασσα βγήκε στην στεριά από την ισχυρή δόνηση. Καταρρεύσεις κτηρίων και ζημιές σε σπίτια, μαγαζιά, εκκλησίες και σχολικά συγκροτήματα.

Σεισμός στην Σάμο: τραυματίες και μεγάλες ζημιές στο νησί (εικόνες)
-

Βαριές πληγές και δυο νεκρά παιδιά άφησε στην Σάμο ο ισχυρός σεισμός των 6,7 Ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί και την ευρύτερη περιοχή, ενώ έγινε αισθητός στην μισή Ελλάδα, μεταξύ άλλων και στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε θαλάσσια περιοχή, σε απόσταση 19 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας του νησιού της Σάμου.

Το εστιακό βάθος εκτιμάται μόλις στα 2 χιλιόμετρα, για αυτό και ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ άλλων και στην Αττική.

Η δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια.

Αμέσως μετά τον σεισμό το 112 έστειλε επείγον μήνυμα στους κατοίκους, καθώς καταγράφηκε τσουνάμι στα παράλια της Σάμου και της Τουρκίας.

Οι σεισμογράφοι κατέγραψαν στις 14:04 νέα δόνηση, έντασης 4,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ,, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και επίκεντρο 15 χιλιομετραν νοτιοανατολικά της Ικαρίας, ενώ ακολούθησαν και άλλες, μεταξύ 3 και 4 Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι λένε ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, τονίζοντας ωστόσο οτι οι κάτοικοι της πειροχής πρέπει να ειναι προσεκτικοί, καθώς οι μετασεισμοί μπορεί να φθάσουν μέχρι και τα 6 Ρίχτερ, προκαλώντας καταρρεύσεις κτηρίων που μπορεί να εγκλωβίσουν πολίτες.

Σάμος - σεισμός - ζημιές

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο στήθηκαν ήδη σκηνές σε ανοιχτούς χώρους, προκειμένου να διανυκτερεύσουν οι κάτοικοι του νησιού. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, όσοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, απομακρύνονται από τις Αρχές έως ότου ελεγχθούν τα κτήρια.

Ειδήσεις - Σάμμος - Εκκένωση σπιτιών

Στο νησί της Σάμου έχουν φτάσει 10 μηχανικοί για να ξεκινήσουν αυτοψίες. Αύριο θα μεταβούν και μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών ειδικοί στα λιμενικά.

Ειδήσεις - Σάμμος - Εκκένωση σπιτιών

Σάμος - σεισμός - ζημιές

Σάμος - σεισμός - ζημιές

Καταρρεύσεις κτηρίων και μεγάλος κυματισμός

Ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου Μιχάλης Μησός είπε στον ΑΝΤ1 ότι ο σεισμός ήταν πάρα πολύ δυνατός και είχε διπλάσια διάρκεια από τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας το 1999.

Ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη αναφορές για καταρρεύσεις κτηρίων, ενώ τα πρώτα λεπτά μετά από τον σεισμό παρατηρήθηκε έντονος κυματισμός κοντά στα παράλια.

Ο Αλέκος Λυμπέρης, Δήμαρχος Δυτικής Σάμου δήλωσε στο SamosVoice ότι υπάρχει "ένας άνδρας τραυματίας από πτώση τοίχου στο Καρλόβασι και πολύ μεγάλες ζημιές στον μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου Καρλοβάσου καθώς και στην Πορφυριάδα Σχολή", σημειώνοντας "ευτυχώς τα παιδιά που ήταν μέσα και έξω στην αυλή εκείνη την ώρα δεν έπαθαν τίποτα".

Κάτοικος του νησιού, μιλώντας στον ΑΝΤ1 επεσήμανε την μεγάλη διάρκεια του σεισμού, λέγοντας ότι «χόρευαν όλα τα κτήρια».

Πληροφορίες απο την Πολιτική Προστασία αναφέρουν ότι απομακρύνθηκαν απο τα σχολεία όλοι οι μαθητές και επέστρεψαν κοντά στους δικούς τους ανθρώπους, ενώ υπήρξε ειδοποίηση για απομάκρυνση κατοίκων απο τις ακτές, λόγω του υψηλού κυματισμού μετά απο την κύρια δόνηση.

Σάμος - σεισμός - ζημιές

Σάμος - σεισμός - ζημιές

Σάμος - σεισμός - ζημιές

Τραυματίες στο Νοσοκομείο

Ένας 14χρονος με ανοιχτά κατάγματα αεροδιακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού». Θα αεροδιακομιστεί επίσης 63χρονη με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ.

Στο Νοσοκομείο Σάμου παραμένουν επτά τραυματίες, όλοι εκτός κινδύνου. Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου μετέβησαν 10 πολίτες. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στις οικίες τους.

Όλες οι υγειονομικές μονάδες παραμένουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αναφορά για εγκλωβισμένους μέσα σε κτήρια που κατέρρευσαν, τα περισσότερα εκ των οποίων ειναι παλαιές κατασκευές, ακατοίκητες.

Το Νοσοκομείο δεν έχει υποστεί ζημιές, σε αντίθεση με τα κτήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχουν υποστεί ζημιές.

5 χιλιομετρα εστιακο βαθος και 6.6 Σαμο τα φωτιστικα στην Αθηνα περα δωθε #σεισμος pic.twitter.com/pMEC08pr4f

— Mohican???? (@mohican212) October 30, 2020

Καταρρεύσεις κτηρίων στην Τουρκία

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την παραλιακή πλευρά τη χώρας στο Αιγαίο, ενώ έγινε αισθητός και στην Κωνσταντινούπολη. Στη Σμύρνη μάλιστα υπάρχουν νεκροί και εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα.

Τηλεπτικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες που δέιχνουν ότι υπήρξαν καταρρεύσεις κτηρίων στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης.

Στην Χίο ο Μηταράκης, στην Σάμο ο Λογοθέτης

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μεταβαίνει στη Χίο, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλου Μάνος Λογοθέτης μεταβαίνει στη Σάμο.

Αππό το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου "επισημαίνεται ότι δεν έχει, μέχρι στιγμής, καταγραφεί κανένας τραυματισμός αιτούντων ασύλου και εργαζομένων, ούτε ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις των δομών. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για δομές που έχουν αναπτυχθεί σε παραθαλάσσιες περιοχές και διατρέχουν κίνδυνο από -επακόλουθα του σεισμού- φαινόμενα. Ταυτόχρονα, αιτούντες άσυλο που διέμεναν σε καταλύματα πλησίον της θάλασσας, έχουν ήδη μεταφερθεί σε υψηλότερα επίπεδα εντός των δομών φιλοξενίας, όπου και διαβιούν".

Επανηλεκτροδότηση της Σάμου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, "στις 15:45 αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε ολόκληρο το νησί με εξαίρεση τα χωριά Λέκα και Καστανιά και ένα τμήμα στο Καρλόβασι, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού των βλαβών για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάστασή τους. Για οποιαδήποτε τυχόν μεμονωμένα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι του νησιού, μπορούν να απευθυνθούν στην 24ωρη τηλεφωνική εξυπηρέτηση του ΔΕΔΔΗΕ στο 11500 ή 2111900500".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO