Οικονομία

06 Δεκεμβρίου 2022 10:59 Τελευταία ενημέρωση : 06 Δεκεμβρίου 2022 16:40

Μητσοτάκης: Το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας

Διάβασέ μου το...

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού με αφορμή την απόφαση του Eurogroup.

Μητσοτάκης: Το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας
-


Για μια σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του για την απόφαση του Eurogroup.

«Σήμερα είναι μια μέρα πιο αισιόδοξη, καθώς το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις μεγάλες προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας.

Χθες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν, με απόλυτη ομοφωνία, να εκταμιευθούν στη χώρα 725 εκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Και ταυτόχρονα να καταργηθεί σε μόνιμη βάση η αύξηση που προβλεπόταν στο επιτόκιο των δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Το πρώτο θέμα εκκρεμούσε από τις αρχές του 2019. Και σήμερα βρίσκει το πιο θετικό του τέλος. Ενώ το δεύτερο διευκολύνει την Ελλάδα να βηματίσει πιο δυναμικά στο αύριο», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «πρόκειται για μία σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας. Που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου. Αλλά δικαιώνει επίσης, μία αποτελεσματική πολιτική. Η οποία στηρίζει τον πολίτη, ενώ παράλληλα υπηρετεί την απασχόληση και την ανάπτυξη. Πάνω από όλα, όμως, πρόκειται για μια εξέλιξη που επιβραβεύει τους μεγάλους κόπους και τις ελπίδες κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Όλες και όλοι εσείς είστε οι πρωταγωνιστές της Ελλάδας που αλλάζει. Σας ευχαριστώ. Μένοντας πάντα στον ίδιο δρόμο της προσπάθειας. Με σιγουριά, συνέχεια και συνέπεια».

Γαϊτάνης: Η Ελλάδα αλλάζει και προοδεύει

«Η απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους αναγνωρίζει τις προσπάθειες των πολιτών και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης.

Ο κ. Γαϊτάνης προσέθεσε: «Η Ελλάδα αλλάζει, προοδεύει και γυρνά οριστικά την πλάτη στην Αριστερή οπισθοδρόμηση και καταστροφολογία. #αυτήείναιη_αλήθεια».

Αντιδράσεις από κόμματα

«Το μόνο που επιβράβευσε το Eurogroup και για το οποίο πανηγυρίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης, δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών» σημειώνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τις αποφάσεις του Eurogroup και τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη». 

«Η ”επιτυχία της ελληνικής οικονομίας”, στην οποία αναφέρεται το Eurogroup είναι τα ματωμένα δημοσιονομικά πλεονάσματα που συνεχίζουν να πληρώνουν τα εργατικά- λαϊκά στρώματα, η προώθηση των πλειστηριασμών για να διασωθούν οι τράπεζες, η πορεία των επενδύσεων και η προώθηση της στρατηγικής ΕΕ- αστικής τάξης σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, η θωράκιση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων που εδράζονται μόνο πάνω στη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει: «Το πολιτικό διακύβευμα, τού πώς θα μοιραστεί η ”επιτυχία” ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα δεν έχει καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες.».

«Η μαύρη κι άραχνη παράδοση της μνημονιακής τάξης να εκλιπαρούν και να ευγνωμονούν δουλικά, ακόμα και για τα μάρμαρα που μας κλέψανε, βρήκε νέα έκφραση στις χθεσινές θριαμβολογίες για "ελάφρυνση χρέους 6 δισ. του Eurogroup"», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

«Θυμίζουμε ότι το 2010, επί πρώτου Μνημονίου, ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ξόδεψε δεκάδες δισ. για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα για να τα στηρίξει - χωρίς επιτυχία. Τα ομόλογα αυτά τα αγόρασε περίπου στο 60%-70% της ονομαστικής τους αξίας, σε μια εποχή που οι χρηματιστηριακές αγορές τα αποτιμούσαν στα 10%. Γιατί αυτό έγινε πρόβλημα για τη χώρα μας; Γιατί όταν μετά έγινε το PSI, και τα ελληνικά ομόλογα κουρεύτηκαν κατά 90%, τα ομόλογα που είχε αγοράσει η ΕΚΤ απαίτησε να τα αποπληρώσουμε στο 100%. Καθώς το κράτος μας ήταν πτωχευμένο, τα δισ. αυτά μας τα επέβαλε ως δάνειο η ίδια η τρόικα», τονίζει.

«Ξανά: η ΕΚΤ είχε πάρει ομόλογα στο 60%-70% της ονομαστικής τους αξίας, τα οποία αν δεν τα είχε πάρει εμείς δεν θα χρειαζόταν να τα αποπληρώσουμε ποτέ, και μας ανάγκασαν να χρεωθούμε κι άλλο για να τα πληρώσουμε στο 100%.

Τώρα, χρόνια μετά, μάς επιστρέφουν ένα μόνο μέρος των κερδών που έβγαλαν από το αίμα του ελληνικού λαού και τολμάνε να κοκορεύονται κιόλας για αυτό. Και, σα να μην έφτανε αυτό, μας έβαλαν και τα γνωστά "προαπαιτούμενα". Ναι, μνημονιακούς όρους για να μας επιστρέψουν μέρος των κλεμμένων!», συνεχίζει το ΜέΡΑ25 και παραθέτει αυτά που «απαίτησε και πήρε από τον κ. Σταϊκούρα, το Eurogroup μόλις χτες»:

«Αποτελεσματική λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μετάφραση: Επανεκκίνηση πλειστηριασμών. Μεταρρύθμιση πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Μετάφραση: Εισαγωγή ιδιωτών στο ΕΣΥ. Κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας. Μετάφραση: Περαιτέρω υποχώρηση συλλογικών συμβάσεων. Συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Μετάφραση: Απόδοση πλήρους ελευθερίας κινήσεων στους τραπεζίτες να αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού, χωρίς να αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων - και ούτε κατά διάνοια φορολόγηση αυτής της αισχροκέρδειας. Εκκρεμείς υποθέσεις αφερεγγυότητας νοικοκυριών. Μετάφραση: Κι άλλοι πλειστηριασμοί, κατασχέσεις κ.λπ. Εφαρμογή του Οργανισμού Sale and Lease Back για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής του πλαισίου αφερεγγυότητας. Μετάφραση: Και να τους πάρουν τα σπίτια και να τους αφήσουν να μείνουν μέσα με ενοίκιο που θα αποφασίζουν τα αρπακτικά. Αυτή είναι η αλήθεια πίσω απ' τα καθρεφτάκια. Μας ζητούν να χορεύουμε στους δρόμους τυλιγμένοι με σημαίες της ΕΕ επειδή μας γύρισαν ένα μέρος από τα κλεψιμαίικα, με όρους που επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο το καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας στο οποίο μας έχουν καταδικάσει», καταλήγει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μουντιάλ 2022 - Τρίτη: τα τελευταία ματς των “16” στον ΑΝΤ1 και στο ANT1+

Θάνατος μαθητή στις Σέρρες - Χρυσάφης: Ο διευθυντής δεν μας είχε ενημερώσει για τις εργασίες στον λέβητα (βίντεο)

Καβάλα - Εξαφάνιση 3χρονου: Πού εντοπίστηκε το παιδί και γιατί συνελήφθη η μητέρα του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ